sreda, 16. maj 2012

Pira z mladimi bučkami in češnjevimi paradižniki


Kljub temu, da večkrat uporabljam pirino moko, pire kot žitarice še nisem pripravljal kot samostojne jedi oziroma priloge.  Danes pa sem si vzel čas za eksperimentiranje, saj sem si moral pripraviti kosilo samo zase, ker je bila moja cel dan odsotna. Pri pregledu hladilnika mi je bilo jasno, da bi poskusil s piro uporabiti mlado bučko in paradižnik češnjevec, katera sta še ostala v hladilniku. Zadeva je izpadla fantastično, tako, da sem se odločil deliti tole izvedbo recepta tudi z drugimi.

Za pripravo potrebujemo : 
- pol skodelice pire 

- 1 manjšo mlado čebulico
- 2 stroka česna
- 1 mlado bučko
- 10 češnjevih paradižnikov
- olivno olje, sol, poper, timijan

Piro skuhamo in odcedimo.
Skuhana pira.
Mlado čebulo in česen  nasekljamo, bučke narežemo na četrtine, paradižnike razpolovimo. 


V ponvi segrejemo olivno olje in na hitro prepražimo čebulo in česen. Dodamo narezano bučko, katero podušimo v  1 do 2 minutah,  nato pa dodamo kuhano piro. Solimo in popramo ter dodamo vejico timijana in vse skupaj kuhamo (pražimo) 1 minuto, toliko da se vse premeša in pira segreje. Ponev odstavimo iz štedilnika ter dodamo češnjeve paradižnike, katere vmešamo v jed, da se samo segrejejo in s tem je jed končana.

Pira z bučkami in češnjevimi paradižniki.
Da nisem jedel samo pire z zelenjavo, sem vmes v pečici spekel dva manjša lososova fileja, katera sem začinil s soljo, poprom, limoninim sokom in rožmarinom. 

Postreženo na krožniku z vejico sveže bazilike.

Tale recept bo v bodoče sigurno večkrat na našem meniju.

9 komentarjev:

  1. Ja, to bi z veseljem jedla tudi jaz!
    Ker nimam svojega kuharja, se bom morala izkazati sama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Potem pa kr korajžno in kuhat. Glede na to, da se je sezona bučk in paradižnikov že začela, bo tole kar večkrat na krožniku.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, korajža velja. In veselje do kuhanja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Korajžen sem, veselja pa tudi ne bo zmanjkalo. Imam pa sodelavce, ki so pa še bolj korajžni, saj pekoče stvari jedo, kot mi sladkarije.

    OdgovoriIzbriši
  5. hm, tole bi tudi jaz poskusil. imam samo manjši "tehnični" problemček, ker bom moral zamenjati paradižnik s čim drugim (moja najdražja ga namreč ne je). ;-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Pomoje se da tehnični problemček rešiti s papriko. Tudi jaz bom naslednjiš še malo zamenjal sestavine.

    OdgovoriIzbriši
  7. Obožujem piro, tako fin oreščkast okus ima. Tole izgleda takoo dobro :).

    OdgovoriIzbriši
  8. to pa moram poskusiti, mi od lani pridelujemo piro, tako da naredim ob prvi priliki, ne bom čakala na domače bučke in paradajz...bom za prvič kar nabavila

    lp tina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tina, tudi jaz nisem imel takrat domačih, rezultat pa je bil vseeno odličen. Z domačimi, pa je verjetno še veliko boljši.

      Izbriši