ponedeljek, 23. junij 2014

Testenine s tartufi

Black truffle focus
Črni dragulj
Uspelo se mi je "dokopati" do skrivnostnega gomolja, ki se skriva pod zemljo. Se sprašujete kakšen gomolj pa spet danes omenjam? Tokrat predstavljam enega izmed bolj nenavadnih gomoljev, ki ni velikokrat na naših mizah in to je črni tartuf

Sezona črnega tartufa se je začela maja in bo traja predvidoma do novembra. Največja najdišča črnega tartufa se nahajajo v Istri pri naših južnih sosedih. Ravno v tem času se lahko v Istri na veliko razvajate z jedmi pripravljenimi s tartufi, kot je razvidno tudi iz Anine objave  o obisku ene izmed gostilnic v Istri. Kje so že tisti časi, ko smo hodili v gostilno Korte, kjer sem prvič jedel  testenine s tartufi?

Če pa vam uspe, da dobite svež črni tartuf, pa si lahko doma sami pripravite odlične testenine s tartufi.

Black truffle close up not washed
Moj 52 gramski primerek, direktno iz zemlje. Tu se vidi, da je rjave brave, če ga očistiš z malce vode, pa postane črne barve.

Domače ajdove testenine s črnim tartufom
- ajdove testenine po mojem receptu (lahko pa uporabite navadne Tagliatelle rezance)
- 50 gramov masla
- svež črni tartuf  (30-40 gramov)
- sol

Pred pripravo je potrebno tartuf očistiti, to pomeni, da ga s krtačko (lahko tudi z nerabljeno zobno ščetko) dobro skrtačimo, da ga očistimo zemlje. Pri tem lahko uporabimo tudi malo vode in šele takrat postane tartuf res črne barve. Z ostrim nožkom lahko zunanji trdi sloj tudi olupimo, saj le ta malo greni. 

Testenine skuhamo al-dente, odcedimo in prihranimo pol lončka vode, v kateri so se kuhale testenine. 

V večji ponvi na srednji temperaturi stopimo maslo in nanj naribamo dve tretjini tartufa, da se nariban tartuf malo pogreje. Nato v ponev stresemo testenine, solimo in vse skupaj dobro premešamo. Če se nam testenine zdijo presuhe, jim dodamo malo tekočine, ki smo jo prihranili od kuhanja.

Pasta with black truffle

Ko testenine postrežemo na krožnik, vsak krožnik okrasimo z nekaj rezinicami na zelo tanko narezanega tartufa. Tanke rezinice najlažje dobimo tako  da tartuf nastrgamo z lupilcem za sadje in zelenjavo.





1 komentar:

  1. Sline so se mi pocedile! Obožujem tartufe na vse mogoče načine

    OdgovoriIzbriši