ponedeljek, 29. december 2014

Novoletna sladica s penečim vinom in malinami

Champagne dessert with raspberry for new years eve close up

Na začetku tega meseca sem v objavi o čokoladni torti Angry birds s strani anonimnega komentatorja (za katerega se mi dozdeva kdo si) dobil pohvalo za torto in nato še izziv, v katerem me je izzval, da naj pripravim praznično-novoletno simple vegansko sladico s penečim vinom, katere po možnosti ni treba pečt.

Komentar na torto in izziv

Nisem ravno ljubitelj penečih vin razen, ko je treba  nazdravit ob silvestrovem ali ob kakšni posebni priložnosti. Po drugi strani pa sem velik ljubitelj izzivov, saj vedno zelo rad preizkušam svoje sposobnosti na različne načine (fizično, psihično ...) in nastala je novoletna sladica s penečim vidnom in malinami.

Prva stvar, ki je padla na pamet, so bile jagode v kozarcu šampanjca. Če sem iskren, na začetku nisem imel ideje, kaj bi sploh naredil, saj s penečim vinom nisel delal nič drugega razen biskvita za cupcakes - kolačke.  Ker pa je v izzivu omenjeno, da sladice po možnosti še ne bi bilo treba pečt, kar pomeni, da so odpadli tudi šampanjevi kolački (champagne cupcakes) in krema iz šampanjca.

Ko sem vse skupaj premisli, sem se odločil za varianto sladkega penečega vina, svežega sadja in agar agarja. Na tak način sem izpolnil vse pogoje, da gre za vegansko sladico s penečim vinom in da je ni potrebno pečt. 

Champagne dessert with raspberry for new years eve with champagne buttons around

Toliko penečega vina kot ta mesec še nisem popil oziroma pojedel,  saj sem  sladico pripravil trikrat, predno sem bil zadovoljen s samim okusom in izgledom. Na začetku je bila variana penečega vina, borovnic in mete, ki kar dobro pašejo skupaj, pa me na koncu sam izgled sladice ni tako prepričal. Potem sem sprobal še varianto z malinami in temnega sladkorja, ki je bila boljša, vendar pa je bil žele neprosojen, zato je sledil še en poizus z navadnim belim kristalnim sladkorjem, ki pa je bil veliko boljši, saj je bila sladica lepo prosojna, maline in peneče vino pa gredo zares lepo skupaj. Ker pa sem želel izgled sladice še malo popestriti, sem dodal še eno barvito plast in sicer malinov žele, ki sem ga uporabil pri čokoladicah z malinami.

Champagne dessert with raspberry for new years eve cut in half

Novoletna sladica s penečim vinom in malinami

Champagne dessert with raspberry for new years eve in plate close up

- steklenica penečega vina (šampanjec ali katerokoli drugo peneče vino)
- 100 gramov sladkorja (belega, če želimo, da bo sladico dokaj prosojna)
- žlička praška agar agar
- 18 svežih malin
- 100 gramov zamrznjenih malin (lahko tudi sveže)
- 4 žlice vode
- 4 žlice agavinega sirupa
- četrt žličke praška agar agar

V manjši kozici zmešamo 2 dcl penečega vina in sladkor ter na srednjem ognju počasi kuhamo cca 10 minut, da zreduciramo tekočino na polovico, pri čemer nastane malo gostejši sladkorni sirup iz penečega vina, ki dobi temno zlatorumeno barvo.  Ko je sirup dovolj gost, prilijemo 4 dcl penečega vina, vmešamo žličko agar agarja in kuhamo, da se agar agar razstopi ter tekočina zavre. Odstavimo iz štedilnika in malo počakamo, da se tekočina rahlo shladi. 
S toplo tekočino previdno napolnimo silikonske modelčke do polovice, v vsakega potisnemo 3 sveže maline (maline niso popolnoma v tekočini) in postavimo v hladilnik za 5-10 minut, da se tekočina začne spreminjati v žele. 

