petek, 30. september 2016

Gojenje čilija - sezona čilija in pridelek

Še zadnja izmed objav o gojenju čilija, tokrat o sami sezoni čilija in plodovih. V začetku leta sem začel z objavami o mojem načinu gojenju čilija od samih semen do začetka rasti v loncih na balkonu. 

Več o tem si lahko preberete v spodnjih povezavah, ki vam bodo prišle prav za naslednjo sezono.

Letos je prestopno leto, kar se ponekod pozna tudi na letini. Kot drugi gojitelji čilija, sem tudi sam opazil, da se je letos glavna letina zamaknila vsaj za en mesec oziroma še malo več. Lansko leto so čiliji v večjem številu dozorevali že konec julija (nekateri posamezni primerki že junija), v avgustu je bil že vrhunec letine, ki je trajal potem do poznih jesenskih dni. Lansko leto sem že v avgustu kuhal čili omake, leto sem o tem lahko samo sanjaj. 
Kljub temu, da sem letos tako kot prejšnja leta že sejal v začetku januarja, pa je bila rast samih sadik in potem cvetenje, nastajanje plodov in dozorevanje zelo zelo počasna. Še danes nekatere vrste čilija niso dozorele, plodovi pa se počasi le barvajo v končno barvo. 

Ni pa vse tako črno, ampak rjavo ;) Vsako leto me rešuje moj chocolate habanero čili ali kot ga imenujem FOTR. Uspešno ga prezimujem že 3 leta, tako da je z menoj že 4 leto.  Čeprav gre za habanero vrsto čilija, ki so večinoma srednje veliki grmi, pa je moj FOTR orjak. Pomoje je eden največjih chocolate habanero čilijev pri nas. Če ima kdo večjega ali višjega, bom zelo vesel kakšne fotke. Med prezimovanjem ga porežem na cca 1 meter višine, v času sezone pa zraste nazaj na 2 metra višine. 
Chocolate habanero chili 2015 full
Chocolate habanero - FOTR - konec lanskega leta
Chocolate habanero chili close up on chilies
Veje polne plodov, se kar krivijo.
Chocolate habanero chili 2016 over 2 m
FOTR v letu 2016 še širši in 2 m višine
Če pa vam je bilo vreme naklonjeno in ste dobro skrbeli za vaše sadike čilijev, potem se je letina začela že v avgustu. Dozorevanje plodov čilijev je odvistno od same vrste čilija, saj nekatere vrste rabijo manj časa od cvetenja do dozorevanja kot druge, ki so zelo pozne. Običajno gre za nekje med 60 in 95 dni, da plodovi čilijev dozorijo, nekateri pa rabijo tudi do 120 dni. 
Že tako so čiliji kot rastline ene izmed lepših, v času dozorevanja plodov pa le ti spreminjajo barvo in s tem popestrijo pogled na naš balkon, vrt ali njivo. Pri nekaterih se plodovi obarvajo iz zelene v končno barvo (rdečo, rumeno, oranžno ali rjavo), pri drugih pa se med zeleno in končno barvo izmenjajo še druge barve, kot so vijolična, svetlo zelena in oranžna. 

Aji cito chili green to yellow
Aji-cito čili iz zelene direktno v temno rumeno
Aji cito chili pods
Aji-cito čili ko dozori v rumeni barvi
Beni Highland chili green to yellow
Beni Highland čili iz temno zelene v svetlo rumeno
Beni Highland chili close up
Beni Highland čili dozorel plod svetlo rumene barve
Numex twilight chili violet
Numex twilight čili iz svetlo rumene  vijolično
Numex twilight chili cloloring changes
Numex twilight iz vijolične v svetlo in temno rumeno
Numex twilight chili before final red color
Numex twilight v oranžno in proti rdeči
Numex twilight chili final color
Numex twilight in na koncu iz oranžne v rdečo
Eden letošnjih, ki me je pozitivno presenetil je Habanero Lantern Orange, ki je s svojo oranžno barvo zares popestril balkon.
Habanero lantern Orange chili plant
Habanero Lantern Orange temno oranžne barve
Habanero lantern Orange od blizu
Habanero Lantern Orange zreli podovi
Še najbolj pa me je presnetila še druga letošnja pridobitev in sicer Trinidad Perfume Habanero čili. Če razdelimo ime po posameznih besedah, bi pričakovali zelo močno vrsto čilija. Trinidad bi povezali s Trinidad Mogura Scorpion čilijem, ki je eden izmed močnejših čilijev, Perfume bi dobil zaradi vonja, habanero pa so vrste čilijev, ki so srednje oziroma za nekatere že zelo pekoči čiliji. Ampak kakšno presenečenje. Oblika in videz plodov je kot pri navadnih habanero čilijih, ko ga prerežeš se sprosti zelo močan vonj tipičen za habanero čilije, ki je zares intenziven in zato je dobil ime Perfume. Pekoč? Čisto nič oziroma zelo zelo malo. Na spletu piše, da je nekje med 0 in 500 skovilov, kar je skoraj nič. Naša tamala jih hodi sama trgat na balkon in jih je kot prigrizek. 

