ponedeljek, 9. junij 2014

Domač guacamole

Guacamole homemade in bowl

Z mojimi prehodi med fazami različnih vrst  kuhinj je res nekaj narobe. Sedaj, ko se bo začela vročina, sem spet prestavil na fazo mehiške in kitajske kuhinje, kjer je bolj pikantna hrana, ki ob tej vročini še poskrbi, da se začnemo še hitreje znojiti. Ti moji prehodi so zato, ker se trudimo jesti sezonsko, saj prihaja sezona paprik, paradižnika, fižola  in pa seveda čilija.

Receptov za pomako guacamole je na spletu cel kup, ki se med seboj razlikujejo samo v malenkostih oziroma o dodajanju ali izpustitvi kakšne sestavine. Tokrat se bo na spletu znašel še moj, ki pa bo verjetno prišel komu prav ob gledanju tekem svetovnega nogometnega prvenstva v Braziliji. 

Domač guacamole:
- 1 večji zrel avokado
- manjša rdeča čebula
- srednje velik paradižnik Lušt
- 4 vejice nasekljanega koriandra (lahko tudi peteršilj, ki ga je lažje dobiti)
- sveže izstisnjen sok polovice limete
- nasekljan srednje pekoč čili Jalapeno (ker letošnje letine še ni, sem dodal kar domačo omakco "jft chilli mix")
- sol

Guacamole homemade sestavine

Zrel avokado prerežemo in če je res zrel, nimamo problema z lupljenjem, saj se lupina zelo lepo olupi. Če je malo manj zrel, pa ga izdolbemo z žlico ter v skledici z vilico dobro zmečkamo.
Paradižnik operemo, razpolovimo, z žličko izdolbemo in odstranimo koščice ter z nožem na fino nasekljamo. V skledico z zmečkanim avokadom dodamo nasekljan paradižnik, nasekljan koriander, nasekljano čebulo in nasekljan čili. Ker tokrat nisem imel svežega čilija, sem namesto njega uporabil domačo brez konzervansov narejeno omako jft Chilli mix, ki je poskrbela za pikantni okus. Vse skupaj dobro premešamo, rahlo solimo in v skledico izstisnemo sok polovice limete ter še enkrat vse skupaj premešamo. 

Guacamole homemade zmešan

Guacamole je odličen za pomakanje tortilja čipsa, kakšnih krekerjev, največkrat pa ga uporabim kar pri mazanju tortilj. Lahko pa se ga namaže tudi na kruh kot neke vrste domač pikantni namaz.

5 komentarjev:

  1. To so pa res priprave na nogometno svetovno prvenstvo... :). Še nikoli nisem poskusla kaj takšnega, a sestavine so zelo dobre... :)
    Lp, Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam guacamole, radim ga vrlo slično al volim da je grublji na veće komade.

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmmm božanski :)
    še boljši je ko v sparu odkriješ košarico v kateri je sadje in zelenjava "za predelavo" in v njej ravno prav zrele avokade. za dva odšteješ 21 centov, kar je veliko manj kot cca 1,5€ po kosu, kolikor odšteješ ponavadi in še čakati ti ni treba da sezrijo :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pri avokadu je res problem, ker ko ga nujno rabiš, v trgovini najdeš samo take, ki so še trdi. Zato jih sedaj raje kupujem kar vnaprej, tako da imam doma vedno vsaj 3 4 kose na zalogi in jih sproti porabljam.

      Izbriši