sreda, 9. september 2015

Pekoča čili omaka - GIVEAWAY

Homemade chilli sauce bhut jolokia with jolokia blog shot

V današnji objavi pridejo na vrsto zopet ljubitelji čilija oziroma pekočih čili omak. Spet bom pisal o receptu za pripravo domače pekoče čili omake, vendar pa je tokratna omaka ena tistih izredno pekočih. 

Projekt, ki sem si ga zadal lansko leto in ga začel na začetku letošnjega leta, se počasi uresničuje, bojim pa se, da bo septembrsko vreme in nizke nočne ter jutranje temperature poskrbele, da bom kar nekaj časa nervozno pogledoval na balkon. To, da sem nad čiliji navdušen sem pisal že v objavah o mojem najljubšem čiliju Chocolate habanero, pri receptih za čili tortico I in čili tortico II, o sušenju čilijev in izdelavi čili prahu/kosmičev, izdelavi manj pekoče čili omake in receptu za pekočo čili omako iz čilije chocolate habanero. Letos pa sem se lotil vzgoje več različnih vrst čilijev in sicer manj pekočih kot so Cherry bomb, Numex twilight, Aji-cito, srednje pekočih Chocolate habanero, Red habanero, Maya red habanero in pa zelo pekočih Bhut jolokia, Jolokia yellow in Moruga scorpion. Kako je izgledala okenska polica z več kot 100 sadikami doma vzgojenih čilijev, si lahko ogledate v objavi improviziran mini rastlinjak, kjer sem prikazal, kako se znajdemo, če nam zmanjkuje prostora za vzgojo sadik iz semen. 


Homemade chilli sauce bhut jolokia bottles focus on jolokia

Kaj več o tem "kmetovanju" na balkonu bom napisal in objavil v naslednji objavi, kjer bo razvidno, kako se iz majhnega semena, balkon prelevi v pravo džunglo. 

Bhut jolokia chilli JOLO

Tokrat pa je na vrsti ena izmed najbolj pekočih omak in sicer iz čilijev vrste Bhut jolokia. Bhut jolokia čili izvira iz Indije in je hibrid med glavnima vrstama Capsicum chinense in Capsicum frutescens (poznamo še Capsinum annuum, Capsicum baccatum in Capsicum pubenscens). S svojimi cca 1.000.000 scovilov spada med najbolj pekoče čilije, čeprav so jo v zadnjh letih prehiteli nekateri novi hibridi, ki so že pri 2.000.000 in čez scovilov. Kot vedno za primerjavo podam, da ima navadna omaka Tabasco nekje do 7.000 scovilov, moj triletni chocolate habanero jih lahko doseže do 430.000 scovilov, jolokia pa še vsaj enkrat toliko in še malo čez, kar pomeni, da je vsaj 2,5 močnejša od habanera in 142 krat od Tabasca. Se vam že te številke zdijo pekoče?

Bhut jolokia chilli before cutting
Plodovi so podolgovati, rdeče barve, tanko lupinasti (niso mesnati kot paprike), precej lahki, rastlina pa zelo bogato obrodi. 

Bhut jolokia chilli from own garden

Pekoča čili omaka Bhut jolokia - ekstra pekoča

Homemade chilli sauce bhut jolokia bottles recipe shot

- 500 g čilijev vrste Bhut jolokia
- 2 srednje veliki rdeči čebuli
- 4 stroki česna
- 2 žlički soli
- zmiksan svež paradižnik 400 ml
- 20 gramov nasekljanega ingverja
- 100 g rjavega trsnega sladkorja
- 2 dcl jabolčnega kisa
- 1 dcl sveže izstinjenega limetinega soka

OPOZORILO!!!!
- kuhanje takšne omake je najbolje izvajati nekje zunaj in ne v domači kuhinji (govorim iz izkušenj), saj čiliji pri kuhanju oddajajo tako močan vonj, da se ga ne znebite še naslednji dan. Če pa želite, da imate doma nekajdnevno naravno čili aromo, kot pri nas doma, potem pa kar pogumno.
- prav tako je potrebno izbrati visok lonec, da pri kuhanju omake le ta ne škropi okrog. To je bolj važno za tiste, ki imajo doma domače ljubljenčke, ki zvedavo želijo poskusiti rdeče pikice na tleh ali kje drugje. Jim ne privoščim takšne avanture.
- pri rezanju čilijev uporabljajte rokavice, saj je zelo neprijetno, če se s takimi rokami pomencate po očeh ali pa po katerem drugem občutljivem delu telesa. Če pa se lotite rezanja čilijev brez rokavic, vam pomaga to, da si po končanem rezanju roke namastite z oljem (ni važno kakšno olje), malce podrgnete po prstih, ki so bili v stiku s čiliji, nato pa vse skupaj dobro operete pod vročo vodo. Olje poskrbi, da se večina pekočine - capsiacina, odstrani iz prstov in rok.

