petek, 24. april 2015

Meteorski dež Liridov nad Ljubljano 2015

Tokrat zopet ena nekuharska objava. V tokratni objavi bo predstavljen meteorski dež Liridov nad Ljubljano, ki se je zgodil v noči med 22 in 23 aprilom 2015. V bistvu mu sploh ne bi mogel reči, da gre za meteorski dež, saj je bilo tokrat zelo malo utrinkov. 

Lyrid meteor shower over Ljubljana on 22042015 the brightest over the roof
Kar trije v 20 sekundah, z enim zelo svetlečim in dolgim.
Verjetno nisem edini, ki ga zvezde in vsi ostali nebesni pojavi na nebu fascinirajo. Če ne drugje, skoraj vsi v času dopusta na morju zremo v nebo, saj se tam zaradi manjše svetlobne onesnaženosti, veliko lažje in lepše vidijo svetleče zvezde.  Na dopustu se zares sprostim, ko se zvečer vsedem na teraso in v čisti temi ob hladni pijači, gledam v nebo in opazujem zvezde ter čakam na kakšen utrinek, da se mi izpolni še kakšna globoka želja. Saj so zvezde vidne tudi tukaj v Ljubljani, vendar je svetlobna onesnaženost tako velika, da se večino zvezd sploh ne vidi. 

Leta 2013 sem v objavi Meteorski dež Perzeidov opisal svojo izkušnjo z nočnim opazovanjem neba, ko sem naštel 37 utrinkov Perzeidov, ki se zgodi vsako leto v mesecu avgustu. Tokrat so nočno nebo krasili utrinki meteorjev Liridov, ki se zgodi v mesecu aprilu v času med 16 in 25 aprilom,  najbolj vidni pa so v noči med 22 in 23 aprilom. 

Izvor meteorjev Liridov je komet Thatcher in naj bi bili eni najstarejših zabeleženih meteorjev, saj naj bi jih v zapisih iz kitajske zgodovine zaznali že leta 687 pred našim štetjem. Zemlja vsako leto konec aprila križa orbitalno pot kometa Thatcher, kateri je bil nazadnje viden v notranjem solarnem sistemu leta 1861, naslednjič naj bi bil zopet viden šele leta 2276. Drobci tega kometa oziroma meteorji se imenujejo Liridi, ki "bombandirajo" zemljino atmosfero s hitrostjo  177.000 kilometrov na uro, za njimi pa ostane lepa svetleča ionizirana plinska sled, ki je vidna za nekaj trenutkov in jo mi vidimo kot utrinek. 

Letos nisem preživel cele noči na terasi, saj so opazovanje motili oblaki, prav tako pa ni bilo toliko vidnih utrinkov, kot sem si jih želel, zato je večino dela opravila video oprema. Na žalost letos nisem fotografiral z DSLR fotoaparatom, zato so tudi slike malo slabše kakovosti, vseeno pa sem med vsemi nastalimi fotografirajmi našel nekaj takšnih, kjer se utriniki lepo vidijo. 

Lyrid meteor shower over Ljubljana on 22042015 seen in center
Utrinek malo desno od centra fotografije.

Lyrid meteor shower over Ljubljana on 22042015 meteor near the roof on left side
Krajši utrinek, levo pri strehi.

Lyrid meteor shower over Ljubljana on 22042015 long meteor from top
Eden daljših iz vrha
Če pa vsa zanima, kako izgleda pogled na nočno nebo iz Ljubljane v smer proti JV, sem strnil fotografije nastale med 21.30 in 6.00 uro zjutraj v kratek timelapse video, na katerem so vidni zabeleženi utrinki. Če imate možnost si poglejte video v HD resoluciji, saj ga Vimeo pretvori tudi v SD resolucijo, kjer nastane zmazek od slike. Pri ogledu bodite pozorni na svetleče črte, ki se v videu  pojavijo za drobec sekunde (najboljše si je video ogledati večkrat).



Če imate kakšno globoko željo in upate, da vam jo bo utrinek uresničil, imate še danes ponoči možnost opzovati nebo, čeprav pa bo verjetno oblačno in utrinki ne bodo vidni. Vseeno pa posebne opreme za  opazovanje ne rabite, saj so utrinki vidni s prostim očesom. 

Če pa želite utrinke zabeležiti s svojo fotografsko opremo, pa svetujem objektiv s širokim kotom (10-20, gre tudi z navadnim 24), z zelo odprto zaslonko  (2,8), ISO nastavitvijo 800 in časom odprte zaslonke 20 ali 30 sekund, kar pomeni, da aparat zajema eno fotografijo toliko časa, koliko je odprta zaslonka.

V avgustu bo spet mogoče opazovati roj Perzeoidov, v decembru pa roj Geminidov.

Želim, da se vam uresniči čimveč vašim želja.


6 komentarjev:

  1. Zanimivi tile tvoji zapisi izven kuhinje. Sama tako rada gledam zvezde, pa me šele ti informiraš, o tehle raznih pojavih, jaz kar gledam gor in je lepo, pa je to to. Sem si tudi posnetek ogledala, zanimiv zelo.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Čeprav je najbolje zvezde opazovati v živo, pa sem vseeno vesel, da obstaja tehnika, ki nam pomaga, da zajemo preko noči tisto, kar bi drugače zgrešili.
      Hvala

      Izbriši
  2. Oh, kako tole pritegne! Drugače, a zelo!
    Tuda sama imam rada zvezde... sploh, kadar si tako blizu, ko se ti zdi, da bi si jih nasul v vrečo.... A vse ostale pojave ujemem vedno preko medijev, če sploh... Si bo treba malce razširit obzorja...Hvalaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
    Bodite lepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj zato pa včasih poskrbim, da vas seznanim o čem, kar ni v zvezi s kuhinjo ;)

      Izbriši
  3. Kako dobre fotografije kljub temu, da so niso bile narejene z DSLR fotoaparatom. Čudovito!
    Hvala tudi za fotografski nasvet kako jih fotografirati, ko bodo naslednji se jih mogoče fotografsko lotim. Upam da ne pozabim.. Kdaj v avgustu bodo?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thx ;)
      Začnejo se že sredi julija in trajajo do 24 avgusta, vendar pa bodo najbolj vidni v času med 9 in 13 avgustom. Zato si te dneve kar rezerviraj nekje, kjer ni svetlobnega onesnaženja in imaš neoviran pogled na jasno nebo ;)

      Izbriši