torek, 2. junij 2015

Polnjene artičoke

Stuffed artichoke close up
Poleg slovenskih špargljev je sedaj pravi čas za mlade artičoke. Glede na to, da je sezona mladih artičok zelo kratka in traja cca 1 mesec, je treba takrat izkoristiti to zelo zdravo zelenjavo, zato je danes na vrsti recept za še eno vegetarijsko jed in sicer  polnjene artičoke

Kako se artičoke pravilno očistijo in nekatere recepte lahko pogledate v objavah Mlade artičoke z lososom in kifelčarjem, Mlade artičoke s česnom in paradižnikom, Popečene artičoke s krompirjem in v eni izmed prvih objav Artičoke in ananasov tiramisu. Tudi naslovna fotografija, ki krasi blog easy-recepti je prav iz nama ljube jedi,  mlade artičoke s česnom in paradižnikom.

Artičoka je ena izmed bolj privlačnih vrst zelenjave. Čeprav na zunaj deluje čvrsto, trdo, nedostopno in skrivnostno, pa je v notranjosti pravi srček. In to mislim dobesedno, saj notranjemu delu artičoke rečemo artičokin srček. Poleg tega so artičoke zelenjava, ki jo z veseljem fotografiram. Pri fotografiranju artičok skoraj vedno nastanejo odlične fotografije, saj so artičoke sestavljene zelo zanimivo in imajo privlačen vzorec, ki je pravi magnet za objektive. 

Different types of artichokes GospoDAR sonca on table
Različne vrste artičok, ki jih prodaja kmetija Žiber GospoDAR sonca.
Se še spomnite tistega glasnega zvoka, ki je zelo dolgo tega iz rumenih tovornjačkov tulil na parkiriščih v mestih in vaseh? Če se niste sami spomnili, vas lahko spomnim, da je šlo za tovornjačke podjetja Family frost. Ker sta "tašča in tast" takrat živela na vasi, sta si včasih pri njih naročila več različnih izdelkov in med njimi so bile tudi polnjene artičoke, ki so bile zamrznjene in pripravljene za hitro pripravo. Takrat artičok drugačnih kot vloženih, sploh nisem še poznal, pa še teh nisem jedel, zato so nama bile te polnjene artičoke zelo všeč. Ko pa sem čez nekaj let na Ljubljanski tržnici pri GospoDARju sonca odkril domače  mlade artičoke, je bilo prav, da poleg ostalih receptov iz  njih pripravim tudi polnjene artičoke. 

Different types of artichokes center fokus



Polnjene artičoke


Stuffed artichoke recipe shot after baking

- 1kg mladih artičok
- 10 dag sira (jaz uporabljam veganski sir Violife)
- 15 lističev mete
- 1 polna žlica humusa (uporabljam doma narejen humus)
- sok polovice limete
- sol in poper
- 2-3 limone za čiščenje artičok

Najprej se lotimo čiščenja artičok. Točen opis in prikaz očiščene artičoke je v objavi Mlade artičoke z lososom in kifelčarjem, na hitro pa gre takole: artičokam potrgamo zunanje liste in sicer 4 do 4 vrste. Z nočem odrežemo spodnje ostanke listov in pecelj, nato pa z nožem odrežemo vršiček in sicer tam, kjer je vidno opazna razlika med svetlim delom in temnim delom lista (vidno iz fotografij v navedeni objavi). Pri čiščenju je dobro, da uporabljamo rokavice, drugače bomo imeli temno obarvane roke. Očiščeno artičoko takoj pokapamo z limonim sokom in jo shranimo v posodo z mrzlo vodo, v katero stisnemo dve limoni, da artičoka ohrani barvo in ne počrni. 

Ko so artičoke očiščene, jih zložimo v posodo za kuhanje na pari. V spodnji lonec natočimo 10 cm vode, katero zavremo in na najvišji temperaturi artičoke dušimo/kuhamo pokrite s pokrovom 15 minut. Če so artičoke manjše, so kuhane še kakšno minuto prej. 

Steamed artichoke in pan

Med kuhanjem pripravimo maso za polnjene. Sesekljamo lističe mete in sir na zelo drobno. Dodamo polno žlico namaza humus, izstisnemo sok polovice limete, solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo, da nastane gosta masa osvežilnega okusa.

Stuffed artichokes and filling from cheese, humus, lime juice

Kuhane artičoke rahlo ohladimo in z žličko izdolbemo sredico ter jih zložimo v ognjevarno posodo. Vsako artičoko napolnimo z žličko ali še malo več mase. 

Stuffed artichoke filled before baking

Pečemo na 250 stopinjah z vključenim zgornjim žarom 5 minut, toliko, da se sir rahlo razpusti in masa rahlo zapeče. 

Stuffed artichoke baked after filling
Pečene polnjene artičoke postrežemo s pečenim krompirjem, lahko pa tudi z dušenim rižem.



6 komentarjev:

  1. Odgovori
    1. Res je odlično. Se pa vidi po obisku (statistika obiskov ob objavah z artičokami), da ljudje niso za artičoke ali pa jih sploh ne poznajo ;)

      Izbriši
  2. Se kar pridružujem Keltiki!!! Moram poiskat artičoke... še nikoli jih nisem poskusila:(.
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, upam da jih ne boš zamudila, ker bodo samo še ta teden oziroma mogoče še naslednji.
      Dobiš pa včasih v trgovinah tiste ta velike, vendar se ne morejo primerjati.

      Izbriši
    2. Artičok na naši tržici ni več... ali pa so tiste, 'taumetne'. Bom še malo povohljala... ker me res mika...

      Izbriši
    3. Mogoče bo pri vas še kakšna, ker primorske bodo verjetno ta teden res zadnje. Jaz sem z objavo malce zamujal. Te pa drugo leto prej opomnim ;)

      Izbriši