Predpriprava:

- 5-6 paradižnikov operemo, jih prerežemo, odstranimo srednji del pri peclju ter jih v blenderju zmiksamo na zelo fino,
- čilije operemo in jih z nožem narežemo na manjše kose, saj se bodo tako hitreje prepražili in zmehčali,
- čebulo, česen in ingver na drobno nasekljamo.

Bhut jolokia chilli chopped

Priprava domače pekoče čili omake:


Na dveh žlicah olivnega olja prepražimo nasekljano  rdečo čebulo. Ko čebula postekleni,  dodamo  nasekljan česen, da zadiši. V lonec stresemo na manjše kose narezane čilije vrste bhut jolokia skupaj z semeni. S stalnim mešanjem pražimo 5 minut, da se čiliji zmehčajo. Dodamo nasekljan ingver in rjav trsni sladkor ter vse skupaj mešamo, da se sladkor razstopi. Prilijemo zmiksan paradižnik,  pokrijemo s pokrovko in z večkratnim občasnim mešanjem počasi dušimo cca 20 minut, da se naredi omaka.
Če imate blender s plastično posodo, malce počakajte z miksanjem omake, da ne uničite posode z vročo omako, če pa imate stekleno posodo, pa lahko omako zmiksate še zelo vročo.

Chilli sauce in blender

Ko se nastala omaka malce shladi,  jo zlijemo v blender in zmiksamo na zelo fino. Zmiksano omako prelijemo nazaj v lonec, solimo in jo zopet začnemo segrevati do vretja.

Dolijemo jabolčni kis in sok sveže izstisnjenih limet, solimo in kuhamo na nizki temperaturi še cca 1 uro, pred polnjenjem pa teperaturo povišamo, da hitro zavre.

V tem času si pripravimo ogrete in sterilizirane stekleničke. Jaz stekleničke stereliziram kar v sterilizatorju za otroške flaške (ki ga prej nikoli nisem uporabljal, vedel pa sem, da nam bo enkrat prišel prav), kar se omenil že v objavi o pripravi Limoninega sirupa.

Sterilized bottles
Z vročo omako napolnimo ogrete stekleničke do vrha in  jih dobro zapremo. Še vroče stekleničke zavijemo v deko in spravimo v škatlo (najbolj je kar plastična hladilna torba), da se počasi ohlajajo do naslednjega dne.

Homemade chilli sauce bhut jolokia just filled


Nasvet:
Pri kuhanju domačih omak in shranjevanju le teh (da so obstojne), je dobro vedeti to, da je potrebno omako spraviti na pH vrednost okrog 4. Omake, ki imajo to ph vrednost bodo sigurno obstojne in varne za konzumacijo celo leto. pH vrednost se lahko izmeri z namenskim inštrumentom za merjenje pH-ja ali pa tudi z lakmusovimi lističi, ki se jih kupi v lekarnah in podobnih trgovinah. Ker nas večina doma nima pH metra, z lističi pa nismo tako sigurni, da bi lahko dokaj natančno izmerili pH vrednost, je zlato pravilo tistih, ki kuhajo takšne omake, da se v zmiksano čili omako po miksanju doda vsaj polovica kislih sestavin (kisa), kolikor je bilo zmiksane čili omake. V primeru je to tako, da če je zmiksane čili omake 5 dcl, ji dodamo 2,5 dcl jabolčnega kisa, ki se ob kuhanju skoraj izniči.

Homemade chilli sauce bhut jolokia with labels

Tako pripravljena pekoča čili omaka zdrži v temnem in hladnem prostoru vsaj eno leto (preverjeno z lanskimi omakami). Po odprtju stekleničke pa le-to hranimo v hladilniku.

Homemade chilli sauce bhut jolokia half circle with chillies


GIVEAWAY!
Že dolgo nisem podaril nobenega svojega izdelka, zato tokrat nekaj ekstremno hudega ;)

Homemade chilli sauce bhut jolokia giveaway shot

Za stekleničko domače zeloooooo pekoče čili omake se potegujete tako, da:
- napišete komentar na blogu, zakaj se želite spremeniti v "mazohista" in poskusiti to pekočo omako,

- lajkate Easy-recepti blog profil na Facebooku in to potrdite s komentarjem na FB pod objavo Pekoča čili  omaka+giveaway

Čas za podajo komentarja oziroma lajka/komentarja na FB imate do nedelje, to je do 13.9.2015 do 23.59 ure. Naslednjega dne bo izbrana srečna dobitnica ali dobitnik, ki  bo prejel/a eno stekleničko zelo pekoče čili omakce Bhut jolokia. 


