petek, 27. oktober 2017

Rižota z ohrovtom in grahom

Risoto with kale and peas

Se tudi vam zdi, da zadnje čase dnevi letijo, kot da bi bili v višji prestavi? Občutek imam, da smo bili še pred kratkim na poletnem dopustu, sedaj pa smo že zelo dobro zakorakali v jesen. Tudi jesenske barve že počasi izginjajo. Drevesa so že skoraj odvrgla vse svoje rdečo rumene liste, ki poskrbijo za krasno barvo gozdov v jesenskem času. Kljub tem lepim rumeno-oranžno-rdečim toplim barvam, pa je jesen čas še za temno zeleno barvo. Ko se temperature spustijo, na vrtu zaživi zelenjava, ki nam je prav prirasla k srcu - kodrolistni ohrovt, zato jesen začnemo z receptom za rižoto z ohrovtom in grahom

Lansko leto spomladi sem na balkonu naredil mini vrtiček, tako da sem obdelal tri lesene Euro palete, jih napolnil z zemljo in postavil pod kotom na steno balkona in s tem dobil veliko površino za vzgojo zelenjave in zelišč/dišavnic na balkonu. Gojil sem od solate do špinače, razna zelišča in dišavnice ter kodrolistni ohrovt. Moram priznati, da se je gojenje v teh paletah zelo obneslo, saj palete zavzamejo manj prostora kot večja korita, z njimi pridobimo večjo površino za sajenje, je pa res, da rastlinje raste malce pod kotom in ni pravih oblik. Za vzgojo kodrolistanega ohrovta pa so palete idealne, saj ohrovt raste v višino in če je na začetku steblo malce zvito, ni to noben problem, ker potem rastlina raste navpično gor. Lani sem imel nasejene 4 sadike kodrolistanega ohrovta, letos pa sem število povečal in sedaj jih imam 12, od tega tudi 6 sadik rdečega kondrolistnatega ohrovta. Ko enkrat ugotoviš, da je ohrovt res dobrega okusa in poln zdravih sestavin, ga moraš imeti posajenega. Kot sem že pri čilijih pisal, ni boljšega, kot samo stopiti na balkon in odrezati sveže liste kodrolistnatega ohrovta. In če so sadike poleti v največji vročini bolj kot ne vegetirale, so se sedaj, ko so temperature padle prav razbohotile in zaživele.

Kale nero di toscana

Kale toscana
In kaj počnemo z vsem tem ohrovtom? Največkrat gre zjutraj v sveže zelenjavno sadne sokove. Ja, še vedno vztrajam in vsako jutro sočim zelenjavno sadne sokove s sokovnikom Omega, ki sem ga predstavil že aprila 2012 v objavi Omega 8006. Šele sedaj sem sem zavedel, da je to že več kot pet let in lahko potrdim, da je to že način življenja. Res mi ni težko zjutraj vstati in pripraviti svež sok, ki te prebudi in ti da toliko energije, da z lahkoto počakaš do zajtrka. Sokovnik Omega je še vedno ZAKON!!!
Kodrolistni ohrovt pripravljam kot navadno jed, kot je dušen ohrovt in pire krompir.  Idealno se poda tudi k testeninam z dodatkom sušenih paradižnikov - testenine z ohrovtom in sušenimi paradižniki. Lahko ga pripravite kot eden najbolj zdravih prigrizkov - ohrovtov čips. Najbolj pa nas navdušuje, kot malica - popečeni kruhki z ohrovtom (kjer pa sedaj izpuščamo feto).  

Kale, peas and lemon


Sedaj pa k današnjemu receptu. Vem, vem! Že na sliki se vidi, da to ni tista "prava" kremasta rižota, ki bi po definiciji mora biti rižota. Pri nas doma večini jedi, kjer riž pripravljam v ponvi, rečemo kar rižota. Pa tudi lepše se sliši rižota kot pa riž z dodatki. Mogoče za koga malce nenavadna kombinacija rjavega riža, kodrolistanga ohrovta in graha, ki naredijo jed malce bolj sladkasto, zato pa na koncu na riž nastrgamo malce limonine lupinice in potresemo s svežim peteršiljem, da jedi povrneta svežino. 

Rižota z ohrovtom in grahom

Risoto with kale and peas recipe

- 200 g rjavega riža (skodelica in pol)
- 5 večjih listov kodrolistanega ohrovta (vrsta Nero di Toscana - znan kot Toscanski ohrovt)
- 100 g graha (lahko svežega - jesenske sorte Mali provansalec je ravno v oktobru, drugače zamrznjenega)
- jušno osnovo za zalivanje, lahko pa tudi samo voda
- čebula
- strok česna
- olivno olje, sol, poper
- limona
- malce svežega petršilja

 V večji ponvi na olivnem olju prepražimo nasekljano čebulo in ko čebula postekleni dodamo nasekljan česen, da zadiši. V ponev stresemo rjav riž, ki smo ga prej sprali in ga kratko prepražimo. Zalijemo z vodo ali jušno osnovo ter ga na srednji temperaturi kuhamo 10 minut (skupen čas kuhanja riža je 20 minut). 

Kale and peas on cutting board


V tem času operemo kodrolistnati ohrovt, liste združimo in ga narežemo na trakove. Po 10 minutah kuhanja riža dodamo ohrovt, dolijemo tekočino, da se lahko ohrovt kuha v rižu in kuhamo še 10 minut. 5 minut pred koncem dodamo še grah, da se malce pokuha. Solimo in popramo po okusu. 

Rižoto z ohrovtom in grahom postrežemo na krožnik in čez nastrgamo malce limonine lupinice (bio limone + oprane v razstopini sode bikarbone) ter potresemo malce nasekljanega peterišlja, ki vrneta jedi svežino. 
Risoto with kale and peas close up



5 komentarjev:

  1. Čudovito in okusno deluje, hvala za idejo, si jo bom naredila za v službo, le, da bom dala brstični ohrovt.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako imam rad ohrovt, brstični pa je edini, mi ni ravno preveč všeč. Je pa ideja precej dobra.

      Izbriši
  2. Hvala za namig. Večkrat se spogledam s tem ohrovtom. Ker obožujem brstičnega, tega nikoli ne kupim. Moj vrt pa itak ne obstaja;)
    Poskusimo.
    Čas? Kje boste 'kej za nou let?' ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim, da še ena, ki ima raje brstični ohrovt. Pri nas je pa ravno obratno, vse druge razen brstičnega. Zanimivo.
      Ja res je, še prehitro bo konec decembra in bodo že plani kam na morje ;)

      Izbriši