četrtek, 29. januar 2015

Smoothie na dan


Kar dolgo časa sem razmišljal, kako naj začnem današnjo objavo in nisem našel nobene pametne  ideje, zato kar k stvari. V Mercatorju ta mesec poteka akcija 5 na dan, kjer lahko potrošniki kupujejo sadje in zelenjavo do 50 % ceneje. In v sklopu Mercatorjevega projekta KuhaM, smo udeleženci dobili januarski izziv, da pripravimo 5 različnih sadno zelenjavnih smoothie-jev. V bistvu sem si izziv poimenoval kar  SMOOTHIE NA DAN (vsaj med delovniki).

Smoothie mix for a week all five


Obiskovalci bloga ste verjetno že opazili, da sem v objavah večkrat omenil, da se vsako dan pri nas začne s sveže pripravljenim sadno-zelenjavni ali pa zelenjavno-sadnim sokom, ki ga pripravljam od kar sem nabavil sokovnik Omega 8006. Upam,  da nisem edini, ki se je odločili za nakup sokovnika in ga res vestno vsak dan uporablja. Dokler ti to ne postane način življenja, verjamem da se je težko pripraviti, da vsako jutro sočiš sadje in zelenjavo za kozarec soka (v mojem primeru kar tri kozarce). Zaradi tega ker smo pri nas navajeni takšnih sadno-zelenjavnih sokov, mi izziv ni predstavljal nekih velikih problemov. Prav tako sem nekaj časa nazaj nabavil še "tamala bi rekla tanajhujši" blender Blendtec Home Blender, s katerim si poleg drugih stvari pripravljamo še popoldanske smothie-je.

Kot sem v objavi Bučni njoki zapisal, se večkrat ravnam po barvnih načelih in po barvnih načelih nekateri veste, da ima vsak dan v tednu tudi svojo barvo. In izziv s pripravo 5 smoothie-jev sem povezal kar z barvami, ki naj bi veljale po dnevih od ponedeljka do petka. Na spletu najdete različne razlage, zakaj katera barva na določen dan, prav tako se te barve se pri nekaterih razlikujejo.  Jaz sem se odločil za različico, ki jo moja včasih upošteva pri oblačenju za v službo. Noro, a ne?

Priprava sadno-zelenjavnih napitkov oziroma smoothie-jev je precej enostavna, saj je potrebno vse sestavine samo dobro zmiksati v gladko tekočino. Če imate radi redkejše, dodajte več tekočine, če imate radi srednje goste, pa se ravnajte po spodnjih sestavinah.

1. Ponedeljek - rdeča barva - Rdečko


Sestavine: 
- četrt rdeče pese
- 100 gramov malin ( v tem času zmrznjenih, drugače sveže)
- 2 rdeči pomaranči
- limeta
- 1 dcl vode
- žlička konopljinih semen 


Pomaranči in limeto olupimo ter razdelimo na krhlje, dodamo četrt rdeče pese, zmrznjene maline, zalijemo z 1 dcl vode in zmiksamo, da dobimo rdeči smoothie. Kot dodatek zdrobimo žličko konopljinih semen. 

Red smoothie Beet Raspberry orange lime close up



2. Torek - rumena barva - Rumenko

Sestavine:
- mango
- banana
- kokosov čips
- 2 dcl kokosovega mleka

Mango olupimo in narežemo na manjše kose, banano olupimo, dodamo pol pesti kokosovega čipsa, zalijemo s kokosovim mlekom in zmiksamo, da dobimo rumeni smoothie z okusom tropskega sadja. Kot dodatek na vrh naložimo še nekaj lističev kokosovega čipsa. 

Yellow smoothie Mango Banana Cocos close up


3. Sreda - vijolična barva - Krepki

Sestavine:
- četrt manjše rdeče pese
- 2 jabolki
- rdeča grenivka
- 2 večji vejici petršilja
- 1 dcl vode

Peso olupimo in narežemo na manjše kocke, grenivko olupimo, jabolkama odstranimo peške (lahko pa jih tudi pustimo), dodamo dve vejici peteršilja, zalijemo z 1 dcl vode in zmiksamo, da dobimo vijolični smoothie. Kot dodatek na vrh položimo še nekaj lističev peteršilja. S peteršiljem in agrumi prikrijemo okus rdeče pese.

Viola smoothie Beet grapefruit parsley close up

4. Četrtek - oranžna barva - Pikantni

Sestavine:
- vanilija kaki
- dva večja korenčka
- dve pomaranči
- košček ingverja
- 1 dcl vode

Kaki očistimo (zeleni del), korenčka ostrgamo, pomaranči olupimo, olupimo še košček ingverja (velik cca 3 cm), zalijemo z 1 dcl vode in zmiksamo, da dobimo oranžni smoothie. Pri ingverju bodite pazljivi, ker če ga niste navajeni, ga raje dajte manj, saj zaradi njega dobi smoothi bolj pikanten okus. Kot dodatek po vrhu potresemo žličko zdrobljenih mandljev. 

Orange smoothie Carrot orange kaki ingver close up

5. Petek - zelena barva - Zelenko

Sestavine:
- 4 listi kodrolistnega ohrovta
- 2 kivija
- polovica avokada
- limeta
- 2 dcl vode

Kodrolistni ohrovt operemo in narežemo na manjše kose, kivija olupimo, dodamo polovico očiščenega avokada, olupimo limeto, zalijemo z 2 dcl vode in zmiksamo v zdravi zeleni smoothie. Kot dodatek po vrhu potresemo žličko zdrobljenih lanenih semen, ki so polna zelo pomembnih Omega 3 maščobnih kislin.

Green smoothie Kale kiwi avocado and lime close up


Z uživanjem smoothie-jev vsak dan  naredimo tudi nekaj za svoje telo, saj mu na tak način dovajamo različne vrste vitaminov in mineralov ter drugih potrebnih sestavin.

Le kako se lahko upreš kozarcu polnem sadja in zelenjave?



7 komentarjev:

  1. Ne moreš se :)) Njami so, prav res. Tile tvoji so tako lepioh barv, pri nas so pa vedno zeleni. Moram še kdaj samo sadnega narest, malo za poživitev :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj moji jutranji sokci so tudi vedno zeleni ali pa že skoraj vizualno neužitno rjavi ;), sploh ko mešam peso in zelenje. Popoldan pa se bolj barvno razvajamo.

      Izbriši
  2. Prekrasne boje i fantastične kombinacije. Jedva čekam da krene povrće u vrtu jer ovako sam zaglavila na voćnim smootie-jima

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmmmmnjamiii! Jutri naredim tega četrtkovega! Obožujem ingver v smutiju, ampak ga vedno komibniram s pomarančami in bananami, ker nimam idej :D Supeeer

    OdgovoriIzbriši
  4. Tale ja pa res mavrična! Rdečega poskusim, rumenko je njami, takrepki bo kmalu, pikantnega se ne bi nikoli naveličala, tazeleni pa bo za zdravje :).
    Bodite kar se da lepo!

    OdgovoriIzbriši