ponedeljek, 22. junij 2015

Tropski trifle

Tropic trifle blog first shot
Trifle je sladica, ki je sestavljena v večji stekleni posodi iz večih plasti biskvita ali piškotov, različnih vrst sadja, različnih vrst krem ali smetane ter prepojena s sadnimi sokovi in pri nekaterih tudi z alkoholnimi pijačami. V bistvu gre za neke vrste zloženko, pri nas jo nekateri imenujejo tudi grmada.Tokrat sem jo pripravil iz sadja, ki sem ga imel trunutno doma in nastal je tropski trifle.

Sladice kot so trifle, so me vedno privlačile, saj gre za zelo sočne in sadja polne sladice. Pred časom sem si tudi že nabavil dovolj veliko stekleno posodo in  takoj naredil prvi preizkus, katerega sem predstavil v objavi  višnjev trifle

Da ne boste mislili, da je bila posoda uporabljena samo dvakrat. Posoda je v uporabi precej redno, vendar zaradi časovne stiske si  nikoli ne vzamem časa fotografirati sladic, ki nastanejo v njej, ker gre za trenutne odločitve, ko je treba kam na obisk. Ravno zaradi takšne odločitve je tudi tokrat nastal tropski trifle, ki je bil sestavljen iz sestavin in sadja, ki sem jih imel trenutno doma. Že večkrat smo bili povabljeni družinskim prijateljem na večerjo in kot vedno sta za večerjo zadolžena gostitelja,  sladica pa je v moji domeni.  Zelo podobno, kot pri presni tortah, tudi pri triflu skoraj ne moreš zgrešiti. Najprej si pripraviš vse sestavine, potem pa jih samo zlagaš po plasteh v posodo in jih dobro navlažiš, da sladica ni presuha. 

Tropic trifle close up on layers in jar

Trifle je odlična sladica, ki ima vsaj pet prednosti, pred ostalimi sladicami. 
Prva prednost je to, da je zelo enostaven za pripravo, saj v stekleno posodo zlagamo plasti biskvita, krem in sadja, kakor nam srce poželi. 
Druga prednost je v tem, da je zaradi steklene posode zelo priročen za prevoz in ni bojazni, da se bo med prevozom sesedel ali zrušil. 
Tretja prednost je to, da ga lahko naredimo tik preden gremo z njim na obisk oziroma predno ga postrežemo, saj ga ni potrebno hladiti v hladilniku. Če ga delamo za pozneje, ga lahko hranimo v hladilniku, nič pa ni narobe, če ga naredimo, ga dobro navlažimo in skoraj takoj postrežemo.
Četrta prednost pa je to, da se ni potrebno matrati s postrežbo, da bodo na krožnikih lepo odrezani kosi, saj se ga iz steklene posode zajema kar z večjo žlico in daje na krožnike kot neke vrste grmado.
Peta prednost pa je v tem, da sigurno prinešena steklena posoda v kateri je pripravljen trifle, na začetku  naredi WAU efekt, pa čeprav kasneje na krožniku izgleda kot kup biskvita, kreme in sadja. Važno pa je, da se vse te sestavine dobro prepletajo in dopolnjujejo. 

Tropic trifle before filling the jar

Pri tropskem triflu z glavnimi sestavinami, kot so ananas, mango in kokos bojazni, da se te sestavine ne bodo prepletale in dopolnjevale ni, zato le pogumno v preizkus te poletne sladice.

Tropski trifle 


Tropic trifle recipe shot front

- ananas
- 2 zrela manga
- 50 gramov kokosovega čipsa
- 3 paketki savoiardi piškotov (še bolje je, če je navaden biskvit)
- 500 gramov mascarpone sirčka
- 500 ml sladke smetane
- 6 žlic rjavega trsnega sladkorja
- kokosov ekstakt Renuka 200 g
- 3 žlice kokosovega sladkorja


Najprej si pripravimo vse sestavine. Začnemo z ananasom, ki ga z vijačnim rezalnikom izrežemo in izrezane rezine, narežemo na polovičke. Ostanke ananasa (tisto kar ostane na olupku ananasa porežemo) in sredni stržen posočimo, da dobimo svež ananasov sok, s katerim bomo vlažili piškote. 
Oba manga olupimo in narežemo na manjše kose. Nekaj lepih koščkov si prihranimo za končno okrasitev, ostale koščke manga pa v blenderju zmeljemo v gladek mangov pire.   

Pripravimo si tri različne  kreme.
Prva mangova krema:
- v mešalniku zmiksamo 200 ml sladke smetane, dodamo 3 žlice rjavega trsnega sladkorja, 500 gramov mascarpone sirčka in polovico mangovega pireja. Vse skupaj zmiksamo, da dobimo gosto mangovo kremo nežne barve.
Druga mangova krema:
- v mešalniku zmiksamo 300 ml sladke smetane in 3 žlice rjavega trsnega sladkorja skoraj do čvrstega ter dodamo drugo polovico mangovega pireja. Vse skupaj še malo premešamo, da dobimo zelo rahlo mangovo kremo močnejše barve.
Tretja kokosova krema
- kokosov ekstakt Renuka zmešamo z vodo v razmerju 1:1 in ga dobro zmiksamo z dodanimi 3 žlicami kokosovega sladkorja, da dobimo kokosovo kremo
Zaradi lažjega sestavljanja trifla, si kreme napolnimo v dresirne vrečke

Sestavljanje tropskega trifla
Vsak piškot namočimo v ananasov sok za 2 sekundi, kar je ravno dovolj, da piškot vpije dovolj tekočine. V posodo zložimo prvo plast piškotov. Čez njih nabrizgamo plast prve mangove kreme, nanjo nabrizgamo tenko plast druge mangove kreme in v obod steklene posode zložimo ananasove polovičke. Te plasti  ponovimo še trikrat v istem zaporedju, na koncu pa na vrhu nabrizgamo kokosovo kremo, jo potresemo s kokosovim čipsom in dodamo na kockice narezan svež mango. 

Tropic trifle leyers in jar

Tropski trifle pustimo vsaj eno uro, da se sestavine med seboj prepojijo, potem pa ga zejemamo z VELIKO žlico. 

Tropic trifle close up on top with mango cubes


Na koncu še zamudniška objava nagrajenke v prejšnjem giveaway-u za stekleničko domačega ekstrakta mete. 

Tokrat je ročica naše tamale izbrala listek s komentarjem Patricije Škvorc. Čestitke!!! 
Patricija prosim, da mi se javiš na mail, da urediva s stekleničko.

Nagrajenka iz giveaway-a


3 komentarji:

  1. Lepo! Za pojest :).
    Kopiram idejo... jutri kar z jagodami in 'podobnimi sestavinami', ker mi je tale ideja z veliko skledo nadvšeč. enkrat poskusimo original. Že vem, za kam bo :)
    Bodite sladko!
    Patricija, tebi pa čestitke!!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. odlična kombinacija!!!obožavam ananas i mango!

    OdgovoriIzbriši
  3. Njamiii, zelo slastno je videt ni kaj, mora res zažigat, če tole prineseš s seboj na obisk :)

    OdgovoriIzbriši