petek, 23. januar 2015

Domač vanilijev ekstrakt + GIVEAWAY

Homemade vanilla extact front shot

Danes pa objava namenjena tistim, ki radi veliko pečejo in ne morejo brez okusa vanilije. Včasih sploh ne vemo, kako so lahko nekatere reči enostavne in takšna enostavna reč je tudi domač  vanilijev ekstrakt, katerega izdelavo bom predstavil danes. 

Homemade vanilla extact squeeze in jar

Velika večina nas je včasih kupovala oziroma nekateri še vedno kupujejo majhne plastične flaške cca 38 ml, polnjene z dišečo rjavo tekočino, ki jo prodajajo kot vanilijev ekstrakt.  Če pogledate specifikacijo na nalepki, sta med sestavinami navedeni večinoma samo dve sestavini in to sta alkohol in vanilija. Ja res je. Tista rjava tekočina, ki smo jo dodajali v biskvite ali kreme je v bistvu mešanica alkohola in vanilije. Obstajajo tudi takšne, ki imajo že dodan sladkor ali pa so narejene brez alkohola na osnovi glicerina. 

Ko sem se skoraj zaljubil v peko različnih slaščic, sem namesto teh flašk začel uporabljati raje prave stroke vanilije, jih rezal na pol in iz njih postrgal semena. Ko sem prvič naročil stroke vanilije preko spleta in jih dobil po pošti domov,  sem se zavedel, da to kar prodajajo v naših trgovinah ni niti V od vanilije. Da jim ne bom delal krivice, gre za vanilijeve stroke, vendar pa so ti stroki čisto presušeni in  ga lahko z zvijanjem kar prelomiš.  To, kar pa sem dobil po pošti, pa je bilo "sveže", dišeče in lahko si ga ukrivil, pa mu ni bilo nič. Od takrat naprej kupujem samo še stroke Burbonske vanilije iz Madagaskarja. 

Fresh Bourbon vanilla beans

Za lažjo primerjavo, kako izgleda pravi "sveži" strok Burbonske vanilije in strok vanilije iz ene naših trgovin, si lahko ogledate na spodnji sliki. Verjetno vam ni treba pojasnjevat in lahko sami uganete kateri strok je iz trgovine in kateri je Burbonska vanilija. 

Bourbon vanilla beans dry and fresh

Pa se lotimo izdelave domačega vanilijevega ekstrakta. 

Domač vanilijev ekstakt


Homemade vanilla extact filling the new bottle

1. Posoda 
Za pripravo potrebujemo posodo v kateri se bodo namakali vanilijevi stroki. Lahko uporabite navadno steklenico, ki se dobro zapre, še najboljši pa so kozarci za vlaganje s patentom, ki dobro tesnijo. Ker sem velik uporabnik vanilijega ekstrakta in ker ga delam na dolgi rok, sam uporabljam 3 litrski kozarec s patentom. 

2. Stroki vanilije
Če ne kupujete na spletu, potem lahko v skrajnem primeru uporabite tudi te stroke iz naših trgovin, vendar bo aroma bolj slaba, zato vam tega ne priporočam. Drugače pa se odpravite na splet in poiščite stroke Burbonske vanilije iz Madagaskarja. Te iz Madagaskarja naj bi uvrščali med  najboljše, saj naj bi imele najbolj močno in izrazito aromo, čeprav tudi Mehiški ali iz Tahitija ne bi bili slabi.  Jaz stroke vanilije kupujem na Ebay-u, pri preverjenem prodajalcu. Če želi kdo informacijo, naj me kontaktira na elektronski naslov. 

3. Alkohol
Tukaj se lahko odločimo za več variant. Največ jih uporablja Vodko, ki je brez okusa in vonja, zato da bi končni produkt imel največ vonja in arome po vaniliji. Nekateri uporabljajo viski ali pa rum, kjer lahko uporabimo temni ali beli rum. Pri uporabi temnega ruma je tako, da ima temni rum že svoj specifični okus in vonj in se aroma vanilije porazgubi. Pri svetlem rumu pa aroma ostane, okus pa je mešanica ruma in vanilije, kar je meni všeč, zato pri izdelavi uporabljam beli rum. Kot pa sem že zgoraj napisal, bi lahko naredili tudi brezalkoholno varianto, kjer se uporabi rastlinski glicerin.

