petek, 14. oktober 2016

Sladka čili omaka Jamaican HOT

Sweet chili sauce Jamaican HOT blog post

Še vedno ostajam zvest temu, da pišem o tistih stvareh, ki so sezonske. Kljub temu, da so temperature zelo padle in smo večino čilijev že pospravili na toplo, pa nekateri čiliji ostajajo zunaj in počasi dozorevajo. Zaradi nizkih temperatur in premalo sonca ne bodo tako močni oziroma pekoči, kot so tisti, ki so dozoreli v toplem in sončnem vremenu. Vseeno pa jih je treba porabiti in zmešani skupaj s tistimi, ki so dozoreli pred časom so pristali v sladko pekoči čili omaki Jamaican HOT.

Sweet chili sauce Jamaican HOT from the top

Že lani sem se igral s kuhanjem čili omake, ki ne bo samo pekoča, ampak, da tudi potegne malce na sladko. Že lansko leto sem skuhal omako iz manj pekočih čilijev, sladkih rumenih paradižnikov in ananasa, ki sem jo poimenoval Jamaican HOT. Omakca je bila pravi hit in so bili nad njo navdušeni tisti, ki so jo dajali na piščanca ali ribe, prav tako pa je bila primerna tudi za sladice. Prav odlično je izpadlo tudi, da si omakco pokapal po vaniljevem sladoledu. Sedaj bodo nekateri rekli "Ja, pa še to nam manjka, da čili omakco dodajamo sladoledu ali sladicam." Ne boste verjerli, ampak nekateri ljubitelji čilija, dodajajo čili skoraj na vsako jed, pa tudi sladice niso izvzete. 

Beni Highland čili, sladki paradižniki in ananas

Že večkrat sem omenjal, kaj potrebujemo in na kakšen način se lotimo kuhanja čili omak v stanovanju, zato tega sedaj ne bom ponavljal. Lahko si ogledate objave Domača čili omaka, Pekoča čili omaka ali Dimljena čili omaka Smokin HOT in vam bo vse jasno. Če želite pripraviti manj pekočo sladko čili omako, uporabite manj pekoče čilije, lahko pa na isti način z bolj pekočimi vrstami čilija pripravite veliko bolj pekočo verzijo čili omake. Jaz sem tokrat uporabil čilije vrste Beni Highland, ki so po pekočini v spodnjem delu skovilove lestvice in jih ocenjujejo z do cca 30.000 skovilov.


Sladko pekoča čili omaka Jamaican HOT


Sweet chili sauce Jamaican HOT recept

- večja srebrna čebula
- 750 g rumenih čilijev (Beni Highland ali drugi)
- 500 g sladkih rumenih češnjevih paradižnikov  
- 150 g rjavega trsnega sladkorja
- večja žlička soli
- 1 večji ananas - cca 750 g narezanih koščkov
- 1 dcl jabolčnega kisa (najbolje domačega)
- 6 limet
- 3 žlice olivnega olja

Najprej se lotimo ananasa. Ananas olupimo, odstranimo stržen in ga narežemo na manjše koščke. Segrejemo večjo ponev in vanjo stresemo narezane koščke ananasa, ter ga začnemo pražiti. Svež ananas je treba prej toplotno obdelati, da se nam omakca ne bo prehitro pokvarila. Ko ananas pražimo cca 5 minut, v ponev stresemo rjav trsni sladkor ter vse skupaj kuhamo cca 10 minut, da se ananas začne počasi karamelizirati. Ko vidimo, da je v ponvi že nastala malce gostejša sladka omaka, ponev odstavimo. 
V večjem loncu na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na manjše koščke narezane čilije s semeni (brez pecljev) in vse skupaj pražimo in pokrito s pokrovko dušimo 10 minut, da se čiliji omehčajo. Med tem večkrat premešamo in pazimo, da jih ne zažgemo. Paradižnikom odstranimo peclje in jih narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Dodamo še karameliziran ananas in počasi kuhamo 30 minut (vmes večkrat premešamo). Z močnejšim mešalnikom/blenderjem ali pa s paličnim mešalnikom zmiksamo nastalo omako na zelo fino. V nadaljevanju si vzamemo časi in vse skupaj precedimo čez zelo fino sito, da dobimo gladko in tekočo omakco. Ostanek zmešamo skupaj s kisom in svežim sokom limet, ter še enkrat zmiksamo na zelo fino in še enkrat precedimo skozi zelo fino sito. Prilijemo k ostali omaki, ostanek v situ pa lahko uporabimo kot sladko čili pasto, ampak samo za kratek čas. Precejeno gladko omako v loncu počasi kuhamo še 20 minut, da se izniči okus kisa. 

V tem času steriliziramo stekleničke in zamaške in še z vročo omako napolnimo vroče stekleničke, jih zapremo, ter obrnemo na glavo, da vroča omaka sterilizira zamašek. Še vroče stekleničke zavijemo v odejo in jih zapremo v škatlo (jaz uporabljam hladilno skrinjo), da se počasi ohlajajo. 

Sweet chili sauce Jamaican HOT with labels

Kdor ima še kaj čilijev in ne ve več kaj bi z njimi, je tole lahko odlična ideja.



2 komentarja: