sreda, 21. marec 2012

Artičoke in ananasov tiramisu

Počasi prihaja sezona artičok in špargljev, katere pri nas doma obožujemo. V soboto sem dobil lepe artičoke in sem se odločil, da naši mali pikici pokažem, kako se je kuhano artičoko. Vedel sem, da jo bo to zanimalo in se bo ob kosilu še zabavala. Zaenkrat sva oba z mojo prav navdušena, da najina mala je čisto vse, sploh pa zelenjavo.
Podrobnejšega recepta ne bom pisal, ker v tem primeru ne gre za nobeno znanost. Odločil sem se, da zraven kuhanih artičok pripravim pečen sladek krompir, holandsko omako za namakanje ter solato iz berivke in mlade špinače. 
Nekateri bodo dejali, da artičoke ne očistim dovolj, ker odstranim samo nekaj zunanjih listov (drugi jih skoraj vse porežejo, da pridejo samo do mehkejših listov) ampak, tudi v teh zunanjih listih je dosti "mesnatega" za postrgat. V bistvu pri artičokah odstranim 1 ali 2 plasti zunanjih listov ter jih nato kuham v pokritem loncu 30 minut, da tudi zunanji listi postanejo mehki. 
Sladek krompir sem olupil, narezal na koščke, ga rahlo posolil in popral, dodal rožmarin in malo olivnega olja ter spekel v pečici, podobno kot v tem receptu.

Po pečenju in kuhanju ter predno smo začeli z trganjem listov je izgledala naša miza takole. 


Na začetku sva mali pikici pokazala, kako se odtrga list in se mesnati del lista pomoči v holansko omako, nato pa se z zobmi postrga ta mesnati del lista. Že po prvem listu je zadevo osvojila in veselo nadaljevala do več kot polovice artičoke, kjer pa sva ji nato pomagala, da je prišla do srčka artičoke, katerega je nato celega pojedla. Ker so bile artičoke res velike, je bilo potrebno kar nekaj časa, da si potrgal vse liste.

Pred kosilom pa mi je pomagala pripraviti sladico, katero sva poimenovala ananasov tiramisu in sva jo  izdelala na podoben način  kot jagodni tiramisu. Sestavine in izdelava je enaka, razen tega, da je bil tokrat za sadje uporabljen ananas. Po kosilu z artičokami se je pripravljena sladica prav prilegla.
V naslednji objavi bom predstavil našo novo pridobitev, za katero upam, da je bila dobra naložba.

Ni komentarjev:

Objavite komentar