Trinidad Perfume Habanero plant
Trinidad Perfume Habanero čili
Trinidad Perfume Habanero plodovi close up
Trinidad Perfume Habanero, ki je polno obrodil
So pa čiliji zares zanimive rastline. Ena izmed dokaj važnih stvari je ta, da je potrebno dozorele plodove redno pobirati/obirati. S tem poskrbimo, da začne rastlina energijo usmerjati v nedozorele plodove, da še ti prej dozorijo. Naprimer, če se odločim, da bom delal omako, pa še ni dovolj zrelih plodov, najprej poberem vse zrele plodove, jih shranim za en teden ali en teden in pol v hladilnik,  v tem času rastlina da vso energijo v nedozerele plodove in poskrbi, da lahko naberem še nekj tistih, ki  so v tem času dozoreli. 

Pomembno pa je tudi, da po koncu sezone na rastlini ne pustimo plodov in vse poberemo. Namreč znano je, da če na rastlini pustimo plodove, rastlina "meni", da je svoje delo opravila in začne odmirati. Zanimivo, a ne?

Chili plants on balcony 2016
Letošnja polovica balkona z 23 sadikami
Le zakaj bi pa pustili te lepe in privlačne plodove na rastlini? Saj smo jo zato vzgajali, zalivali  in negovali, da nam da čimveč barvitih in manj, srednje ali zelo pekočih plodov. V času sezone dozorevanja plodov je naš trud lahko zelo dobro poplačan, kar je razvidno spodnjih fotografij.


Chocolate habanero chili nabrano
Chocolate Habanero - moji najljubši
Beni Highland chili nabran
Beni Highland čili - nabrano iz ene rastline
Bhut Jolokia chili plodovi
Bhut Jolokia čili - eni izmed močnejših
Bhut Jolokia chili množica
Bhut Jolokia v svoji začilni rdeči barvi
Bhut Jolokia chili rasta colour chili
Bhut Jolokia in posebnež - čili v Rastafarian barvah
Habanero red chili
Habanero red - srednje pekoč čili
Trinidad Moruga Scorpion chili plodovi
Trinidad Moruga Scorpion čili - zelo pekoči cca 1.200.000 do 2.000.000 skovilov


Trinidad Moruga Scorpion chili od strani

Trinidad Moruga Scorpion chili od blizu
Trinidad Moruga Scorpion z želom od blizu
Čiliji, ki so jim po scovillovi lestvici namerili okrog 1.000.000  skovilov in več, so dobili med ljubitelji čilijev skupno ime "nuklearci".  To so zares zelo pekoči čiliji, med katere še vedno spadajo Bhut Jolokia, 7pot, Naga Viper, Trinidad Moruga Scorpion in še vedno uradno najbolj pekoč čili Carolina Reaper z 2.200.000 skovilov. V zadnjih letih so s križanjem bolj pekočih vrst nastale nove vrste zelo pekočih čilijev, ki pa še niso uradno na lestvici najbolj pekočih. Mednje spadajo sigurno Chocolate Bhutlah, Fatalii Gourmet Jigsaw in pa Borg9 ter še nekatere nove hibridne vrste čilijev.