Ko imamo vse tri sestavine, je čas, da vse skupaj združimo in pustimo času, da naredi svoje. 
Ker je zadeva dolgotrajna, vam svetujem, da posodo (kozarec) operete in sterilizirate, ker nikoli ne veste, kaj se je v njih zaredilo, v času, ko so čakali na uporabo. 
V kozarec natočimo alokohol (v mojega cele tri litre) in vanj vložimo stroke vanilije. Minimalno 1 strok na 1 dcl tekočine, kar je pa več, pa je še boljše (pri meni je bilo 45 strokov). 
Stroke vanilije lahko vložimo kar cele, lahko jih razpolovimo, lahko pa iz njih postrgamo semena in jih dodamo v tekočino. Strokov, ki smo jim postrgali semena ne zavržemo, ampak jih tudi vložimo v kozarec, saj bo alhkohol iz njih posrkal preostalo aromo. 

Homemade vanilla extact in jar top shot
 
Kozarec dobro zapremo in vsebino dobro premešamo. Postavimo ga v prostor oziroma mesto, kjer nas ne bo motil in ga vsakih nekaj dni dobro pretresemo.  Alkohol bo iz strokov vanilije prevzel aromo in se začel barvati v rjavo rdečo barvo. Lahko ga začnete uporabljati že po enem mesecu, vendar bo takrat še precej blaga aroma. Vanilijev ekstrakt je tako kot vino, dalj časa se namakajo stroki, močnejša bo aroma. Najbolj važno je to, da so stroki vanilije vedno popolnoma v tekočini in s tem preprečite, da bi se na njih lahko začela pojavljati kakšna plesen. Za potrebe fotografiranja, so  stroki tokrat namenoma gledali iz tekočine.

Homemade vanilla extact side shot in jar

Prav tako ni nič narobe,  če s časoma dolijete alkohol in dodate nove stroke in s tem skrbite, da imate vanilijev ekstrakt vedno pri roki za uporabo. 

GIVEAWAY!!!

Tudi v mesecu januarju bom nekoga razveselil in obdaril. Tokrat bo nekdo prejel stekleničko 100ml domačega vanilijevega ekstrakta.

Homemade vanilla extact bottle and spoon
Za sodelovanje vam je potrebno:
- napisati komentar pod to objavo, v katerem napišete kje največkrat uporabite vanilijo, 
  ali 
 - všečkate in delite objavo objavljeno na Easy-recepti Facebooku in to potrdite s komentarjem pod objavo Domač vanilijev ekstrakt + giveaway
 
Čas za podajo komentarja ali všečka/komentarja na FB imate do petka, to je do 30. 1. 2015 do 22.00 ure. Zvečer bo po ustaljenem postopku izbrana srečna dobitnica ali dobitnik, ki si bo peko popestril s stekleničko domačega vanilijevega ekstrakta. 

SREČNO!!!


40 komentarjev:

  1. Vanilijo? V skoraj vse sladko jo vržem. Mmmmm...

    OdgovoriIzbriši
  2. Kot Sanja - povsod. Tudi h kakemu mesu se poda (seveda vanilija, ne vanilij sladkorr :) )

    Čeprav najbolj me poboža pa pana cotta s pravo vanilijo .... mmMMMMmmm

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljen,

    uporabljam jo skoraj povsod, najraje pa v sladicah.

    OdgovoriIzbriši
  4. uporabim jo za vanilijevo kremo - za muffine, torte, krostate, vaflje.... ker obožujem vanilijo (z jagodami) ;)
    Maja

    OdgovoriIzbriši
  5. Vanilijo dam praktično v vsako sladico ;-)

    OdgovoriIzbriši
  6. V skoraj vse slascice. Se najraje pa v palacinke, da res lepo disijo. ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. Najjvečkrat v domač vanilijev puding, ki ga moj sin obožuje :)

    OdgovoriIzbriši
  8. V (skoraj) vse biskvite, kreme za nadeve tort ali cupcakesov (švicarska maslena krema je z dodatkom vanlijevega ekstrakta odlična), skutni nadev za palačinke, čizkejk, domač vanlijev sladoled, vroča čokolada...

