torek, 7. april 2015

Enostavna breskova sladica

Peach galette enostavna breskova sladica front

Zadnje čase sem  na blogu objavljal fotografije tort, ki so bile shranjene v arhivu in nikoli niso prišle na vrsto, pa o samoniklih rastlinah, ki jih lahko sami naberemo v naravi in pa seveda objave z izzivi v sklopu Mercatorjevega projekta KuhaM. To ne pomeni, da mi je zmanjkalo materiala za nove objave oziroma predstavitve novih receptov, mi pa veliko časa vzame projekt, ki ga pripravljam že nekaj časa in še ni dokončan. 

Kljub temu, da so velikonočni prazniki za nami in je v obilici hrane nekaterim tehnica te dni pokazala višjo številko kot ponavadi, vseeno sledi objava o zelo preprosti in enostavni breskovi sladici, ki je narejena iz samo treh sestavin. V bistvu se s to objavo vračam daleč nazaj v začetke moje "kuharije", ko sem hotel z čim manj sestavinami in brez komplicirane priprave, pripraviti sladice za nenapovedane obiske.  V današnjih časih bi se lotil sigurno česa drugega oziroma kakšne bolj prefinjene sladice,  takrat pa sem bil tudi z enostavnimi breskovimi sladicami zadovoljen. 


Peach galette enostavna breskova sladica polita s čokolado

In zakaj danes nekaj, kar sem pripravljal včasih? Enostavno zato, ker menim, da se je včasih potrebno vrniti nazaj v preteklost, saj se vsi radi spominjamo lepih in dobrih stvari iz naših mlajših let, slabe pa raje pozabimo. Večino svojih sladic pripravljam iz svežega sadja, saj konzerviranega ali vloženega že dolgo ne uporabljamo več. Si je pa zadnjič sorodnik za svojo torto zaželel prav breskovo torto in mi ni preostalo drugega, kot da uporabim breskov kompot. Če sem iskren, sem že pozabil, kakšnega okusa sploh je ta breskokv kompot. Ko sem odprl pločevinko breskovega komppota, sem se vrnil nazaj v svoja mlada leta, ko sem večkrat jedel takšne kompote.  Ne boste verjeli, kako mi je zadišal, poleg tega so svetleče polovice breskev delovale tako mamljivo, da sem se odločil, da ga uporabim za enostavno breskovo sladico, čeprav vem, da je v kompotu polno sladkorja.

In katere tri sestavine potrebujemo za enostavno breskovo sladico? Zavitek listnatega testa, breskov kompot in rebro temne čokolade.

Enostavna breskova sladica

Peach galette enostavna breskova sladica really close up

- zavitek listnatega testa
- manj sladek breskov kompot
- rebro (2 ali 4 kvadratki) temne čokolade

Najbolj enostavno je, da imate listnato testo, ki je v zavitku in ga ni potrebno razvaljati.  Listnato testo narežemo po širini na 4 enake trakove. Najlažje to storite tako, da ga prvo razpolovite in potem polovice razpolovite, da dobite enako široke trakove.
Breskve iz kompota odcedimo in jih z ostrim nožem narežemo, kot jaboljka na krhlje. Iz vsake polovice breskve dobimo 5 ali 6 breskovih "krhljev".
Zlagamo jih enega na drugega po celotni dolžini listnatega testa (traku), tako da na vsaki strani ter spodaj in zgoraj ostane vsaj 2 do 3 cm testa. 
Pomembna stvar pred peko je to, da s topo konico noža okrog breskev naredimo rob oziroma zareze nekaj mm v testo, vendar ga ne smemo prerezati. S tem poskrbimo za to, da se med peko ta rob veliko bolj dvigne, kot del, kjer so zložene breskve.
Peach galette enostavna breskova sladica before baking pred peko

Pečemo v ogreti pečici 25 do 30 minut na 200 stopinjah, toliko da rob postane svetlo rjav in hrustljav, na pekaču pa nastanejo neke vrste breskovi čolnički. 

Peach galette enostavna breskova sladica baked on tray

Rebro temne čokolade stopimo nad parno kopeljo, iz peki papirja naredimo improvizirano dresirno vrečko, odrežemo majhen delček konice, da dobimo zelo tanek curek tekoče čokolade in z njim okrasimo spečene breskove čolničke. 

Mogoče bodo nekateri v receptu pogrešali sladkor, vendar pa gre za breskve, ki so bile v kompotu, ki je že tako ali tako sladkan in se mi zdi, da dodatne potrebe po sladkorju ni. Če pa vam ni všeč okus čokolade in breskev, pa lahko breskove čolničke potresete s sladkorjem v prahu. 

Ste za en kos?

Peach galette enostavna breskova sladica postreženo iz roke


 

6 komentarjev:

  1. Naravno da sam za jednu porciju, super izgleda

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Če bom kdaj kje blizu, sigurno dobiš en kos ;)

      Izbriši
  2. Hja, ko spomini oživijo.... Sončno in vabljivo!

    OdgovoriIzbriši
  3. Zgleda tako zen:) rada mam breskov kompot, če mi kdaj prekriža pot, ga kupim, ampak to je res redko. Gladke in tako zelo sladke breskve so tko dekadentne. A niso?;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz ga že zeloooooo dolgo nisem kupil. Potem pa sem ga moral in so me vizualno prevzele.

      Izbriši