sobota, 25. maj 2013

Presna jabolčna torta z brusnicami


Danes smo spet pri presnih, veganskih, brez glutena, jajc in moke ter nasploh zdravih tortah. Čeprav sem ta teden delal nekaj klasičnih tort, ki bodo objavljene v naslednjih objavah (spet nekaj obljubljam), sem doma kot nagrado za post naredil presno jabolčno tortico z brusnicami.  Ustvarjanje presnih tort je v bistvu prelahko. Doma je potrebno imeti le oreščke, kokosovo maslo ter nekaj suhega in svežega sadja. Pa še en dober blender oziroma sekljalnik, da lahko vse dobro zmeljemo. Oreščki so bili že od večera namočeni, saj sem vedel, da bom delal tortico, ostale sestavine pa sem dodal čisto po lastni inspiraciji, da sem porabil tiste, katere je bilo potrebno porabiti.

Tortica je bila sestavljena iz:
1. plast
150 gramov mandljev
10 datljev
50 gramov  kokosovega masla

2. plast
4 jabolka
50 gramov orehov - pekan
žlička cimeta

3. plast
150 gramov suhih brusnic
50 gramov kokosovega masla
3 žlice vode

Mandlje, orehe in izkoščičene datlje (izkoščičimo jih sami) namočimo čez noč oziroma za 12 ur.  V blenderju zmeljemo datlje v pasto, nato dodamo še mandlje ter kokosovo maslo, ter vse skupaj na zelo fino zmeljemo. Nastalo maso razporedimo po modelu (tokrat sem uporabil raztegljiv model za torto, in sem ga nastavil na premer 16 cm) in jo z ravnim dnom kozarca pritisnemo ob model ter poravnamo. Mase pride v višino cca 1 cm.
Jabolka olupimo in jih naribamo na lističe. Lupine od jabolk ne zavržemo, ampak jo kar pojemo, da lažje počakamo na tortico. Orehe osušimo in jih z valjarjem zdrobimo, tako da niso čisto zmleti ampak nekako zdrobljeni. Naribana jabolka, zdrobljene orehe in žličko cimeta dobro premešamo, nato pa stresemo v tortni model ter tudi njih dobro pritisnemo ob prvo plast in zravnamo. 
Suhe brusnice zmešamo s 3 žlicami vode in kokosovim maslom, nato pa jih s paličnim mešalnikom zmeljemo v brusnično kremo.  Z brusnično kremo prelijemo jabolčno plast, nato pa tortni model postavimo v hladilnik za vsaj 6 ur. 


Kot pa je pri nas v navadi, pa tortica ni zdržala v hladilniku teh 6 ur, ampak je bila na krožniku že po 3 urah, tako da se je malo "polulala". Kljub temu pa smo bili vsi mnenja, da jo to bila najboljša presna tortica, kar sem jih naredil, po okusu je prekašala tudi presno jagodno tortico

Pac-Man tortica ;)
Tortica je bila zelo sočna zaradi jabolk, krema iz brusnic pa je samo še nadgradila celoten okus tortice. Trenutno moja favoritka med presnimi torticami.

 


20 komentarjev:

  1. Njam, tole bi znalo bit pa res prva liga. Čisto razumem, da niste zdržali 6 ur :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri nas res zelo težko počakamo na pravo uro za sladico.

    OdgovoriIzbriši
  3. To čakanje je najhujše.
    Na tortico ali pa na odprtje trgovine, da nabavim oreške in brusnice in TAKOJ naredim tole dobroto
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Tole je pa krasno! Misliš, da bi se brusnično kremo dalo jesti tudi samo, z žlico?

    OdgovoriIzbriši
  5. Seveda, z lahkoto. Prav dobra je bila. Na enem kosu tortice, sem prvo samo kremo pojedel, potem pa ostalo.

    OdgovoriIzbriši
  6. super izgleda, za začetek bom sicer naredila jagodno, v petek za svoj rojstni dan, potem pa kaj kmalu še tale pride na vrsto...

    hvala ker z nami delite svoje mojstrovine, recepte in slikice.

    OdgovoriIzbriši
  7. Spet super presna sladica! Mmmmm, bi jo tudi jaz...

    OdgovoriIzbriši
  8. Danes sem poskusno naredila to torto. Zdaj čaka v hladilniku��. Sodeč po lizanju tistih ostnkov v skledi, bo zelo dobra. Le malo več vode sem morala dodati suhim brusnicam.

