petek, 10. april 2015

Pečena polenta z gobami

Baked polenta with shitake Pečena polenta z gobami first shot

Ste ljubitelji polente ali pa se štejete med tiste, ki je ne marajo? Kako pa gobe? Imate rajši tiste, ki jih naberete sami ali pa se zadovoljite tudi s temi iz trgovin? Pri nas smo vsi ljubitelji polente in tudi gob, še posebej če so sveže nabrane. Če pa teh ni, se zadovoljimo tudi z gobami, ki ne rastejo v naših gozdovih in ene izmed takšnih so šitake. Današnja objava je neke vrste še ena reinkarnacija recepta iz začetka mojih kuharskih podvigov in sicer pečena polenta z gobami

O zdravilnih lastnostih gob vrste Šitake sem že pisal v objavi Ajdova kaša in šitake in  jih večkrat uporabim pri pripravi različnih jedi, čeprav sem ravnokar ugotovil, da je na blogu objavljen samo ta recept z ajdovo kašo. O polenti pa sploh še nisem pisal, pa je večkrat na našem jedilniku. Smešno, ampak resnično. 

Shitake mushrooms in pan before baking

Včasih je recept za pečeno polento z gobami, med sestavinami vseboval kislo smetano in sir, katera je sedaj v receptu zamenjala žlička koruznega škroba z nekaj vode in veganski sir znamke Violife, ki je zelo dober nadomestek navadnega sira in je primeren za vegane, ker ne vsebuje živalskih maščob in laktoze. Veganski sir Violife se dobi v Kalčku in sicer obstaja več različnih okusov - navaden, pizza, paprika, mozzarela in z zelišči. Obstaja tudi Violife ribani sir za pizzo, vendar nam ni tako všeč in je veliko bolje ter ceneje, če kupite tega z okusom Mozzarela in ga sami narežete ali naribate ter potresete po pizzi.

Pečena polenta z gobami (za 3 lačne ali 4 normalne porcije)

Baked polenta with shitake Pečena polenta z gobami close up on fork

- 250 g polente
- šalotka
- 2 stroka česna
- 200 g gob Šitake
- 200 g gob Bukov ostrigar
- polna žlička koruznega škroba zmešana v 1 dcl vode (namesto kisle smetane)
- 4-5 vejic timijana
- 4 rezine sira Violife Mozzarela (narezane oziroma naribane)
- olivno olje, sol in poper

Polento skuhamo in z njo napolnimo keramične pekače, tako da je polentna plast debela cca 1,5 do 2 cm. To lahko storimo že veliko pred pripravo končne jedi, saj je dobro, da se polenta v posodici malo shladi. 

Baked polenta with shitake Pečena polenta z gobami kuhana polenta poravnana v pekaču

Gobe očistimo in narežemo na trakove, šalotko nasekljamo, česen narežemo na tanke rezin, v manjši posodici zmešamo koruzni škrob z vodo. V večji ponvi segrejemo malo olivnega olja, previdno prepražimo šalotko, ji dodamo česen da zadiši, nato pa v ponev stresemo narezane gobe. Počasi pražimo, da gobe spustijo malo vode, dodamo 4-5 vejic osmukanega svežega timijna in čez čas zalijemo z vodo zmešano s koruznim škorbom, da nastane neke vrste gobova omaka. Še na kratko pokuhamo, da se omaka zgosti, solimo in popramo po okusu. 

Nastalo gobovo omako razporedimo po polenti in potresemo z malo sira. 

Baked polenta with shitake zložena v pekač in potresena s sirom

Pečemo v ogreti pečici 10-15 minut na 200 stopinjah, toliko časa da se sir stopi ali pa rahlo zapeče. Če ne boste delali te vegetarijske različice in boste uporabili smetano ter navaden sir, vam svetujem pa po vrhu naribate malo parmezana, ki se bo lepše zapekel in bo zgornja plast izgledala lepo zapečeno. 


2 komentarja:

  1. Oh, kot nalašč! Polento imamo kuhano :), šitake le štiri, ostrigarjev nič :) Dokupimo in si privoščimo!
    Ujemite žarke sončka!

    OdgovoriIzbriši