    OdgovoriIzbriši
  9. Uporabljam jo pri peki vseh sladic. Zdaj imam tudi domači vanilijev sladkor, katerega sem naredila za božič... Super :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Moja neizvirnost dodaja vanilijo (obicajno imam tisto v prahu) k vsem sladicam.
    Izdelave vailijevega ekstrakta sem se lotila enkrat, mislim da se mi je prevec mudilo z uporabo, mini zaloga je posla preden se je aroma izrazila na pol poti :-)

    OdgovoriIzbriši
  11. Mm vanilija ;). Z njo imava podoben odnos, kot s cimetom - potisnem jo prav kamorkoli se mi zdi, da bi vsaj približno lahko šlo :). To v praksi pomeni predvsem v čisto vse sladice, v kakšno kavo ali vročo čokolado za pocartat, pa tudi zelenjavni kari sem že odišavila z vanilijo. Najbolj mi je pa všeč v kakšni panakoti, flanu, creme brûlée... Takih custard-y zadev si res ne predstavljam brez vanilije.

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličen prispevek! Natančen opis postopka.

    Vanilijo dodajam k pecivom, vsekakor pa v domač vanilijev puding.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ohhh...Burbonska vanilija ^^
    Sama še nikoli nisem delala s strokom oz. ekstraktom vanilije. Uporabljam pa sladkor z burbonsko vanilijo, ki ga ponavadi porabim za pripravo "temnega" pudinga (v mešanico za čokoladni puding dodaš surov kakav - tako, da sam puding ni pretirano sladek- in vrečko vanilij sladkorja, ki MORA biti z burbonsko, drugače ni tako dober). Odlična instant sladica za tolažbo in mrzle dni ;D

    OdgovoriIzbriši
  14. Vanilijo zelo pogosto uporabljam za slaščice, predvsem presne, rada jo dam v domače mleko (iz katerihkoli oreščkov, kokosa) ter seveda v smoothie. :)
    Niti pomislila nisem, da bi jo lahko naročila preko interneta. Na kateri strani pa naročate?

    OdgovoriIzbriši
  15. Česa vse se ti ne lotiš????
    Jaz uporabljam vedno vanilijo v prahu... a bi z veseljem poskusili tole :)
    Sicer pa... uporabljam jo povsod v prelivih, pecivih, pudingih, sladkih namazih, piškotkih... napitkih... čokoladah...povsod, kjer le malo diši po sladkem :)

    OdgovoriIzbriši
  16. Mmmmm, obožujem okus vanilije. Uporabljam predvsem pri peki peciva.
    Regina

    OdgovoriIzbriši
  17. V čisto vse sladice. Res mi je vsec okus v slaščicah 😊

    OdgovoriIzbriši
  18. Oh, vanilijev ekstrakt :) jaz sem ga želela podariti najbližjim za novo leto, pa sem malo zabluzila in ga prepozno pripravila. Ga bom pa raje najprej preizkusila, če bo v redu in ga raje podarila ob naslednjem novem letu.

    Vanilijo pa uporabljam vsepovsod, kjer bi rada poudarila sladkobo. Največ uporabljam semenčke.

    OdgovoriIzbriši
  19. Nazadnje sem jo uporabila pri peki medenjakov.

    OdgovoriIzbriši
  20. Mmmm, burbonsko vanilijo (to presušeno varianto očitno) dodam v vse sladko, kislo, tudi v domač sadni čaj namočim prazen strok, semena pa dam malemu v navaden jogurt, gres... pa v sladkor, da se navzame arome, vendar to ni to. Zato bi se zelo razveselila vašega ekstrakta ;). Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  21. Najrajši v mafinih, drugače pa tudi v večini biskvitov in kremah za torte :)

    OdgovoriIzbriši
  22. Brez vanilije bi bilo življenje čisto dolgočasno. :) Jaz jo včasih podtaknem tudi v gobovo juho. :) In hvala za krasen in uporaben zapis!

