ponedeljek, 30. junij 2014

Kokosova panna cotta s pasijonko

Cocos panna cotta with passion fruit top
Včasih so dobre stvari res v majhnih kozarčkih in tokrat se je nekaj podobnega zgodilo pri nas doma. Majhni kozarčki polnjeni s kokosovo panna cotto, ki je bila prelita s pasijonko.

Vas zanima od kje sem sedaj potegnil kokosovo panna cooto? Na spisku živil, ki sva se jim z mojo odrekla, so po novem tudi mlečni izdelki živalskega izvora, kar pomeni nobenih jogurtov, smetan in mleka. In kako potem pripraviš panna cotto, ki je običajno sestavljena iz smetane, mleka, sladkorja in želatine? Enostavno. Narediš vegansko vrsto panna cotte iz kokosovega mleka, kokosovega sladkorja in pa sestavine po imenu agar-agar. Agar agar poznan tudi kot kanten, je želirno sredstvo iz morskih alg, ki ga lahko uporabljajo vegetarijanci in vegani. Dobi se ga v vseh večjih super marketih in je v obliki praška ali pa kosmičev.

Ker se je pred časom na kulinarika.net razvila debata, kje dobiti v tem času pasijonko, sem si jo tudi sam zaželel. Vsako poletje sem jo lahko na morju sam nabiral, saj je imel sosed celo betonsko ograjo te rastline, ki me je vedno pritegnila z njenimi lepimi cvetovi in pa odličnimi sadeži. Tokrat sem jo pač moral kupiti. Dobi se jo v Leclercu, pri nakupu pa si izberite sadeže, ki majo čvrsto in napeto lupino, da ne boste potem razočarami z vsebino, ki bo suha.  
Passion fruit top
Kokosova panna cotta s pasijonko
- pločevinka kokosovega mleka 400 ml
- 3 žlice kokosovega sladkorja
- pol žličke agar-agar
- 3 pasijonke

V manjšo kozico zlijemo kokosovo mleko, mu dodamo sladkor in želirno sredstvo agar-agar. Na sredni vročini počasi segrevamo, da se sladkor raztopi in tekočina zavre. Ko zavre jo kuhamo še 2 minuti, nato pa odstavimo iz ognja pustimo cca 5 minut, da se malo pohladi. Toplo maso prelijemo v kozarčke (ali skodelice) in postavimo vsaj za 2 uri v hladilnik, da se strdi. Ko je kokosova panna cotta strjena, prerežemo pasijonke na pol in z žličko postrgamo vsebino obeh polovic v vsak kozarček.

Cocos panna cotta with passion fruit front fruit

Super sladica za tiste, ki sta jim všeč okusa pasijonke in kokosa.
Cocos panna cotta with passion fruit top close
Ali je tudi vam okus pasionke všeč?


6 komentarjev:

  1. U, nobel recept! Zdaj pa še z večjim zanimanjem čakam novih receptov. Brez mlečnih sestavin. Super!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi zame je to nekaj novega ;). Bomo videli, kako se bo obneslo, kajti največja težava mi predstavlja manjko sira, ki sem ga imel zares rad.

      Izbriši
    2. :)) To pa poznam :) Ampak čez čas ga sploh ne pogrešaš več, kar izgine iz misli :)

      Izbriši
  2. Kateri agar agar pa uporabljaš? Jaz sem namreč kupila hudo dragega v maxi marketu in ima zeloo izrazit okus ki meni vse pokvari :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čudno, ker agar agar naj bi imel nevtralen okus. Največkrat kupim od Nature bio verzijo (v Kalčku), sem pa tudi že kupoval v trgovini Kitajski vrt neko kitajsko pakungo, pa sta oba z nevtralnim okusom.

      Izbriši