torek, 14. marec 2017

Jabolčne vrtnice

Apple roses blog post

V tej objavi ne bom inovativen, saj gre za zelo znano sladico in sicer jabolčne vrtnice. Prepričan sem, da vas je večina že poskusila pripraviti to sladico, če pa je še niste, pa vas morda ravno ta objava prepriča, da se malce poigrate v kuhinji in koga presenetite s sladkimi jabolčnimi vrtnicami. 

Apple roses from the top


Jabolčne vrtnice so zares preprosta sladica, saj zanje ne potrebujete veliko sestavin. Prav tako so vse setavine zelo lahko dostopne, tako da ni izgovora, da jih ne bi mogli pripraviti. Če se  le dovolj potrudite pri izdelavi jabolčnih vrtnic, pa lahko dobite prav ljubko sladico, s katero marsikoga očarate.  Jabolčne vrtnice lahko nadomestijo kakšen šopek rož, poleg tega pa jih lahko nato še pojeste. 

Ker je večina receptov na spletu za izdelavo jabolčnih vrtnic napisana zelo splošno, vam bom v tej objavi pojasnil nekaj podrobnosti, da vam bo ta sladica vedno "ratala". 

Apple roses close up

Prvi nasvet - izbira jabolk. Res je, da so vrtnice vseh barv, vendar pa nas večina povezuje vrtnice z rdečo barvo, zato je potrebno imeti jabolka, ki so rdeča. Najboljše vrste so Rdeči delišes, Red stark, Redlove, Julia, Gala, Prima, Fuji in pa tudi Idared. Vse te imajo rdečo kožico, ki bo jabolčnim vrtnicam dala lepo barvo. 

Red stark apples


Drugi nasvet - priprava jabolk. Če jabolka samo narežemo, se ne bodo lepo zvijala in se bodo lomila. Zato jih je potrebno malce pokuhat, da postanejo prožna. Prav tako pa jih je potrebno takoj po rezanju namočiti v vodo z limono, da ne oksidirajo in porjavijo. To pomeni, da v srednje veliko kozico nalijemo pol litra vode v katero stisnemo sok ene limone. Jabolka narežemo na tanke rezine in jih takoj po rezanju namočimo v vodo z limono. To pristavimo na štedilnik in kuhamo samo da tekočina zavre. nato jabolka odcedimo.

Tretji nasvet - jabolka morajo biti ohlajena. Vem, da se včasih mudi in bi sladico naredili takoj, vendar boste imeli velike težave, če boste uporabili še topla jabolka. Problem je v tem, da v času ko postavite jabolka na testo in se pripravite na zvijanje, se zaradi vsebnosti masla v testu in toplote jabolk le to začne topiti in boste imeli velike probleme pri zvijanju. Testo se bo začelo trgati in pacati. Zato velja, da pri pripravi uporabite pokuhana in ohlajena jabolka. Saj ni težko počakati nekaj minut, da se jabolka, ki so na tanko narezana ohladijo. V bistvu pa jih lahko previdno ohladite tudi pod mrzlo vodo, samo s tem, da jih nato nekako obrišete oziroma osušite. 

Apple roses top shot




Jabolčne vrtnice (6 komadov)


Apple roses recipe photo

- zavitek listnatega testa
- eno večje jabolko Red stark
- malinova marmelada 
- ena limona
- sladkor za posip

Kot sem že zgoraj pisal je potrebno najprej pripraviti jabolka. V srednje veliko kozico nalijemo pol litra vode v katero stisnemo sok ene limone. Jabolka operemo, jih prerežmo na pol in izkoščičimo. Obe polovici takoj namočimo v kozico z limonino vodo, da preprečimo oksidacijo. Nato z ostrim nožem narežemo jabolka na zelo tanke rezine, cca 2-3 mm debele. 

slicing apples for apple roses

Tanke rezine jabolka razporedimo po kozici, da se vse rezine navlažijo. Kozico pristavimo na štedilnik in kuhamo samo toliko časa,  da tekočina zavre. Nato lahko jabolka odcedimo in jih pustimo, da se ohladijo.

Coocked apples for apple roses

Zavitek listnatega testa po širini narežemo na 6 trakov.  Na vsak trak namažemo žličko malinove marmelade. Lahko uporabite tudi kakšno drugo marmelado, vendar se mi zdi, da so maline in jabolka odlična kombinacija. Nato začnemo na zgornjo polovico testa polagati narezane rezine jabolk tako, da z vsako naslednjo prekrijemo polovice prejšnje. Spodnjo polovico testa zavihamo navzgor in nato  testo iz ene strani zvijemo v rolico, da dobimo obliko jabolčne vrtnice, kot je razvidno iz spodnjih fotografij. 

Apple roses making of 1
Apple roses making of 2
Apple roses making of 3
Apple roses making of 4

Zvito jabolčno vrtnico postavimo v papir za peko in postopek ponovimo še petkrat, da dobimo 6 jabolčnih vrtnic. V ogreti pečici pečemo 40 minut na 175 stopinjah. 

Apple roses before baking
Pečene jabolčne vrtnice potresemo z malce sladkorja v prahu. 

Apple roses with sugar




7 komentarjev:

  1. Lahko brez marmelade?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda lahko brez marmelade. Lahko pa posujete malo cimeta po spodnjem delu jabolka. Hotel sem se oddaljiti od klasičnega okusa jabolko-cimet in mi je ljubša kombinacija malina jabolko.

      Izbriši
  2. Uspelo....
    Njami so videt in ne morem, da jih ne poskusim.
    Maham in želim sladko pomlad

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sabina, ti si carica ;)

      Izbriši
    2. Ah, pa ja. Sto let zadnje čase rabim...
      Hotela sem ti sporočit, da so njami in da so preden je sonce potonilo, že pošle.
      Lep vikend

      Izbriši