    OdgovoriIzbriši
  23. Hvala za koristen napotek kako narediti vaniljev ekstrakt. Sem ze videla objave na Pinterestu ampak sem bila prelena, da bi brala v anglescini.
    Za izdelavo cokolade sem si kupila vanilijo v prahu samo sem razocarana kar se intenzivnosti okusa tice.
    Vanilijo dodajam skoraj vsem sladicam, najboljsa pa mi je v mlecnem rizu.

    OdgovoriIzbriši
  24. Res si lepo predstavil to o vanilijevem ekstraktu. Enkrat sem nabavila vanilijeve stroke pa nisem bila najbolj zadovoljna, tudi cena ni bila prav nizka. Ker aromo vanilije veliko uporabljam /kreme, narastki, torte/, sem do sedaj kupovala kar vanilijev sladkor v velikem pakiranju... nezdravo vendar praktično, ker sem hkrati tudi sladkala. Sedaj pa ... nabavila bom takšne vanilijeve stroke in naredila ekstrakt.

    OdgovoriIzbriši
  25. V vseh sladkih stvareh nepogrešljiva, pa v pijačah in marmeladah tudi redni dodatek;)

    OdgovoriIzbriši
  26. Hvala za recept. Vanilijo v velikih količinah uporabljam pri pripravi vseh sladic. Kupujem bio vanilijo v orahu Sonnentor, ki jo zmešam z belim sladkorjem in hranim v dobro zaprtem kozarcu.

    OdgovoriIzbriši
  27. Vanilija pa res paše v vse sladke zadeve. Vse lepše diši z njo :)
    Sem pa že slišal za tole z vodko sem bil kar šokiran, da je to tako enostavno :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Pozdravljeni,

    koliko strokov vanilije pride v 700g paketu?

    Lp, Petra

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost ne bi vedel, ker jih nikoli nisem vagal. Vedno sem jih jemal po komadih.

      Izbriši
  29. Vanilja? V creme brulee za svečane dogodke ali v obično prefinjeno varianto ovsene kaše za zajtrk. Prazne stroke pa obvezno v posodo s sladkorjem za sladice.
    Janja M.

    OdgovoriIzbriši
  30. Uuuaaau, tale giveaway je krasen. Kar čutim, kako diši.
    Vanilijo dodajam v sladice in pravi čaj z mlekom.

    OdgovoriIzbriši
  31. Super prikazan in opisan postopek, zdaj ko vem kje kupiti pravo vanilijo, se bom pa tudi sama lotila izdelave. Končno bo tista flaša ruske vodke, ki jo imamo že leta doma, prišla prav :)

    Sicer pa vanilijo (v prahu ponavadi) dam v vsako sladico, palačinke, smuti,...

    OdgovoriIzbriši
  32. Uporabljam jo v vseh sladicah, s katerimi razvajam svoje domače, ko pa pocrkljam sebe, pa jo dodajam v rastlinska mleka, v presne sladice in pirin zdrob. Njam :)

    Držim pesti, čau

    Neža

    OdgovoriIzbriši
  33. Jaz jo uporabljam pri muffinih, biskvitih, pannacotti - naredim si tudi domač vanilijev sladkor ki je prav tako uporaben skoraj povsod :) sedaj pa moram sprobati še tale postopek za ekstrakt

    OdgovoriIzbriši
  34. mene pa zanima ce ni skrivnost, od kod ste jih narocali ? jaz sem narocla preko ebaya in sem dobila iste majhne in tanke stroke kot v nasih trgovinah. res da so zelo lepo disali ampak to je pa tudi to. hvala za odgovor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naročal sem jih tukaj : http://www.ebay.ie/usr/sambavanilla

      Do sedaj vedno brez problema, jih pa imam namen naročiti kmalu, pa bomo videl, če se je kaj spremenilo.

      Izbriši