    OdgovoriIzbriši
  9. Vesna, držim pesti, da vam bo všeč.

    OdgovoriIzbriši
  10. Super sladica! Hvala za recept. Tudi jaz sem dodala vodo brusnicam (jih namočila za nekaj ur).

    Sicer se mi pa ne izzidejo količine z velikostjo pekača?! Sem delala v pravokotnem pekaču 34.5×23 cm kar naj bi bilo po površini pribljižno enako okroglemu modelu 16 cm. Vseeno sem delala iz dveh mas .. in še sreča! Če bi delala le z eno .. bi imela le @cm visoko sladico. Tako pa je ratalo vsaj 27 mm v višino.
    Vaša 16 cm tortica zgleda pa fino lepo visoka?

    Še vprašanje .. kje kupiti nastavljiv (po velikosti) okrogel model/pekač? Hvala za nasvet.

    lp, Maja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Maja, tvoj pekač je bil veliko večji. Že 16 x 16 bi bil malo večji od tega premera moja tortice 16 cm. Zato razumem, da si rabila dvojno količino mase.
      Nastavljiv obod za torto, pa sem kupil v trgovini Hofer, ko so imeli ponudbo slaščičarski stvari. Je trba spremljat, saj je vsake toliko časa v ponudbi za majhen denar.

      Izbriši
  11. Pozdrav, torta me čaka v hladilniku da se strdi. Imam eno vprašanje, kako lahko brusnice zgledajo tako zelo rozne? moje so čisto rdeče :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Po pravici nimam pojma. Po moje je razlika, ker so slike preosvetljene in zgornja plast zgleda bolj svetlo oziroma bolj bledo in tolče na roza. V bistvu pa barva po moje ni važna.

      Izbriši
  12. Vem da barva ni važna, sam ta res lepoooo zgleda :) sicer pa je zelo okusna, hvala za recept! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mogoče je bila razlika tudi v brusnicah. Kakšna posebna vrsta. V bistvu je pa najbolj važno, da vam je bila okusna.

      Izbriši
  13. Dober dan!

    Zanima me ali lahko za podlago uporabim tudi mlete mandlje? Naredila bom dvojno maso, saj je najmanjši pekač, ki ga imamo, površinsko dvakrat večji kot vaš. Uporabila bi 250g celih mandljev dodala pa bi 50g mletih? Mislite, da bo to še vedno v redu? Ali naj tudi mlete mandlje predhodno namočim ali to potem ni potrebno?

    Že vnaprej hvala za vaš odgovor.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Seveda, da lahko uporabite tudi mlete mandlje in jih ni potrebno namakat, ker bi potem dobili čudno mleto mandljevo brozgo. Glede namakanja je tako, da se namakajo vsi oreščki in zrna, saj v ovoju vsebujej fitinsko kislino, ki pa jo z namakanjem nevtraliziramo. Fitinska kislina pa ni preveč dobra za telo, saj onemogoča absorbacijo nekaterih mineralov.
      Veliko ljudjem namreč presne torte ne sedejo, ker pravijo, da jih po njih tišči v trebuhu. Vse to je zaradi tega, ker ne namakajo oreščkov, kot je potrebno in potem pride do tiščanja v želodcu.
      Upam, da sem še pravočasno odgovoril. Lep božični pozdrav.

      Izbriši
    2. Najlepša hvala za odgovor! Bom poročala kako je šlo :)
      Lepe praznike tudi vam.

      Izbriši
    3. Dober dan!

      Se opravičujem, za tako pozen odgovor. Tortico sem naredila že pred tremi meseci, takrat ko sem vam prvič pisala, vendar sem popolnoma pozabla ... torta je dobro uspela, domačim (in meni) je bila zelo všeč. Samo "biskvit" oziroma prva plast je bila po mojem mnenju preveč ... maslena. Ne vem, morda gre samo za moj okus. Res pa je tudi, da sem prvič delala presno torto in sem bila pravzaprav vesela že zato, ker se ni porušila, ko sem jo dala iz pekača.

      Hvala za recept in lep dan še naprej!

      Izbriši
    4. Me veseli, da vam je uspela. Res bi lahko v spdonji plasti zmnajšali količino kokosovega masla in bi bila potem manj "maslena". Lahko pa jo nareditie tudi brez, samo potem, se težje daje na krožnik, ker lahko razpade.

      Izbriši