četrtek, 15. december 2016

Čokoladno bananin biskvit z malinami

Vegan choco banana cake with raspberry blog shot

Če bi nas doma kdo spremljal nekaj časa, bi se mu zdelo, da smo zadnje čase skregani s sladkimi priboljški. Tako malokrat kot letos, pa se še nismo sladkali. Vendar pa  je res, da ko telo želi nekaj sladkega, je treba telo ubogati in mu privoščiti nekaj sladkega in preprostega. Ena izmed takšnih sladic je čokoladno banani biskvit z malinami, ki se jih da v tem času še vedno dobiti. 

Dolgo sem iskal recept za veganski biskvit in po več poskusih ter prilagajanjem sestavin, sem našel formulo za biskvit, ki je brez jajc in laktoze, pa ima kljub temu videz pravega biskvita, poleg tega pa je še okusen in sočen. Če sem iskren, gre za skupek različnih sestavin, ki sem jih pobral iz  posameznih receptov za veganski biskvit na spletu. Na koncu je nastal recept za čokoladno bananin veganski biskvit, ki ga lahko uporabite tudi za muffine. Sprobano, že večkrat. 

Vegan choco banana cake

Verjetno ste opazili, da se v mojih sladkih receptih velikokrat pojavljajo maline. Maline štejem med svoje najbolj ljube sadeže, prav tako pa jih lahko dobimo skozi celo leto. Ko je njihova sezona seveda sveže, izven sezone pa so tudi zamrznjene odlične, čeprav nimajo lepega videza. In kje ljubezen do malin? Po moje je kriv dedek, ki me je vedno vodil s seboj v gostilne, kjer je natakaricam dejal : " Za tamalega pa rdeč špricar!" In kaj je bil ta rdeč špricar? Malinov sok z radensko. Še sedaj se spominjam na tiste mehurčke, ki so me žgečkali po grlu. 

Vegan choco banana cake with raspberry recipe top shot


Čokoladno bananin biskvit z malinami 

Vegan choco banana cake with raspberry recipe


Biskvit:
- 220 g pirine moke
- 150 g rjavega nerafiniranega sladkorja
- 240 ml mandljevega mleka (za domačega je recept tukaj - domače mandljevo mleko)
- žlica kisa
- ena večja banana (dve manjši)
- žlička vinskega kamna (pecilni prašek)
- pol žličke sode bikarbone
- ščep soli
- 1 dcl olivnega olja (lahko tudi navadnega)
- 40 g temnega kakava
- žlica vanilijeva ekstrakta (za domačega klik na - domač vanilijev ekstrakt)
- 100 g malin

Preliv in okrasitev:
- 200 g zmiksanih malin
- 2 žlici agavinega sirupa
- maline za na vsak kos

Za nadomestek jajc v veganskih biskvitih lahko uporabimo banane ali jabolka. V tem primeru bomo uporabili banane, gre pa tudi z jabolkami. Največja napaka je v tem, da večina uporabi samo zmečkane banane, kjer ostanejo še nekateri večji koški in se potem to pri biskvitu pozna in je precej "lepljiv".  Ugotovil sem, da je najbolje banane dobro zmiksati z malo mleka, da dobimo čisto gladko konsistenco in potem je tudi biskvit veliko lepši. 

Najprej v eni posodi zmešamo suhe sestavine (moka, vinski kamen, soda bikarbona, sol in kakav). 
Mandljevo mleko razdelimo, tako da v 200 ml mleka zmešamo z eno žličko kisa in pustimo toliko, časa, da ostanek mleka (40 ml) zmiksamo v blenderju z banano na zelo fino. V bananino mleko dodamo olje in sladkor ter dobro zmiksamo - podobno, kot smo včasih miksali jajca in sladkor, da je masa narastla. Tukaj mase ne naraste toliko, se pa vsaj sladkor razstopi. 

V posodo dolijemo polovico mleka s kisom in presejemo polovico suhih sestavin. Narahlo premešamo, da se sestavine zmešajo. Dolijemo še drugo polovico mleka s kisom in ostanek suhih sestavin ter premešamo. Na koncu v maso narahlo vmešamo še maline. 

Nastalo maso vlijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač. Pečemo v ogreti pečici 30 do 35 minut na 180 stopinjah. Če je pečeno preverimo z zobotrebcem, ki mora biti suh, ko ga zapičimo in izvlečemo iz biskvita. Če pečete maffine so gotovi v cca 15 minutah.

Za preprost preliv zmiksamo maline in jih preko gostega sita prepasiramo, da odstranimo tiste tako zelo moteče in majhne koščice. Koščice odstranimo, malinam pa vmešamo agavin sirup za sladkost. 

Pečen in rahlo ohlajen biskvit zvrnemo iz pekača in ga narežemo na kocke.
Vegan choco banana cake cutting


Preko narezanih kock prelijemo in pogladimo malinov preliv, tako, da še malo steče med narezane špranje. Vsako kocko lahko okrasimo s svežo malino. 

Vegan choco banana cake with raspberry glaze

Pa naj še kdo reče, da se ne da dobro posladkat tudi na veganski način in to z čokoladno bananim biskvitom z malinami.

Vegan choco banana cake with raspberry close up


3 komentarji:

  1. Super fotke in zanimiv recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi meni so maline zelo všeč in tole je za sprobat ob naslednji priložnosti

    OdgovoriIzbriši
  3. Pravkar vzela iz pečice. ;) Najtežji del-počakat, da se (vsaj) malo ohladi :D
    Kati

    OdgovoriIzbriši