Nuklearci so mi zanimivi in velika izkušnja je probati nekaj tako zelo pekočega, pa čeprav takoj ko zagrizeš v tak čili, obžaluješ to svoje dejanje. Naslednjih 10 do 15 minut je zares peklenskih. Za pomiritev oziroma oblažitev pomagajo mlečni in maščobni izdelki, kot so mleko, sir, jogurt. Kljub temu pa ti izdelki pri teh najbolj pekočih čilijih tudi ne pomagajo preveč. Pri meni, ki ne jem mlečnih izdelkov pa ni ničesar, kar bi lahko ublažilo pekočino.

V vseh teh letih uživanja čilijev sem ugotovil, da mi najbolj odgovarjajo čiliji vrste Habanero, ki so poleg dobrega okusa ravno dovolj pekoči in sicer med 300.000 do 600.000 skovilov. Za občasno uživanje  pa skuham omako iz Bhut Jolokia čilijev, ki imajo tudi dokaj poseben okus med čiliji.

In kam z vso to letino čilijev? V objavi Domači čili recepti boste našli recepte za pripravo domačih čili omak, pripravo čili ajvarja, kako sušiti čilije in narediti čili prah in kosmiče, kuhanje marmelad s čilijem, pripravo sladic s čilijem ter nekatere preproste čili jedi.  Za vsakogar nekaj. 

Vsi ti zreli plodovi čilijev pa me tako fascinirajo, da se večkrat pred njihovo končno uporabo malce poigram in nastanejo zanimive fotografije.

Bhut Jolokia chili red sun
Rdeč sonček iz Bhut Jolokia čilijev


Habanero red chili heart pumping
Habanero red utripajoči srček

6 komentarjev:

  1. Pa so res lepe te rastline! In tvoj balkon mi je strašno všeč. Koliko let pa lahko preživijo čiliji? V bistvu sem mislila, da so to enoletnice, kaj paprike se tudi da prezimit misliš?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ta moj FOTR je sedaj že 4 leta star. Poskušal bom, da bo ostal z mano čimdlje ;) Drugače pa sem zasledil, da imajo nekateri tudi 10-20 in 30 let stare rastline. V naših krajih čiliji ne prezimijo zunaj, saj ko pade temperatura ponoči pod 10 stopinj je že kriza za čilije, ki so raje na toplem. So pa večletnice, vendar ne vse vrste. Paprika, pa verjetno ne bi preživela, ker pri njej ne oleseni steblo kot pri čiliju.

      Izbriši
  2. Noro slikovito. Kar težko verjeti, koliko barvitosti na enem balkonu. Torej je september bil pester, pa še pol oktobra bo očitno tudi :)
    Prijetna čaranja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. In sedaj je konec ;( Temperature seo že okrog ničle, pa še prva slana je bila, kar ni dobro za čilije. Čaramo pa dnevno ;)

      Izbriši
  3. V kakšni pogojih pa lahko čili prezimujejo? V stanovanju pri 20 stopinjah ali hladneje in koliko svetlobe? Zelo zanimivi članki. Letos so že vse sadike romale na kompost, ampak drugo leto pa bi poskusila kašno prezimiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sta dve varianti. Pri prvi gre za to, da čili precej obrežeš. tako, da na glavnem steblu ostanejo nekatere glavne veje in na njih porežeš do prvih Y (tam kjer se razcepti cca 5 cm). Potem ga imaš nekje v temnem in hladnem prostoru 10-14 stopinj in ga zalivaš cca 1 do 2 mesečno. Nekatere sadike preživijo, nekatere pa odmrejo.
      Jaz jih pa prezimujem na drugačen način in sicer tako, da jih imam na večji sončni okenski polici nad radiatorjem, kjer imajo vedno čez 20 stopinj. Porežem samo nekatere predolge veje in jih redno zalivam-vsake 3 dni. Čez nekaj časa začnejo odmetavati liste, vendar pa kmalu začnejo rasti novi poganjki. Treba je pa bit pozoren na nove poganjke, kjer se zelo hitro pojavijo uši. Če slučajno pridejo uši jih je treba odstraniti (ročno ali z neem tonikom), če je pa že prehudo, potem pa lahko tudi te poganjke z ušmi porežeš, da ne okužijo cele rastline. Na tak način, začne rastlina že marca cveteti in maja, ko jih prestaviš ven, že dela prve plodove.

      Izbriši