ponedeljek, 10. november 2014

Maline in čokolada

Raspberry and chocolate tarts front

Današnja objava bo v znamenju malin in domače čokolade.  Zadnjič sem v enem vprašalniku na vprašanje "Kaj ne sme nikoli manjkati v hladilniku?" napisal, da v mojem primeru, cel kup zelenjave. Če pa bi bilo vprašanje, kaj ne sme nikoli manjkati v mojem zmrzovalniku, pa so to sigurno maline. 

Maline so tisti sadeži, ki jih lahko uporabimo za marsikaj, saj jih poleg različnih sladic, lahko uporabimo tudi za pripravo marmelad,  sladoleda,  napitkov (smoothi) ali pa kot preliv oziroma omako pri različnih vrstah mesa (čeprav ga ne jem). Poleg tega, da vsebujejo cel kup vitaminov,  jih priporočajo srčnim bolnikom in bolnikom, ki trpijo za različnimi boleznimi živčevja. Čeprav so najboljše sveže in domače maline,  pa se mi zdi, da tudi z zamrzovanjem ne izgubijo svojega okusa, zato maline lahko uporabljamo tudi izven njihove sezone.

O malinah sem že pisal pri odlični Presni malinovi tortici, pa v preprosti Malinovi strnjenki, v majhnih Malinovih kolačkih in kot dodatku na Kostanjevi roladi (rolada z napisom Easy recepti). Poleg tega jih večkrat uporabim tudi pri kremah v tortah, kjer se maline odlično ujamejo s čokolado.

Maline in čokolada sta zares odlična kombinacija. Še najbolj prideta do izraza, ko gre za zares temno čokolado, še bolje pa ko gre za domačo presno čokolado. Maline dodajo ravno tisti kanček svežine in kislosti, da čokolada izgubi grenki okus in postane odlična tudi za tiste, ki ne marajo temnih čokolad. 


Raspberry and chocolate tarts on a plate top
Tudi današnji recept je mešanica priprave malin z agar agarjem  in domače čokolade. Zadnje čase sem že nekajkrat omenil, da sem se poleg mesa odrekel še mlečnim izdelkom, zato sedaj odkrivam nove načine priprave domačih sladic.

Med njimi je sigurno domača čokolada, ki se je zares preprosto pripravi. Da pa čokolada ne bi izgledala kot navadna čokolada, pa sem jo oblekel v malo lepšo različico in to v majhne čokoladne tortice. V takšni obliki so primerne tudi za obiske, saj jih v tako lažje postrežemo gostom, kot pa da nalomimo čokolado na kose. 

Raspberry and chocolate tarts face side close up

Maline in čokolada v obliki tortic

Domača presna čokolada
- 100 gramov kakavovega masla
- 90 gramov presnega kakava (lahko tudi navadnega)
- ščep soli
- 3 žlice agavinega sirupa

Malinov žele
- 100 gramov malin
- 4 žlice vode
- 4 žlice agavinega sirupa 
- četrt žličke praška agar agar

Priprava presne čokolade (brez mleka)
Kakavovo maslo počasi stopimo nad vodno kopeljo. Dodamo kakav in ga z metlico previdno vmešamo. Ko je ves kakav vmešan, dodamo ščepec soli in agavin sirup ter vse skupaj premešamo, da nastane tekoča čokoladna zmes. To zmes lahko nato vlijemo v silikonske kalupe, postavimo v hladilnik in čez kakšno urco že imamo strjeno domačo presno čokolado. Če želimo, da je čokolada po daljšem času izven hladilnika trda, jo je prej potrebno tempirat (o tempiranju čokolade bom napisal kdaj drugič).

Raw chocolate tarts in bowl

Iz nastale čokoladne mase lahko naredimo 12 tankih čokolad, jaz sem jih tokrat za predstavitev naredil samo 9 malo debelejših. V pekač za kolačke namestimo papičke za kolačke in čokoladno maso razdelimo v papirčke. Jaz si pomagal s posebno posodico za vlivanje čokolade.

Raw chocolate tarts filling front

Pekač postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro, da se čokolada strdi. 

Priprava malinovega želeja
Maline zmiksamo ali pretlačimo in jih spasiramo čez gosto sito, da iz malin odstranimo vse majhne košice.  V malinovo kašo vmešamo 4 žlice vode in prašek agar agar ter na nizki temperaturi segrevamo do vretja. Po 1 minuti vretja posodo umaknemo iz štedilnika in pustimo, da se rahlo ohladi. Malinovo maso z žlico razporedimo na ohlajeno čokolado, da na čokoladi nastane malinov žele. 

Raspberry agar agar jelly filling


Na vsako čokolado postavimo še svežo malino (ki pa v mojem primeru ni bila sveža, kar je tudi razvidno iz fotk). 

Raspberry and chocolate tarts raspberry on

Pekač postavimo nazaj v hladilnik za eno uro, da se malinov žele strdi, nato pa nastale tortice iz čokolade in malin odstranimo iz papirčkov za kolačke. 

Raspberry and chocolate tarts bite in hand

Takšne tortice iz čokolade in malin so veliko lepša in zanimivejša prezentacija, kot pa da gostom ponudimo nalomljeno čokolado.

Še vedno pa lahko sodelujete v giveaway-ju na lonček sladkorne mase, ki je omenjen v objavi Torta Turbo 2 in giveaway.


14 komentarjev:

  1. Krasno za oči in zagotovo odlično po okusu. Njammi...to pa je sladica zame;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj! To tako odlično zgleda, da je že kar boleče... pa še tako preprosto :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Yes, pravi Timeja :). Midve imava svojo domačo čokolado vedno v skrinji, ker nama je takšna najbolj všeč. Ampak tale, tvoja, se vidi dosti bolj privlačna. Le po maline še, pa bo nared. Ja, dosti lepša kot le nalomljena :). V modelčke jo dam le, kadar mešam z goji jagodami. Takrat ne sladkam, le v maso pomešam kakavovo maslo, kakav, vanilijo, goji jagode in naložim, da se strdi. Nam okusno...
    Uživajte v sladkanju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi meni je kombinacija z goji jagodami super.

      Kontra s sladkanjem ;)

      Izbriši
    2. Hi, hi, v tem primeru gre v bistvu za goji s čokolado :)

      Izbriši
  4. U, prelepe čokoladice!! Žele ti je zelo lepo uspel in čokolada je videti profi. Tudi meni je ta kombinacija za sladice najljubša

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Verjetno nas je kar več, katerem nam je kombinacija čokolade in malin všeč.

      Izbriši
  5. Maliiiinee (: Neverjetno lepa in verjamem da tudi dobra sladica..
    Imam vprašanje, kako pa bi bila brez želeja ali to ni mogoče?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Itak, da gre brez malinovega želeja, vendar potem je samo čokolada. Presna čokolada pa ni preveč sladka in če ti je taka všeč, potem lahko narediš brez malin. Drugače tudi jaz delam brez malin, vendar pa je tokrat bilo pripravljeno na hitro za obiske.

      Izbriši
  6. prekrasno izgledaju, ko kaže da slatko ne
    može biti zdravo!?

    OdgovoriIzbriši