sreda, 22. oktober 2014

Mini jabolčna pita / Mini apple pie

Mini apple pies top up

Jabolčno pito vsi poznamo, prav tako je priprava jabolčne pite ena izmed lažjih. Pri pripravi jabolčne pite skoraj ne moreš zgrešiti, ker v okusu prevladujeta jabolko in cimet in če ti je ta okus všeč potem je to to. Tudi izvedb in receptov za jabolčno pito je zeloooooo veliko, kar sem že pisal pri objavi moje Jabolčne pite n-tič, vendar pa stremim k temu, da včasih poskušam narediti nekaj novega. In tokrat so nastale mini jabolčne pite.

Mini apple pies close up

Verjetno ste že na kakšnem blogu v zadnjem času zasledili, da nekateri kuharski blogerji uporabljajo Mercatorjeve sestavine.  Mercator namreč v kratkem pripravlja nov projekt KuhaM, v katerem bom tudi sam sodeloval in sem ga že omenil v objavi Čokoladna granola s čiliji.  Tokratni izziv je  "Ozimnica" v katerem smo  nekateri blogerji prejeli zaboj jabolk.

Med razmišljanjem, kako bi predstavil jabolka, sem se spomnil še na stare čase, ko sem hodil na burek v Olimpijo na Bavarskem dvoru (Ljubljančani že vedo kje je to). Pa to ni bil sirni ali mesni  burek, ampak skupek vlečenega testa, maščobe in jabolk, ki so ga imenovali jabolčni burek. Nekega kulinaričnega presežka ni bilo, vendar pa kljub sami preprostosti jedi, so mi bila jabolka v vlečenem testu takrat tako dobra, da sem včasih pregrešil in vzel tudi 2 ali pa celo 3 kose naenkrat. Že vidim vaše namrgodene obraze, ki se sprašujejo "Ja, kako pa je pojedel 3 bureke, pa tok maščobe je bilo?" Tako je pač bilo v tistih časih, ko še nisem gledal na to kaj in koliko pojem. So bili časi, ko je mama zvečer spekla cel pladenj jabolčnega štrudla in dejala, da bova z očetom to imela zjutraj za zajtrk,  vendar je cel pladenj še vročega zmanjkalo že isti večer. 

In na podlagi teh starih spominov sem se odločil, da naredim neke vrste mešanico, ki ji je bila inspiracija jabolčna pita s potresencem, jabočni zavitek in jabolčni burek. Iz vsega tega so nastale mini jabolčne pite, za katere je sestavine prispeval Mercator. 

Jabolka in orehi close

Mini jabolčne pite
- zavitek vlečenega testa iz polnozrnate moke + stopljeno maslo za premazanje testa
- 4 jabolka
- sok polovice limone
- lupinica bio limone
- žlička cimeta
- 50 g rjavega trsnega sladkorja

Potresenec
- 100 g orehov
- 100 g ovsenih kosmičev
- 50 g rjavega trsnega sladkorja
- 80 g masla

V zavitku vlečenega testa iz polnozrnate moke je 5 listov, katere z nožem razrežemo na tretjine po dolžini in širini, da dobimo 9 x 5 lističev. Vse lističe premažemo s stopljenim maslom in jih po tri zlagamo skupaj, tako da je vsak listič malo zamaknjen (dobimo neke vrste 12 krako zvezdo). Z maslom namastimo pekač za muffine in v vsako luknjo zatlačimo nastale zvezde iz vlečenega testa. Tako dobimo 12 košaric iz vlečenega testa.

Vlečeno testo v pekaču top

Jabolka olupimo, odstranimo peške in jih zrežemo na manjše kockice. V skledici jih pokapamo s sokom sveže izstinjene polovice limone, dodamo žličko cimeta, sladkor in nastrgano lupinico limone. Vse skupaj dobro premešamo. 

Jabolka, sladkor, cimet in limona top

Zmešana jabolka close

Za potresenec v blenderju zmeljemo orehe, ovsene kosmiče, sladkor in maslo, da nastanejo drobtine. 

Jabolka razporedimo po košaricah in jih s prstom rahlo pritisnemo v košarico, da se zapolni prazen prostor. Na jabolka potresemo drobtine potresenca, katere lahko pustimo kar tako ali pa jih tudi s prsti rahlo pritisnem na jabolka. 

Mini apple pies before baking close up

Na koncu lahko robove zavihamo navzgor, da se med peko ne sprimejo.
Mini apple pies before baking top

Pečemo v ogreti pečici na spodnji rešetki 20 minut na 200 stopinjah. 

Pečene pite po pečenju  prestavimo v modelčke za muffine za lažjo postežbo. 

Mini apple pies front up
A mislite, da mi je všeč? Sigurno! Zgornji del rahlo hrustljav, kot pri jabolčnem zavitku, spodnji del podoben jabolčnem bureku, jabolka in potresenec pa kot pri jabolčni piti.

Mini jabolčne pite v drugačni preobleki!




  

11 komentarjev:

  1. Jabolčnega bureka se pa tudi jaz spominjam. O, kako je bilo to nekaj dobrega. Mmm, brez dvoma so bile tudi te mini pite odlične.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Ja, so kar fine, ker jih lahko primeš v roko.

      Izbriši
  3. Sem ravno zjutraj tuhtala, da pokukam k Zulejki za jabočno pito, pa najdem tole v nabiralniku :). Videti je tako mikavno!!! Da poskusimo še jutri.
    Hvalaaaaaaaaaaaaaaa!
    p.s. Tale potresenec... je lastna domislica? Izvirno se sliši...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potresenec ni moja domislica. V bistvu mu večina doda še moko, da rata še bolj hrustljav, meni pa je brez moke čisto uredu.

      Izbriši
  4. En dobronameren nasvet: predlagam, da linke na blogu urediš tako, da se odprejo v novem oknu (target_blank). Škoda je namreč, da zaradi reklam ipd. obiskovalce preusmerjaš iz svojega bloga. Tako dosežeš, da tvoj zavihek ostane odprt, v novem oknu pa se pokaže tudi link. Garantirano boš obdražal več prometa in še uporabniku bolj prijazno je :) Drugače pa čestitke za odličen blog, le tako naprej!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala za dober nasvet.
      Mogoče bom rabil malo pomoči pri temu, zato bi te prosil če mi se lahko javiš na mail easyreceptiblog@gmail.com.

      Izbriši
  5. Tudi jaz sem res velik fen jabolčne pite :) Danes sem po maratonu spekel že takšno z pekani in drobljencem (http://instagram.com/p/unaystAWzY/?modal=true), v pečici pa so jabolčni "crumble bars", ker je bila pita tako dobra, da je v treh urah izginila.

    OdgovoriIzbriši
  6. Pite sem že pekla, a ne v takšni obliki! Z veseljem bom poskusila, le upam, da mi uspe :D

    OdgovoriIzbriši