torek, 21. april 2015

Čokoladne kocke z jagodami


Chocolate strawberry cubes dark chocolate top shot on cubes
K današnji objavi bi bila zelo primerna pesem Jagode in čokolada, če bi imelo besedilo pesmi poleg refrena, še kaj kar bi bilo res povezano z jagodami in čokolado. V bistvu pa se tudi brez pesmi v ozadju, recept za čokoladne kocke z jagodami sliši odlično, a ne? 

Med bolj klikanimi sladicami s čokolado ali jagodami so  objave o Čokoladno jagodna tortica, Veganska jagodno kokosova tortica, Presni jagodni tortici in Jagodne tortice za v roko.
Današnji recept je za vse tiste, ki imajo radi sladice, za prave čokoholike, za ljubitelje jagod in  za ljubitelje priprave enostavnih sladic. Kot je že razvidno pri ostalih objavah, tudi tokrat ostajam pri načelu enostavne priprave oziroma priprave Easy-recepti style. 

Včasih tudi pri nas doma pade sladkor in se je treba vsaj malo pregrešit. Če se pa pregrešimo, se pregrešimo na način najhujših čokoholikov, saj bi lahko naše sladice šteli med bolj čokoladno grenke kot sladke. Pa to niti slučajno ni slabo, vendar imamo raje okus temne grenke čokolade, kot navadnih mlečnih in zelo sladkanih čokolad. 

Chocolate strawberry cubes dark chocolate strawberry close up

V tokratni objavi pri sladici čokoladne kocke z jagodami so glavne tri sestavine, priprava pa je tako preprosta, da jo lahko pripravi tudi otrok pod nadzorstvom staršev (pazljivost pri peki). 

Prva sestavina je čokoladni veganski biskvit, ki je zelo preprost za izdelavo, poleg tega pa je brez laktoze in brez jajc, na spletu ga najdete kot Crazy cake. Niti ni tako čudno da so ga tako poimenovali, saj na podlagi sestavin ne more nastati nič drugega kot nor biskvit. Ta biskvit pripravljam večkrat, sploh takrat, ko ostanem brez novih idej. Ko pa imaš že pečen biskvit, je potrebno le malo improvizacije, da  ga obložiš s sadjem ali premažeš s kremo ali čokolado, pa je enostavna sladica pripravljena. O njemu je že tudi pisala Zulejka v objavi o čokoladnih rezinah na pravljičnih krožnikih.    

Druga sestavina je temna čokolada z 81 % kakava. Vem, da obstajajo čokolade še z večjim odstotkom kakava, ampak tale z 81% je ravno pravšnja, da na koncu sladica ni pregrenka. 

In tretja sestavine so jagode. Sezona jagod se začenja in za tiste čisto taprave in sladke jagode bo treba še malo počakat, saj brez sonca jagode ne morejo biti dovolj sladke. Me je pa zadnjič tamala pretentala in nahecala, da sem kupil jagode v Hofer-ju v kvadratnem pakiranju Gourmet. Po barvi in okusu že najboljši pribljižek dobrih jagod in so me pozitivno presenetile. 

Chocolate strawberry cubes dark chocolate one cube on a plate

In če vse te tri glavne sestavine združite skupaj lahko dobite čokoladne kocke z jagodami.

Čokoladne kocke z jagodami (9 kosov)

Chocolate strawberry cubes dark chocolate recipe picture focus on cubes

Biskvit
- 200 g moke
- 130 g temnega sladkorja Dark muscavado
- 40 g temnega kakava
- žlička sode bikarbone
- pol žličke soli
- žlica jabolčnega kisa
- 5 žlic olja
- 2,5 dcl vode

Okrasitev
- 110 g temne čokolade 81% kakava
- 9 polovičk večjih jagod

Namastimo kvadraten pekač velikost 22,5 x 22.5 cm in ga obložimo s peki papirjem. 
V večji posodi z metlico zmešamo suhe sestavine in naredimo tri luknjice. V eno vlijemo vanilijev ekstrakt, v drugo olje in v tretjo kis. Zalijemo z vodo in vse skupaj samo dobro premešamo, da nastane temno rjava gosto tekoča  zmes. Bolj enostavno skoraj ne gre. 

Nastalo zmes vlijemo v pekač in pečemo 20-25 minut na 180 stopinjah (če je pečeno preverite z zobotrebcem).  Pečen biskvit zvrnemo na rešetko in ga ohladimo. Biskvit je visok 3 do 3,5 cm. 

Chocolate strawberry cubes dark chocolate before covering with chocolate and strawberryies

Nad parno kopeljo stopimo temno čokolado in jo prelijemo preko ohlajenega biskvita. 

Oprane jagode narežemo na polovičke in polovičke zložimo na čokolado tako, da lahko z nožem narežemo biskvit na 9 delov, da dobimo 9 čokoladnih kock z jagodami.

Chocolate strawberry cubes dark chocolate placing strawberryies on chocolate

Čokoladne kocke z jagodami lahko postrežemo takoj, ko je čokolada še stopljena in svetleča, lahko pa se pretvarjamo, da smo mazohisti in počakamo toliko časa, da se čokolada rahlo strdi. V obeh primerih bodo čokoholiki dobili zadostno dozo čokolade. 

Chocolate strawberry cubes dark chocolate focus on one cube



7 komentarjev:

  1. Vidi se slasno! Bere se njami! Obsataja le še tisti... ali počakati na jagode, kjer jih vsako sezono kupujemo ali se upreti skušnjavi :)
    Uživajte!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kr počakat. Bo treba še malo sonca spustit nanje, da se osladkajo.

      Izbriši
  2. O, koko so njami videt! Bomo mi tudi še počakali :) So me sicer že naši mulčki hoteli pretentat za jagode, pa se ne dam. Tole bi bilo tudi z gozdnimi božansko.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Z gozdnimi je vse božansko, sam ko jih je tako težko dovolj nabrat, ker jih že med nabiranjem večji del pojemo ;)

      Izbriši
  3. Pri tej objavi so mi všeč vsaj 5 stvari!
    1. da si se ob čokoladnem biskvitu spomnil name;)
    2. da si se pustil pretentat tamali;)
    3. tvoj kvadratni pekač! kje si ga dobil? si že povedal, pa sem spregledala?
    4. kombinacija vseh stvari!
    5. fotke, ki so tak zelo značilne zate. Pa še gif (ali kaj?). So fancy. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Zulejka, za pekač sem ti poslal na mail, fotke so pač v mojem stilu, čeprav bi jih raje imel v tvojem stilu ;)
      Gif pa je vsake toliko časa pri posameznih objavah, vsaj tam, kjer se mi zdi smiselno. Nekaterim je fancy (tudi meni), nekateri pa ne marajo gibljivih fotk.

      Izbriši
  4. Heh, nisem slovnični debil, najprej sem napisala 4, pa sem se spomnila še ene;)

    OdgovoriIzbriši