petek, 3. julij 2015

Mini trifle z borovnicami

Mini trifle banana bread and blueberries blog recipe shot
Danes v receptu ne bomo odkrivali kaj posebej novega, vendar pa si to objavo zopet zasluži najina mala princeska. Zelo znan pregovor pravi,  da jabolko ne pade daleč od drevesa in to bi lahko veljalo ravno za njo. Tako kot njen ata je tudi sama že začela pripravljati svoje sladice in z njimi razveseljevati naše sosede. Ker je bila tudi sama zelo navdušena nad Bananinim kolačem z borovnicami in čokolado ter Tropskim triflom, se je odločila, da bo sama pripravila mini trifle z borovnicami.

Tropski trifle jo je navdušil, ker gre ze neke vrste zloženko, ki jo je zelo lahko sestaviti in je  idealna za prenašanje, pri bananinem kolaču, pa ji je všeč enostaven postopek priprave bananinega biskvita in pa sveže nabrane gozdne borovnice, ki jih ima tako rada. Ker je želela sosede presenetiti sama, brez moje pomoči in ji je lažje nesti sladico postreženo v kozarčkih, kot pa na večjem krožniku, se je odločila, da bo vsak dobil sladico postreženo v svojem kozarčku kot mini trifle. 

Mini trifle banana bread and blueberries top from above

Idealna ideja za individualno postrežbo sladice. Če koga takrat ni doma, lahko nekaj kozarčkov mini trifla prihraniš, ostali se pojedo, ko pa se sosedje vrnejo domov pa še njih postrežeš. Pri triflu v velikih posodah tega ne moreš narediti, saj po nekaj zajemih z veliko žlico v njemu nastane prava zmešnjave in sladica ne izgleda več privlačno, pa čeprav je še zelo dobra.
 
Najprej sva se lotila priprave in peke bananinega biskvita, ki sva ga tokrat pekla na velikem pekaču iz pečice poravnanega čez cel pekač tako, da je po 10 minutah pečenja  nastal bananin biskvit visok cca 1,5 cm. Med peko je pripravila borovničevo kremo, v katero je na žalost dala malo premalo borovnic in je krema bila bolj bledo vijolična, ampak po izjavah sosedov še vedno odlična. Ko je bil biskvit spečen, krema pripravljena in ostale borovnice umite, je z okroglim modelčkom velikosti kozarčkov izrezala okrogle oblike biskvita, nato pa se lotila sestavljanja mini trifle z borovnicami v steklenih kozarčkih za starše in v plastičnih za otroke. 

Mini trifle banana bread and blueberries for family


Mini trifle z borovnicami


Mini trifle banana bread and blueberries recipe shot

Biskvit
- 3 -4 večje zrele banane (tiste, ki so že precej rjave)
- 130 g rjavega trsnega sladkorja
- 100 g stopljenega masla  (jaz uporabljam ALSAN bio)
- žlica vanilijevega ekstakta (domač)
- žlička vinskega kamna
- pol žličke sode bikarbone
- ščep soli
- pol žličke cimeta
- 180 g pirine moke

Krema
- 500 g mascarpone sirčka
- 200 ml sladke smetane
- pest pretlačenih borovnic
- 3 žlice rjavega trsnega sladkorja

Okrasitev
- sveže gozdne borovnice

Priprava bananinega biskvita:
Banane dobro zmečkamo z vilico, da dobimo gosto tekočo bananino kašico. Bananino kašico zmešamo s sladkorjem in stopljenim maslom, da se sladkor razstopi. Dodamo vanilijev ekstrakt, cimet, vinski kamen in sodo bikarbono ter v posodo presejemo pirino moko. Vse skupaj dobro premešamo, nato pa zlijemo na peki papir, ki ga položimo na pekač iz pečice. Maso lepo razporedimo čez celoten pekač in v ogreti pečici pečemo 10-12 minut na 200 stopinjah, da dobimo cca 1.5 cm visoko plast biskvita. 

Ko se biskvit ohladi, vanj vtiskamo okrogli modelček za izrez ali pa kar s kozarcem iste velikosti, da dobimo biskvite okrogle oblike velikosti kozarcev in to po dva biskvita na kozarec. 

Priprava borovničeve kreme:
V mešalniku zmiksamo sladko smetano in sladkor  do gosto tekoče oziroma malo predno se začne čvrstiti. Dodamo zmečkane borovnice in mascarpone, ter vse skupaj v mešalniku dobro premešamo, da dobimo borovničevo kremo. Če želite še boljšo borovničevo kremo, dodajte še več borovnic, ki jih lahko pred tem zmiksate v borovničev pire. 

Sestavljanje mini trifle z borovnicami
V vsak kozarček najprej položimo plast biskvita, nanj nabrizgamo malo borovničeve kreme, potresemo z nekaj gozdnimi borovnicami in vse to še enkrat ponovimo. 

Banana bread with cut circles
Mini trifle banana bread and blueberries sestavljanje brizganje kreme
Mini trifle banana bread and blueberries ravnanje kreme v kozarčku
Mini trifle banana bread and blueberries borovnice na kremi
Mini trifle banana bread and blueberries finnished in glass

Po odzivih sosedov je bila sladica odlična in je bila z njihove strani pohvaljena, da je pripravila svojo sladico in jih z njo presenetila. Ta mesec si je zaslužila naziv : očkova naljubša slaščičarka.

Mini trifle banana bread and blueberries front shot




6 komentarjev:

  1. Odlična sladica, ki jo je pripravila odlična slaščičarka. Ooo, verjamem, da so bili sosedi navdušeni.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Verjamem, da bi se jih kar več javilo, da bi bili naši sosedje ;)

      Izbriši
  2. Iiiii, bravo, princeska!!!!
    Bodite sladko in... razvajate se...!

    OdgovoriIzbriši
  3. Vse čestitke očkovi najljubši slaščičarki. Jabolko res ne pade daleč od drevesa. Kako zavidam vašim sosedom za takšno sladico. Hvala za recept, zdaj vem na kakšen način bom še uporabila borovnice, ki jih je letos v izobilju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Borovnic je letos res polno in jih je treba pač porabiti na različne načine. Eden je sigurno tudi tale.

      Izbriši