četrtek, 23. november 2017

Ferrero rocher tortica

Ferrero rocher tortica top fotka

Čeprav nas zadnje čase navdušuje kombinacija temne čokolade in praženih olupljenih mandljev, je klasika, kot je kombinacija čokolade in praženih lešnikov še vedno zelo IN. Včasih smo bili srečni, če smo dobili čokolado s celimi lešniki, ki je bila veliko boljša od tiste, kjer so bili zdrobljeni. Tistih ni nihče preveč maral. Kasneje, ko so prišle Ferrero rocher kroglice so tudi tisti zvesti celim lešnikom presedlali na te majhne čokoladne kroglice polne majhnih koščkov lešnikov. Vendar tokrat ne bom o Ferrero rocher kroglicah ampak o tortici, ki so ji bile te kroglice navdih po okusu, zato je dobila ime Ferrero rocher tortica.  

V današnjem času v trgovinah dobimo lešnike v vseh možnih oblikah. Čeprav je lažje delati z že zmletimi in praženimi lešniki, pa je nam všeč domače praženje lešnikov in vonj le teh, ki se širi po stanovanju, ko še tople sekljam. S praženjem, lešniki dobijo bolj intenzivni vonj in okus. Praženje lešnikov pa tudi ni noben bavbav, saj potrebujemo le ponev in kuhalnico za stalno mešanje, da se ne prežgejo. V ponev stresemo posušene lešnike in jih pražimo  s stalnim mešanjem, saj s tem poskrbimo, da se ne prežgejo. Ko začne lupinica pokati in odstopati od lešnikov so dovolj praženi, to je cca 5 minut. Lahko pa jih tudi pražite v pečici, tako, da v pladenj postavite papir za peko, lešnike stresete nanj in v pečici na 180 stopinjah pečete 10 minut. 

Praženje lešnikov

Edina slaba stran praženja lešnikov je ta, da jih je potrebno olupiti oziroma, da jim odstranimo rjavo tanko kožico. To najlažje storimo tako, da še vroče lešnike zavijemo v čisto kuhinjsko krpo, malce počakamo, da se ohladijo, nato pa jih v krpi z gnetemo drgnemo enega ob drugega, da ovoj sam odpade. 

Praženi lešniki olupljeni

Ko so lešniki še topli, se jih z lahko z ostrim nožem naseklja na koščke, ki nam ustrezajo. Na tak način pripravljam lešnike za razne sladice in pa za pripravo domače granole.  Tudi tokrat sem na ta način pripravil lešnike, ki so bili v kremi in na koncu potreseni po tortici. 

Roasted nuts nasekljani

In kaj sestavlja to našo Ferrero rocher tortico? Biskvit je narejen po vsem znanem receptu za "Crazy cake", ki je odlična izbira ali nadomestek za pripravo biskvita brez jajc ali mlečnih izdelkov. Recept je prirejen po moje, da je dovolj za tortico velikosti 20 cm premera. Krema je iz domače nutelle in z dodatko nasekljanih praženih lešnikov (vi lahko uporabite tudi kupljeno nutello če želite), preliv je iz temne čokolade in smetane, torta pa je potresena s praženimi nasekljanimi lešniki. In okus? Zelo čokoladen in lešnikast, kot je pravi Ferrero rocher.

Ferrero rocher tortica in kroglice


Ferrero rocher tortica ( premer 20 cm)

Ferrero rocher tortica recept

Biskvit:
- 300 g pirine moke
- 2 polni žlici temnega kakava
- 150 g rjavega nerafiniranega sladkorja
- ščep soli
- žlička sode bikarbone 
- žlica in pol vanilijega ekstrakta (domač vanilijev ekstakt recept)
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 6 žlic olivnega olja
- 300 ml vrele vode

Krema:
- 200 ml sladke smetane
- 3 žlice domače nutelle 
- 3 žlice nasekljanih praženih lešnikov

Okrasitev:
- 150 g temne čokolade
- 100 ml sladke smetane
- 3 žlice nasekljanih praženih lešnikov


Priprava biskvita po receptu za Crazy cake je res enostavna in hitra, zanjo pa potrebujemo samo eno posodo, metlico za mešanje in žlico za doziranje. 
Najprej v večji skledi z metlico dobro zmešamo suhe sestavine - moko, kakav, sol, sladkor in sodo bikarbono.  V zmešane suhe sestavine naredimo tri vdolbinice, v katere z žlico nalijemo vanilijev ekstrakt, kis in olje (vsaka sestavina v svojo vdolbino). V manjši kozici zavremo vodo in vrelo vodo zlijemo v posodo ter vse sestavine premešamo, da nastane srednje gosta masa, brez večjih grudic. Zmešati je potrebno dovolj hitro ampak ne premočno, ker drugače lahko postane biskvit "gumijast". 
Maso prelijemo v namaščen in s peki papirjem obložen tortni model ter pečemo na 180 stopinjah 25-30 minut. Če je biskvit pečen preverimo s suhim zobotrebcem. 

V tem času pripravimo kremo tako, da stepemo sladko smetano srednje črvsto in vanj dodamo nutello ter vse skupaj še na kratko zmiksamo, da postane masa dovolj kompaktna. 

Ko je biskvit pečen, ga ohladimo in prerežemo na pol. Ti biskviti so veliko bolj sočni, kot navadni biskviti, zato tortice ni treba namakati. Na spodnji del biskvita nanesemo nutellino kremo, potresemo z nasekljanimi praženimi lešniki,  pokrijemo z drugim delom biskvita. 

Ferrero rocher tortica čokolada

V manjši kozici segrejemo sladko smetano, vendar ne sme zavreti in jo prelijemo preko zdrobljene temne čokolade. Z žličko počasi mešamo, da se vsa čokolada stopi in da vanjo ne vnesemo preveč zraka (posledica so majhni zračni mehurčki, ki kazijo preliv). Ko je čokolada stopljena, jo prelijemo preko tortice, po čokoladi pa potresemo nasekljane pražene lešnike. 

Ferrero rocher tortica potres


Ferrero rocher cod blizu

5 komentarjev:

  1. Slastno. In krasno.
    Glede na to, da so praženi lešniki ena mojih naj prigrizkov, skupaj z domačo ali meni okusno čokolado, ne bo doooolgo trajalo, da poskusim.
    Sama jih vedno dam kar v pečico. Na globok pladenj, kjer se jih pol kilograma prav fino obarva. Na 220, potem pa na 150, vmes pokukam. Ko se začnejo barvat, ugasnem, da se lepo obarvajo do konca. Pustim v pečici še nekaj časa. Ko se ohladijo, gre lupinica en, dva tri med dlanmi dol. Poskusi. Meni so the best off ;).
    Zamomljam s polnimi usti, ko bo torta.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, se mi je zdelo, da imaš še boljšo verzijo priprave praženih lešnikov. Preizkusim!!!

      Izbriši
  2. Hihihi, saj kaj veliko unikatov nimam. Z lešniki pa smo res na ti. Nekaj je bilo sprva zažganih, sedaj pa... glede na velikost hitro ocenim čas.
    Verjamem, da je uspelo.
    Naša torta je. In je mega. In bo. Za kakšen rojstni dan spet.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zame so najboljši karamelizirani lešniki, saj res dodajo še tisto dodatno crunchy piko na I!

    OdgovoriIzbriši