četrtek, 24. maj 2012

Čokoladni muffini s kokosovo sredico - My way


Za pripravo teh muffinov sem se odločil, ker podobnih muffinov res še nisem delal, poleg tega pa se mi je zdela sredica s koskosom res posrečena kombinacija. Prvič sem jih videl na blogu with passion by kras, katera jih je malo priredila po svoje po receptu Masatere, ta pa od irene23. Sestavine za izdelavo so se pri vsaki malo spreminjale, tako, da sem recept za izdelavo teh muffinov še jaz priredil malo po svoje. Ker vedno stremim k temu, da bi zadevo pripravil bolj zdravo in manj kalorično, sem v receptu uporabil polnozrnato moko in  stevio namesto sladkorja, da sem "orenk" zbil kalorije. 

Za pripravo potrebujemo : 
za testo

- 280 gramov polnozrnate moke 
- vrečka pecilnega praška
- pol žličke sode bikarbone
- 3 žlice kakava
- 1 jajce
- 5 žlic stevie 
- 75 gramov kokosovega masla-masti
- 3 dcl tekočega jogurta

sredica muffinov
- 125 g mascarpone sirčka
- 1 žlica stevie
- 100 gramov kokosova moka

za vrh muffina
- 50 gramov temne čokolade
- 2 žlice kozjega mleka
- kokosova moka

Tako kot vse ostale sem tudi jaz začel s pripravo sredice za muffine. V posodi sem zmešal mascarpone z žlico stevie in  kokosovo moko. Iz mase sem oblikoval kar 16 dovolj velikih kroglic, tako, da so 4  že izginile v želodčke še predno sem začel peči muffine. 

Kroglice za sredice muffinov.
V večji posodi penasto vmešamo jajce s 5 žlicami stevie. Dodamo stopljeno kokosovo maslo - mast in jogurt ter vse skupaj dobro premešamo. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav zmešamo ter ga dodamo v tekočo zmes. Vse skupaj dobro premešamo, da ne ostanejo grudice, nato pa začnemo z polnjenjem pekača za muffine. 
Ko tole pišem, sem ta racept uporabil že drugič, tako, da bodo slike iz dveh različnih priprav, saj sem prvič muffine pekel kar v namaščenem in pomokanem pekaču in jih na žalost preveč napolnil, drugič pa sem uporabil papirčke za muffine in jih napolnil samo do polovice, tako, da so ostali pravilne oblike. 

Modelčke za muffine napolnimo do polovice in na sredino vsakega vtisnemo pripravljeno kroglico za sredico.

Vstavljene kroglice.
Vrh vsake kroglice prekrijemo še z ostalo maso za muffine.

Tale je slika je iz prvega poskusa, kjer sem preveč napolnil modelčke.
V ogreti pečici jih pečemo 30 minut na 170 stopinjah.
Po pečenju muffine ohladimo, vmes pa na sopari stopimo čokolado in jo zmešamo z dvema žlicama kozjega mleka. Vsak muffin pomočimo v čokolado in nato še v kokosovo moko.

Muffini iz prvega poskusa, kjer izgledajo kot gobice.

Kljub temu, da niso izgledali kot bi morali, so pa bili vseeno zelooooooo dobri.
Dugič sem malo bolj pazil oziroma se malo bolj potrudil, tako, da so nastali takšni muffini.




Kljub temu, da je uporabljena polnozrnata moka in stevia, so ti muffini malo bolj zdravi ampak zelo zelo dobri.

9 komentarjev:

  1. Odlično! si se res potrudil in naredil še bolj zdrave muffine, kot jaz, hehe...

    OdgovoriIzbriši
  2. Glede na to, da res nikoli nočem kopirati drugih receptov, vedno recept priredim malo po svoje, da je različen od drugih.
    Vendar pa se moram zahvaliti tebi, ker sem jih prvič videl na tvojem blogu in se odločil, da jih naredim.
    Ker pa smo pri nas doma ljubitelji sladic, poskušam izdelati sladice manj kalorične in nekako bolj zdrave od običajnih. Zaenkrat mi kar uspeva.

    OdgovoriIzbriši
  3. Idem (enako tudi jaz rada recepte priredim, če se le da, naredim bolj zdrave).
    Zadnje čase se odločam za to stevio, pa ne vem kje bi jo nabavila in v kakšni obliki. Tudi mnenja na netu o njej so zelo različna, pozitivna in negativna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi jaz sem imel pomisleke pred nabavo stevie. Na netu je res veliko različnih mnenj, ampak vsa so bila pisana samo v nekem obdobju leta 2010, ko je bila pri nas prepovedana, naenkrat pa jo sedaj dobiš povsod in to od različnih proizvajalcev. Največ zaslug zato, da je sedaj na policah tudi pri nas imajo Švicarji, pri katerih so naredili več študij in ugotovili, da ne škoduje zdravju. Glede na to, da ima Švica skrb za ekologijo in zdrav način življenja na posebno visokem nivoju, potem že ne more biti toliko slaba. Pač stvar odločitve posameznika. Koliko drugih stvari pa še kupujemo v trgovinah in te škodujejo zdravju?
    Jaz stevio kupujem v obliki praška, sedaj pa se jo dobi skoraj že v vsaki malo večji trgovini. Videl sem že, da so nekati gojili v lončku kar doma, tako, da bo treba enkrat tudi to probat.

    OdgovoriIzbriši
  5. Muffini so bili res odlični. Predvsem mi je všeč to, da niso tako kalorični.Hvala za recept :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Me veseli, da so vam bili všeč.
    Saj če ste pogledali še ostale recepte na blogu, ste verjetno opazili, da poskušam predstaviti sladice, ki so malo manj kalorične, kot po navadnemu receptu.

    OdgovoriIzbriši
  7. Rečeno storjeno. Odlični! Že pridno delim recept naokoli, ker so bili vsi navdušeni. Jaz jih žal nisem okusila, ker sem uporabila polnozrnato moko in ne moko brez glutena, ampak se veselim že samih odzivov;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Super TinaF. Me veseli, da si se odločila za njih, ker so res zelo dobri. Tudi jaz jih sedaj delam z moko brez glutena, vendar tega nisem šel še enkrat posebej pisat.

    OdgovoriIzbriši