četrtek, 28. maj 2015

Mehiški burger

Mexican burger with guacamole and vegan burger blog shot

Po krajšem premoru so na vrsti spet Mercatorjevi izzivi v sklopu projekta KuhaM. Kot prvi med njmi je izziv o burgerjih.

Ko slišimo besedo burger, nas sigurno  več kot polovica pomisli na McDonalds ali ostale  prodajalne hitre prehrane. Na srečo se ne štejem več med pristaše hitre prehrane, kar v bistvu niti nikoli nisem bil, mi je pa izziv z burgerjem zares pravi izziv, ker tega že zelo dolgo nisem počel, vsaj od objave o Super XXL fishburgerju. Ko sem se odločal in premišljeval v katero smer naj grem, saj bodo o burgerjih pisali tudi drugi blogerji, sem se odločil da poskušam v ustih pričarati mehiši okus in tako je nastal mehiški burger, ki je pravi veganski burger.

Ena izmed mojih najljubših jedi so koruzne tortilje, polnjene z omako iz paprik, čebule, rdečega fižola in koruze ter dodatkom domače guacamole pomake in  moje domače pekoče čili omake. O omaki za polnjenje tortilj sem pisal že na začetku bloganja v objavi Operacija tortiljas, katero bi lahko po vsem tem času dopolnil ali še bolje napisal kar novo objavo. Izdelava domače guacalamole pomake in pekoče čili omake, pa sta bili predstavljeni v zadnjem letu. 

Mexican burger with guacamole and vegan burger close up shot

Ko sem si zamislil izvedbo mehiškega burgerja, je bila naloga kako zgoraj navedene sestavine spremeniti v sestavine iz katerih bo nastal mehiški burger, okus pa ostal vsaj malo podoben moji priljubljeni jedi. Koruzne tortilje so zamenjale koruzne bombetke, guacamole in čili omaka sta ostali isti, omako s katero polnim tortilje pa je zamenjal veganski polpet iz rdečega fižola, čebule, paprike, mletih lanenih semen, začimbo kumin, ki pričara mehiški okus ter ostalimi dodatki sveže zelenjave. 

Mehiški burger ( 4 kom)


Mexican burger with guacamole and vegan burger shot for recipe

Bombete
- 4 koruzne bombete

Veganske polpete
- konzerva rdečega fižola
- polovica rdeče in zelene paprike
- mlada čebula z zelenjem
- 5 žlic mletih lanenih semen
- četrt žličke začimbe kumin
- sol in poper
- 2 žlici olivnega olja

Dodatki:
- čili omaka
- listi kodraste zelene solate
- paradižnik
- rdeča čebula

Najprej se lotimo veganskih polpet iz rdečega fižola. Rdeč fižol iz konzerve odcedimo in dobro spreremo ter ga v skledi dobro zmečkamo. Dodamo na zelo majhne kockice narezano papriko, nasekljano čebulo, mleta lanena semena, olivno olje ter začimbe (kumin, sol in poper). Vse skupaj dobro premešamo, da nastane gosta zelenjavna masa, katero postavimo za 1 uro v hladilnik, da se ohladi in dobro sprime.

Masa za veganske polpete iz rdečega fižola, lanenih semen, paprike, čebule in začimb
Ko je masa ohlajena jo razdelimo na štiri dele in iz njih naredimo štiri enako velike veganske polpete v velikosti koruznih bombetk.

Veganske polpete pred pečenjem na hlajenju
Polpete lahko ocvremo v ponvi ali pa jih spečemo na peki papirju v pečici (vmes jih enkrat obrnemo). V ponvi se pečejo 3 minute na vsaki strani, v pečici pa 15 minut na 250 stopinjah, pri tem, da jih po 10 minutah pečenja obrnemo. Na spodnji sliki je vidna razlika med načinom priprave. Meni je bolj všeč, če jo polpet spečem v pečici.

Vegan burger left baked in the oven, right fried comparison
Leva pečena v pečici, desna ocvrta v ponvi.
Prerezane koruzne bombetke na hitro pogrejemo (ali v pečici ali pa na tosterju), na spodnjo namažemo žlico guacamole omake, nanjo postavimo vegansko pleskavico, jo malo pokapamo s pekočo lili omako, pokrijemo z zeleno solato, koluti paradižnika in rdeče čebule. Če želimo še malo bolj sočno dodamo na vrhu še malo guacamole pomake, če pa imamo radi malo bolj pekoče, pa še malo čili omake. 

Steps for making mexican burger

Prav nič se nisem zmotil v pripravi. Polpet je bil lepo sočen, mogoče malo premehak, guacamole in sveža zelenjava, pa sta dala celotnemu burgerju svežino. Da o pekoči čili omakci ne govorim. Ravno ta je poskrbela, da je bil burger pravi mehiški burger, saj mehiške hrana brez čilija ni prava mehiška hrana.

Vas zanima zakaj so v veganski pleskavici dodana mleta lanena semena? Lanena semena so namreč odličen vir Omega 3 maščobnih kislin,  ki so ene izmed zelo pomembnih sestavin v organizmu. Je pa potrebno lanena semena pred zaužitjem zdrobiti ali zmleti, saj drugače organizem iz celih semen ne more počrpati Omega 3 maščobnih kislin. Imajo pa zmleta lanena semena to slabo lastnosto, da se čez čas pokvarijo, če so v mletem stanju. Mleta lanena semena zato hranimo v steklenih posodah v hladilniku in vsak dan pojemo ali dodamo k drugim živilom žličko teh semen. Prav tako pa so mleta lanena semena odlično vezivo, zaradi česar je veganski polpet obdržal obliko med peko.

Flax seeds whole and blended
Lanena semena pred mletjem in po mletju v blenderju Blendtec.



10 komentarjev:

  1. Njam, sliši se in izgleda odlično! Bom sprobala, samo z manj kruha in več polpetov in zelenjave :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Saj tudi tale bombetka ni bila zelo velika (mogoče izgleda na fotkah velika, drugače je pa nekje v velikosti kajzerice oz. še malo manj)

      Izbriši
  2. Zelo lep je videti tale burger, mora biti odličen, glede na sestavine. Jaz s podobno maso pripravljam 'čevapčiče' :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Res je bil odličen, kot nalašč zame in moji dve ;)

      Izbriši
  3. Odlično izgleda! Samo, za moj gušt fali malo mesa :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ;), daj še eno mesno polpeto zraven pa je ;)

      Izbriši
  4. Yes! Fajn je, tale burger. Rdeči fižol je res zmagovalen. Enega levega, dva desna:) pa malo pomake, pa malo solate. Meni bi pa tokrat bombetka bila odveč :).
    Veliko užitkov pri nadaljnjem čaranju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Brez bombetke na žalost ne more biti burger ;)
      Čaram naprej :)

      Izbriši
  5. zadnje čase so burgerji očitno zelo popularni. tvoja različica pa je prav zanimiva;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja res se vračamo v burger čase. So pa današnji vsaj malo bolj zdravi od tistih iz prejšnjih let.

      Izbriši