torek, 20. oktober 2015

Pikantna sol + GIVEAWAY

Spicy salt Pikantna sol blog shot
Že nekaj časa se na blogu vrstijo objave v povezavi s čilijem, v katerih vam poskušam vsaj malo približati plodove čilijev. Vem, da se nekateri že ob omembi besede čili, samo zdrznejo in rečejo pekočega pa ne maram. Uporaba čilija v jedeh ne pomeni samo pekočino  ampak z uporabo čilija v nekaterih jedeh bolj poudarimo okus same jedi. Če vas recepti za domače čili omake ne prepričajo, da bi se vseeno odločili, da daste čiliju možnost v svoji kuhinji, pa vas morda prepriča doma izdelana pikantna sol

Letina čilija je letos zares obilna. Ko sem že misli, da je konec, se kljub slabemu vremenu rastline še kar dobro držijo in še vedno dozorevajo novi plodovi.  Vzgojene čilije sem uporabljal pri pripravi različnih vrst omak, kot so Domača čili omaka (Chocolate habanero), Pekoča čili omaka (Bhut jolokia) in Domača manj pekoča čili omaka (Bishops crown), pri preki sladic, kot so bile Čokoladne kocke c čilijem, pri kuhanju Slivove marmelade s čilijem, v jedeh kot Preprosto polnjeni čiliji in letos v največji meri pri Sušenju čilija.

Posušen čili dry chili v loncu

Letos sem sušil največ čilijev vrste habanero in sicer Habanero red, Habanero orange, Habanero Maya red in moj najbolj priljubljen čili vrste Chocolate habanero. Potem so bili tukaj še Bhut jolokia, Bhut jolokia yellow, Jamaican hot, Numex twilight, Bolivian rainbow, Aji-cito, Moruga scorpion in Chayenne yellow. Pri sušenju sem čilije ločil tako, da sem sušil in kasneje mlel čilije podobnih barv in jakosti iz česar sem dobil čilijev prah v treh barvah: rumen, rdeč in rjav. Glede na uporabo potem različne vrste čilijevega prahu zmešam med seboj in tako dobim čilijev prah, ki je okusen in močan kot ga želim. 

Chili powder in jar

Čeprav lahko čili omako dodam skoraj vsem jedem, pa je pikantna sol tista začimba, ki jo pa lahko uporabimo čisto povsod. V bistvu je idealni nadomestek za uporabo same soli in popra v jedeh. Večina nas je izboljševala okus jedi s soljenjem in popranjem, vendar pa poper ni tako zdrava začimba kot čili. Poleg tega, da čili spodbuja krvni obtok, spodbuja prebavo in čisti dihalne poti, da vsaki  jedi veliko več okusa kot poper. Z uporabo pikantne soli nam ni potrebno jedi še poprati, poleg tega pa v jed vnesemo še malce pikantne sestavine, ki jed popestri. 

Spicy salt Pikantna sol closu up focus

Pikantna sol se uporablja kot čisto navadna sol oziroma podobno kot druge zeliščne soli. V jed se jo da toliko, kolikor navadno solite vsako jed. Jed bo slana toliko kolikor želite, dobila bo pa malce boljši okus. Pri nas je sedaj tudi pire krompir malce pikanten, pa ga naša tamala z veseljem poje vso njeno porcijo.

Pikantna sol


Spicy salt Pikantna sol recipe shot

- 1 kg piranske soli
- polna žlica čilijevega prahu

Priprava je zelo enostavna, saj sol in čilijev prah v posodi dobro premešamo med seboj. Intenzivnost pikantnosti uravnavamo s količino čilijevega prahu ali pa z močnejšimi vrstami čilijevega prahu. Če imamo čilije manj pekoči vrst kot so Bishops crown, Numex, Aji in podobne, je ena polna žlica ravno dovolj, če pa imamo čilije bolj pekočih vrst, potem pa lahko količino prahu zmanjšamo ali pa povečamo količino soli. 