22 komentarjev:

  1. Nisem ljubiteljica čilija... ampak lahko se spremenim v "mazohista" ko je moj dragi tečen, in mu malce "podkurim" z omakico... pa seveda na skrivaj :).

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmmm, odlicna omakica! Z mozem sva ljubitelja cilijev, ze drugo leto jih vzgajava doma, nimava pa nobenega tako pekocega na voljo, zato bi z veseljem poskusila tvoj domaci izdelek. Pa na zdravje! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Poleg svojih, zelo rad poizkusim tudi omake drugih domačih kuharjev. Pekoče je zakon! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. ohoho :) glede na to, da letos nimam nič svojih hudobcev in mi je lanski pridelek omakce že zdavnaj pošel, bi z velikim veseljem poskusila tvojo :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Malo me mika, malo se pa bojim! 142 bolj pekoča kot tabasco? To zveni zastrašujoče! No, če jo dobim in bo res preveč pekoča, jo še vedno lahko dam očetu, ki vedno hoče pekoče;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Midva sva letos prvič pri čilijih. Jaz sem navdušena nad njihovim izgledom, moj pa nad njihovim okusom. In tale hudo pekoča omaka?... Hja, z veseljem bi jo moj poskusil, jaz bi ga pa opazovala, kdaj bodo rdečica in solzne oči popustili :) Imaš pa čudovite fotke!

    OdgovoriIzbriši
  7. Tako zelo huda objava! Slikovno in opisno. Človeka zamika, da bi res kakšnega vzgojil in pripravil ozimnico. Če ti praviš, da je huda... potem si le poskušam zamislit. Ampak... če bi postala lastnica, bi poskusili... s pikico in imeli dolgooooooooooooooo :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Ker sem nekoč že poskusil nekaj podobnega in me je fajn prepucalo, kar mi je bilo na koncu celo všeč.

    OdgovoriIzbriši
  9. Ker me matra firbec, če je res tako zelo huda ;p

    OdgovoriIzbriši
  10. Ker naravnost obožujem pekoče in sem bil do sedaj kos še vsem pekočim omakam.

    OdgovoriIzbriši
  11. Pri nas smo vsi ljubitelji pekočega, bolj kot zažge, boljše je :). Predvsem me pa muči radovednost, kako zelo vražja je res tale omakica... In če bi ji bili kos tudi mi!

    OdgovoriIzbriši
  12. Tole bi mi zelo prav prišlo. Sploh ker mi je zmanjkalo tabasco omake...zgleda mi je prešvoh pa hitro poide. Torej bi tale trajala mnogo dlje časa ☺

    OdgovoriIzbriši
  13. Pri nas doma so mož in starejša sina zadnje čase zelo zagreti za različne čili omake.
    Prijatelji jim nosijo različno pekoče čili omake, tako da pri nas tudi jokamo.

    OdgovoriIzbriši
  14. Uuuu, tole je pa direkt zame, jaz vso hrano ljubim zelo začinjeno.

    OdgovoriIzbriši
  15. Tole me pa prav zanima, kakšnega okusa je. Takoj bi poskusila!

    OdgovoriIzbriši
  16. jaz imam pa zelo rad čili, ga redno uživam. Seveda v mejah normale :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Lahko namesto čilija uporabim tudi fejst hude feferone??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Malce zamujam z odogovorom :(.
      Lahko probate, vendar vem, da je velika razlika v okusu med feferoni in takšnimi čiliji, da omakca po mojem mnjenju ne bi bila toliko okusna.

      Izbriši
  18. Zivjo.

    Ipazam da dodajate samo paradiznik. Kaj pa.Z papriko mogoce?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Dodajanje paprike je v bistvu samo povečevanje surovine za omako oz. nadomeščanje količine čilijev, zato tega nikoli ne dodajam v omake. Pri omakah ostajam tudi pri eni vrsti čilija, saj tako dobiš tisti pravi okus ene vrste čilija, ne pa da zmešaš kar cel kup skupaj in potem dobiš samo pekočo omako z nedoločljivim okusom.

      Izbriši
    2. Hvala ti za hiter odgovor. :-)

      Izbriši
  19. Moje omake so goste. S čim bi naredil bolj tekoče, saj gredo teško iz flaške. Delam iz sadja (viljamovka, breskev, ananas, melona, mango)
    Feferoni+čebula, česen, kis, sol.
    Hvala za odg. LP

    OdgovoriIzbriši