ponedeljek, 12. januar 2015

Blitva kot špinača

Swiss chard like spinach really close up

Verjetno se bo marsikdo vprašal, zakaj danes objava o blitvi kot špinači, saj jih to že večina pozna, vendar pa se najdejo še nekateri, kateri še niso slišali, da se da blitvo narediti v jed podobno špinači. Poleg tega sedaj ni sezona špinače, je pa sezona blitve in na tržnici pri GospoDARju sonca lahko dobite lepo mlado blitvo, ki nima velikih listov in je prav posebej primerna, da se jo obdela kot špinačo. 

Čeprav sta si špinača in blitva zelo podobni po okusu, pa ti dve rastlini nista sorodnici. Kljub temu, da ima blitva bele steblje,  je v bistvu sorodnica rdeče pese, ki pa jo poznamo po rdečih steblih. Zaradi vizualno privlačnejše barve so začeli vzgajati nove sorte blitve, ki imajo stebla v rumeni, oranžni in rdeči barvi. Zelo podobno kot pri ohrovtu, ki je v osnovi zelene barve, sedaj pa ga najdete tudi v rumeni, rdeči in vijolični  barvi.

Young Swiss chard washed

Blitva vsebuje celo kopico mineralov, vitaminov, betakaroten in balastne snovi, ki spodbujajo delovanje črevesne flore, vendar pa je pri uporabi blitve potebno paziti na predoziranje kot pri vseh ostalih stvareh. Blitva vsebuje veliko oksalne kisline, ki nase veže kalcij, kar pomeni, da ob velikokratnem uživanju blitve, začne nase vleči kalcij iz organizma. Glede oksalne kisline je tako, da dokler je njen vir surova, nepredelana hrana, je to organska spojina in polna encimov - kot taka ne le koristna, ampak celo nujno potrebna za delovanje telesa. Čim je oksalna kislina v predelani hrani, postane anorganska in kot taka nevarna za naše zdravje. Z dodajanjem živil polnih vitamica C, se da to omiliti. Največ oksalne kisline se namreč nahaja v belem delu stebljev blitve. Sedaj, ko se da dobiti mlado blitvo, so listi manši in je belega dela stebla zelo malo, kot pa kasneje, ko blitva že zelo zraste in so listi veliko večji. Ob uporabi enkrat na teden se ni potrebno bati, da bi nam oksalna kislina ponagajala, saj je tako ali tako tudi v drugih živilih, tudi v večjih količinah. Lepo razpredelnico s seznamom živil in vsebnostjo oksalne kisline lahko najdete na strani Wikipedia - Oksalna kislina.

Upam, da vas sedaj s tem pisanjem nisem prestrašil, ker je blitva zelo pomembna pri prehrani zaradi kopice drugih mineralov in vitaminov, ki poživijo telo. Tudi sam surovo blitvo uporabljam zjutraj pri sočenju sadno-zelenjavnih sokov, kjer pa oksalno kislino omilim z dodatkom limone ali limete, ki vsebujeta vitami C. 

Chopped garlic really fine

Pri pripravi blitve kot špinače je veliko deljenih mnenj, na kakšen način jo pripraviti. Nekateri jo pripravljajo brez blanširanja in samo v enem loncu, nekateri jo imajo radi v večjih kosih in jo samo nasekljajo, nekateri jo obdelajo s paličnim mešalnikov, nekateri pa si vzamemo čas in jo zblanširamo (da odstranimi oksalno kislino), umažemo tudi blender Blendtec (o katerm sem pisal v objavi Blendec home blender), ker jo imamo radi redkejšo in potem med kuhanjem umažemo še prvi lonec, ki smo ga med blendanjem že umili. 




Blitva kot špinača

Swiss chard like spinach with potato on a plate

- 1 kg mlade blitve
- 3 stroki česna
- 2 žlici olivnega olja
- muškatni orešček
- sol in poper

Blitvo operemo in razpolovimo po sredini stebel. V večjem loncu zavremo cca 2 litre vode, ugasnemo štedilnik in vanjo potopimo blitvo za 3 minute, da izničimo oksalno kislino. Če je zelo mlada jo namočimo samo za minutko do dve.
Odcedimo na cedilu in splahnemo z mrzlo vodo. Ker jo imamo pri nas radi bolj gladko, jo nadevamo v posodo blenderja in na kratko zmiksamo, da dobimo gladki blitvim pire. ( na blenderju Blendtec je zato nastavitev na program Puree).

Swiss chard like spinach in blender BlendtecSwiss chard like spinach puree with Blendtec

Lonec, kjer smo jo prej namakali, vmes splaknemo ali umijemo. V njem segrejemo olivno olje in nasekljan česen, ki smo ga dodali skupaj z oljem (če ga dodamo v že vroče olje se v nekaj trenutkih lahko zažge in potem postane grenek). Ko česen zadiši, v lonec zlijemo blitvin pire in na srednji temperaturi dušimo cca 5 minut. V tem času v lonec nastrgamo malo muškatnega oreščka - 4-5 potegov gor-dol (razlika med svežimin takim, ki ga lahko kupite v stekleničkah je zelo velika). 
Na koncu solimo in popramo po okusu. 

Swiss chard like spinach with nutmeg in hand

Nekateri jo imajo radi bolj gosto in jo gostijo z moko (se ne sklada z mojim načinom kuhanja), nekateri imajo radi bolj kremasto in ji med kuhanjem dolijejo malo sladke smetane (tudi tega ne počnem), nekateri pa jo imamo radi tako bolj natur. 

Zraven špinače ali pa blitve kot špinače paše pire krompir in hrenovka ( v našem primeru veganska) ali pa jajček na oko. 

Swiss chard like spinach natur on plate

Ste že kdaj pripravili blitvo kot špinačo? Kakšen se vam zdi okus blitve?


10 komentarjev:

  1. :) Pri nas špinače sploh več ne sejemo, ampak le še blitvo. Takorekoč vso nato porabimo kot špinačo.
    Ste mi naredili "lušte", že jutri bo na jedilniku...
    Lerp dan :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Meni sta pa obe dobri, se pa obračam po sezonskih časih in sedaj je blitva tista, ki prevladuje.

      Izbriši
  2. Tudi mi špinače že dooolgo ne uporabljamo. Nadomešča jo blitva v vseh možnih oblikah. Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi meni je verjetno blitva ljubša, vendar še vedno v času sezona pride na vrsto špinača.

      Izbriši
  3. Kako nazorno...
    Mi pa imamo špinačo raje, a ko je ni... ali ko so koprive...zmažemo vse:)
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zdej si pa ti lušte naredila meni. Koprive, njammm!

      Izbriši
  4. Tudi jaz bolj obožujem blitvo kot špinačo. Jo pa skuham kar s krompirjem in potem samo pretlačim. Zraven pa isto, jajce na oko ali pa ribe, njami...
    Hvala za podatek glede oksalne kisline. Ali se s kuhanjem povsem izniči? Pred kratkim so mi namreč diagnosticirali osteoporozo, pa bom morala v bodoče paziti tudi na take stvari :(

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kot je napisano zgoraj je v surovi obliki celo koristna, pri kuhanju pa se pretvori v "nevarno", vendar pa jo kuhanje izniči cca 15 %.
      Ni pa vse tako črno, ker največja napaka je samo predoziranje, kot pri vseh stvareh. Če jo jeste nekajkrat na teden in pri tem uživate tudi drugo raznoliko in uravnoteženo prehrano z veliko mineralov in vitaminov, potem ni neke bojazni. Saj se z vitamonom C in vnosom Kalcija v organizem skoraj izniči oksalna kislina.

      Izbriši