Spicy salt Pikantna sol shot from above

Izdelave pikantne soli se lahko loti prav vsakdo, ki ima doma posušen čilijev prah. Doma izdelana pikantna sol pa je lahko tudi preprosto darilce za prihajajoča obdarovanja.

Chili powder close up

GIVEAWAY:
Tokrat podarjam en kozarček Pikantne soli iz doma posušenih manj pekočih vrst čilijev

Spicy salt Pikantna sol giveaway shot
Za kozarček domače pikantne soli se potegujete tako, da:
- napišete komentar na blogu, v kateri jedi bi pikanto sol najprej preizkusili, ali

- lajkate Easy-recepti blog profil na Facebooku in to potrdite s komentarjem na FB pod objavo Pikantna solo + giveaway

Čas za podajo komentarja ali lajka/komentarja na FB imate do petka, to je do 23. 10. 2015 do 23.59 ure. Naslednjega dne bo izbrana srečna dobitnica ali dobitnik, ki  bo prejel/a en kozarček pikantne soli.


20 komentarjev:

  1. Ova pikantna sol mi se čini super za čokoladne praline!

    OdgovoriIzbriši
  2. Nč ne bi komplicirala, uporabila bi jo za pečen sladki krompir :P
    Jana

    OdgovoriIzbriši
  3. V chilli con carne omaki...bi bilo po moje top.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ma kaj - tudi jajce na oko bi bilo boljše s pikantno soljo!

    OdgovoriIzbriši
  5. Kol'k si lepo napisal, pripravil in opremil! Kot vedno...
    Sama bi jo dodala najprej v domačo čokolado. Vedno se, ko je že nared spomnim, da sem pozabila dodati malce soli. Menda je potem boljša:)
    No... stojim v vrsti...
    Hvalaaaaaaaaaaaaaa!

    OdgovoriIzbriši
  6. Pikantno sol bi dodala v pasulj, ker moj dragi ljubi pekoče. Darila bi bila zelo vesela. Kupila bi ga tudi v trgovini, ker je uporabno in lepo na oko.

    Lep pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  7. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  8. jaz bi jo nemudoma poklonila moji tašči, ki brez "spicy" začimb ne skuha nič !!! Predvidevam, da bi skuhala en dober pikanten domač golaž, ki ga moja 2,5 letnica obožuje
    lp tina

    OdgovoriIzbriši
  9. baš odlična ideja i savršen home made poklon za sve ljubitelje ljutog!

    OdgovoriIzbriši
  10. Imela bi kozarček kar na mizi in bi si vsak dodal v kakršnokoli jed bi želel. Kuham pa tako z manj soli, tako da si mož jedi običajno dosoli...

    OdgovoriIzbriši
  11. Uporabila bi jo pri pripravi mesa za mehiške tortilje :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Oho, sem se nekje vmes izgubila, pa danes za nazaj berem tvoje objave in brkljam po blogu. No, tole mi je pa žal, da je ušlo mimo :)) Ampak je krasna ideja in res lepo darilce, super najmi.

    OdgovoriIzbriši
  13. Ta žgečkljiva sol je res TOP! Pa tanove nalepke so mi bolj všeč ;) .

    OdgovoriIzbriši
  14. Pozdravljeni.
    Nalepke za kozarčke so čudovite. Bi lahko, prosim izdali kje jih kupujete? Ali jih morda sami izdelate glede nato, da so praktično unikatne za vsaj izdelek? Lepo prosim za namig in nasvet.
    Hvala in lp.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ojla,

      osnovo za nelepke sem pobral iz spletne strani, kjer si lahko nalepke brezplačno naložiš na računalnik, sam pa sem jih malce preoblikoval in preuredil v računalniškem programu, da služijo svojemu namenu. Tiskam jih tudi sam na papir za nalepke.

      Cel kup različnih vrst nalepk
      http://www.worldlabel.com/Pages/designed-label-templates.htm

      Izbriši
    2. Najlepša hvala za prijazen odgovor in link.
      Lp

      Izbriši
  15. Odgovori
    1. Vzgojim jih doma na balkonu. Vsako leto cca 25 do 40 sadik.

      Izbriši