ponedeljek, 1. junij 2015

Presne tortice z rabarbaro

Mini raw rhubarb cakes in row

Ste za še eno presno sladico? Verjetno se bodo tisti, ki imajo radi presne sladice spet razveselili, ostali pa bodo ostali v skušnjavi - ali pripravi tole ali ne? Upam, da bo dvom o tem izvodenel, ko boste do konca prebrali objavo in pregledali fotografije. 

Tokrat je na vrsti še en izmed Mercatortjevih izzivov v sklopu projekta #kuhaM, kjer je bil tokratni izziv rabarbara. Ker sem dve objavi nazaj obljubil, da bom poskušal objavljati več presnih sladic, sem se tokrat odločil, da naredim spet eno izmed presnih sladic in to so mini presne tortice z rabarbaro

Rhubarb rabarbara z listjem

Mini presne tortice so me tako navdušile, da zadnje čase vedno pripravim raje več mini presnih tortic, kot samo eno malo večjo. O mini presnih torticah sem pisal že v objavah mini presne tortice pekan in mini presne limetine tortice.  Mini presne tortice so po velikosti ravno prav velike presne sladice, da zadostujejo gostu za normalno presno sladico. Večina presnih sladic, ki vsebujejo oreščke, je zelo nasitnih in ni ravno lepo gledati, ko se gostje mučijo z večjimi kosi presnih tortic in v ustah premlevajo oreščkovo maso. Prav tako poskušam, da te mini tortice pridejo po izgledu in okusu bolj kot neke vrste skutne tortice, ki v ustih naredijo okus po kremi in ne toliko po oreščkih. 

V tokratnem izzivu je bilo treba uporabiti rabarbaro in to ne kot jo vsi poznamo - v kompotu, ampak na nek nov način. Priznam, da ko sem slišal za izziv z rabarbaro, so mi na plan privreli stari spomini, po mamičinem kompotu iz rabarbare. Vendar tokrat nisem smel pripraviti kompota, zato sem se odločil za mini presne tortice z rabarbaro, ki so prav prijetna spomladanska in poletna osvežitev.

Mini raw rhubarb cakes realy close up shot

Čeprav lahko rabarbaro štejemo med rastline, ki imajo cel kup pomembnih in zdravilnih učinkov, pa pri rabarbari uporabljamo samo stebla in korenino, listov pa ne uporabljamo, saj so lahko tudi strupeni. Listi namreč vsebujejo veliko oksalatov, ki z drugimi toksini v listih povzročajo težave pri presnovi kalcija, ledvičnih kamnih, možna je celo zastupitev. Zato velja načelo, da ko želimo uporabiti rabarbaro, uporabljamo samo stebla, liste pa porežemo in zavržemo. 

Rhubarb close up rabarbara od blizu stebla

Presne tortice z rabarbaro (9 kom)


Mini raw rhubarb cakes shot with rhubarb and leaves

1. plast
- 100 g mandljev
- 40 g datljev

2. plast
- 200 ml kokosovega mleka
- 200 g indijskih oreščkov
- sok ene limete
- 3 žlice agavine sirupa
- eno steblo rabarbare
- 75 g kokosovega masla (stopljeno)

3. plast
- 5 stebel rabarbare
- sok polovice limete
- 4 žlice agavinega sirupa
- 3 jagode

Predpriprava:
Kot vedno, oreščke in datlje namočimo čez noč in jih naslednji dan dobro speremo. 

Priprava:
Za prvo plast namočene in odcejene mandlje ter datlje zmeljemo v gladko pasto. Razdelimo jo na 9 enakih delov in jih rahlo vtisnemo v papirčke za muffine (pomagamo si s pekačem za muffine, da se papirčki ne raztegnejo). Plast je visoka cca 0,5 - 0,7 cm.

Za drugo plast vse sestavine v blenderju zmiksamo do zelo gladke kreme. Če imate dober blender (Blendtec Home blender) bo to hitreje in lažje, če pa imate malo  slabši blender za gladko kremo rabite malo več časa, ampak ne obupat po nekaj minutah miksanja (blendanja). Bistveno je, da te sestavine zares zmiksate v zelo gladko kremo, da se v njej ne vidijo več koščki oreščkov. Kremo vlijemo v modelčke in poravnamo. Kremna plast je visoka 2 do 2,5 cm.

Postavimo jih v hladilnik za vsaj 6 ur, še bolje pa čez noč, da se krema dobro shladi in rahlo strdi, da jim lahko kasneje odstranimo papirčke za muffine. 

Predno jih postrežemo, v blenderju zmeljemo očiščena stebla rabarbare, jagode, sok polovice limete in agavin sirup  v gladko pasto.

Na vsako mini presno tortico dodamo žlico rabarbarine paste in jih takšne postrežemo. Lahko pa naredite rebarbarino pasto tudi prej in jo servirate na tortice ter pustite v hladilniku, da se shladi in rahlo osuši (hladilnik namreč iz živil potegne vlago).


Mini raw rhubarb cakes topping the cakes

Mini presne tortice z rabarbaro so super sladica za popoldansko osvežitev. 

Mini raw rhubarb cakes piece of the cake on the fork

Če mislite, da vam okus surove rabarbare ne bo všeč, jo lahko prej pokuhate in šele nato zmeljete. Kljub temu, da je bila na začetku tudi moja skeptična o okusu surove rabarbare, pa je po prvi tortici, takoj hotela še eno ;)



6 komentarjev:

  1. Uh, je lepa! Takšna, pupasta :). Rabarbaro še imam... nekaj še dokupim in... se osvežimo z njo. Si pripravim zraven se lonček discipline:). Ko mi je nekaj nadobro, potem sem kot otrok. In tole me privlači že od daleč.
    Uživajte!!!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uap, da bom zadovoljil tvojemu okusu ;)

      Izbriši
    2. Sem jih včeraj pozno zvečer pripravila in komaj dočakala dan. Sprva malce 'drugačen' okus od vajenega, a sem ga hitro vzljubila. Bom še ponovila, dokler bo rabarbara:)
      Pozdravčki!

      Izbriši
    3. Res malce drugačen, ker rabarbara v sutih pusti rahlo "kosmat" okus, vendar še vedno zelo osvežilen. Me pa veseli, da si jih probala.

      Izbriši
  2. Ma ti si prava tovarna idej. Res imam rada tvoj blog.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta tovarna ima problem s časom, ker idej je preveč, da bi lahko vse izvedel. Hvala!

      Izbriši