Tukaj moramo biti pozorni, da se tekočina ne strdi popolnoma, ampak ravno toliko, da postane gosta in se še vedno miga, ko jo stresemo, maline pa ostanejo na mestu. To pa zato, da ne nastanejo dve plasti želeja, ko še enkrat dolijemo tekočino, saj se potem te plasti rade ločijo, ko sladico jemljemo iz modelčkov.  

Dolijemo še drugo polovico tekočine oziroma ravno toliko, da zalijemo maline do vrha ter zopet postavimo v hladilnih, da se začne ohlajevati in strjevati. 

Spodnjo plast pripravimo tako, da maline zmiksamo ali pretlačimo in jih spasiramo čez gosto sito, da iz malin odstranimo vse majhne košice.  V malinovo kašo vmešamo agavin sirup, vodo in prašek agar agar ter na nizki temperaturi segrevamo do vretja. Po 1 minuti vretja posodo umaknemo iz štedilnika in pustimo, da se rahlo ohladi. Malinovo maso z žlico razporedimo po modelčkih do roba in postavimo v hladilnik, da nastane malinov žele. 

Champagne dessert with raspberry for new years eve in models lines

Sladico, ki je primerna za silvestersko zabavo ali kakšno drugo slavnostno praznovanje pred serviranjem odstranimo iz modelčka. Jaz sem tokrat izbral silikonske modelčke srčkov, saj vsem želim veliko ljubezni v novem letu.

Champagne dessert with raspberry for new years eve side shot

Čeprav se tako napisano mogoče prebere zakomplicirano, pa je celotna izdelava sila preprosta. Še najbolje je, da obe tekočini, malinovo in iz penečega vina delate skupaj in jih imate na toplem, da pri sestavljanju porabite manj časa in s tem preprečite, da bi se katera od plasti preveč strdila in bi zaradi tega nastalo več plasti, ki se pri rezanju rade ločijo. Vse umetnost je v tem, da ste dovolj hitri in da dolivate plasti v pravem trenutku, ko je spodnja še rahlo tekoča in se lahko zmeša z novo, ki je še topla. Tako plasti ostanejo čvrsto skupaj, kot je razvidno iz spodnje slike.

Champagne dessert with raspberry for new years eve on fork close up

Iz navedenih količin lahko izdelate 6 sladic velikosti kolačkov (muffinov), ostane pa še nekaj tekočine iz katerih lahko z uporabo majhnih papirčkov za mini kolačke izdelate šampanjeve gumbke oziroma šampanjeve žele bombončke. 

Champagne buttons in models

Majhni in luštni žele bombončki z okusom penečega vina oziroma šampanjca. 

Champagne buttons in hand before eating

Anonimnež, čeprav ga nisi probal, upam, da sem opravil izziv ;)

GIVEAWAY - zaključek !!!

V prejšnji objavi o čokoladnem likerju s čiliji  je potekal tudi božični giveaway za stekleničko tega čokoladnega likerja s čiliji.
Tokrat je naša pupa izbrala listek s komentarjem, bolj rečeno smile-jem, ki ga je podala Mia Majjer. Pa naj še kdo reče, da se ne splača sodelovati. Tudi en znak smile je dovolj ;)


Mia prosim, da mi se javil na elektronski naslov (zavihek kontakt), da lahko urediva s prevzemom. 



6 komentarjev:

  1. Uau!! Svetovno! Tole je pa za čisto petico. Odlično se sliši, krasno izgleda, mislim, da je izziv nadvse dobro opravljen. Bravo DB. In tudi tebi in tvojim - veliko ljubezni in zdravja ;) Srečno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Keltika. Tudi vam želimo vse najlepše!

      Izbriši
  2. Ja, se pridružujem ... Res svetovno! In sploh in oh...
    Odlična zamisel, krasna izvedba!
    Srečno in ljubezni polno tudi tebi in tvoji družinici!
    Mii pa... čestitke, jasno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sabina! Tudi tvoji družinici želimo vse najlepše!

      Izbriši
  3. evo, anonimnež se javlja po 2-tednenskem odklopu z neta. izziv nadvse uspešno opravljen, waw!!! respect! :)
    jana

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uuu, čist sem zgrešil. Sem imel nekoga drugega v mislih.
      Vseeno hvala Jana, za izziv in pohvalo ;)

      Izbriši