ponedeljek, 23. julij 2012

Melisin sirup


Na začetku ena velika pohvala sodelavki od moje, katera mi je prinesla celo Mercatorjevo vrečo melise. Takšne stvari me vedno razveselijo, saj spet lahko naredim nekaj novega. Tokrat sem se odločil, da za spremembo naredim sirup iz melise, da ne bom vedno delal samo iz poprove mete. Izdelave sem se lotil na drugačen način oziroma preizkušal sem, če se bo nov način obnesel. Za začetek sem porabil skoraj dve uri, da sem iz cele vreče stebel melise potrgal liste, katerih se je nabralo za cel večji odcejevalnik.

Pri tej izdelavi sirupa sem uporabil
- precej listov melise (na žalost res nimam pojma koliko jih je bilo- v bistvu poln odcejevalnik)
- 1 kg rjavega sladkorja
- sok izstisnjen iz 6 limon
- 4 litre vode

Sprememba v izdelavi tega sirupa je bila v tem, da sem se odločil, da ne bom namakal listov v vodi ampak bom liste melise sočil s sokovnikov Omega 8006. Pri sočenju sem iz polnega odcejevalnika listov melise, pridelal 6 dcl čistega soka melise. V večjem loncu sem zavrel 4 litre vode, dodal sladkor, da se je stopil, nato pa v vrelo vodo zlil sok melise in sok limon. Pustil, da je vrelo 5 minut, odstavil iz štedilnika in počal, da se je sirup malo ohladil, nato pa z njim napolnil  segrete steklenice. Malo sirupa, ki je ostal, sem takoj probal in ugotovil, da je tudi ta sirup zelo osvežilen, ravno pravšnji za poletne dni. 

Sočenje melisinih listov.
5 litrov melisinega sirupa.
Čeprav v tem sirupu ni veliko sladkorja, se kot vsi ostali sirupi, tudi ta melisin sirup redči z vodo.

9 komentarjev:

  1. Ti si pa res sakramensko priden, čin čin!

    OdgovoriIzbriši
  2. Set trudim, da si pripravim zalogo in napišem še nekaj postov pred dopustom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Moje vprašanje bi pa bilo, zakaj ne sočite melise s stebli vred?? Bi se preveč navijalo na polža?? Melisin sirup bi rada naredila.
    Lp

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S stebli jo sočim takrat, če so stebla še sveža oziroma mlada in da niso že olesenela.

      Izbriši
  4. Moram se zahvalit avtorju tega odličnega bloga, ker je s svojimi prispevki pripomogel, da smo tudi mi kupili polžasti sokovnik Omega - in res, gre za resnično super zadevo! Ker pa imamo na vrtu velik grmček melise, sem tudi sam po "zg.receptu" pripravil melisin sirup. Res da je kar nekaj dela s trganjem listov, vendar je na koncu trud poplačan! Sok je okusen in osvežilen! ;)
    Lp,

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala AndrejJ. Me veseli, da sem vas prepričal v nakup, ker je zares odličen sokovnik. Sokovnik pri meni dela še vedno vsak dan vsaj 2xkrat. Poleg jutranjega soka, je še popoldanski sok, pa vmes še kakšen sladoled.

      Izbriši
  5. Hmmm, zanimivo. Kljub temu, da ste za konzervans uporabili rjavi sladkor in limono, me zanima (ker isto počnem pri kuhanju marmelad), če bi se dalo samo z limoninim sokom in recimo javorjevim ali agavinim sirupom. Res bi se rada izognila uporabi sladkorja... (ker bi rada konzervirala le sadje, sok, ne pa še sebe :)))))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Javorjevega ali agavinega sirupa še nisem uporabil pri kuhanju sirupa. V bistvu ne vem, kako bi se obneslo oziroma koliko bi ga bilo treba dozirati. Mogoče pa celo rpobam na kakšnem literčku.

      Izbriši
    2. Po moje se ne bi smelo pokvariti, meni se nobena marmelada (ki ji jaz raje rečem sadni pripravek, ker sadje kuham čim manj časa, da ohrani svoj karakter) ne. Je pa res, da jo je treba po odprtju čim prej pojesti, zato jo dajam v majhne kozarčke. Važno, da je prej vredu čisto in pasterizirano. Bom tudi jaz poskusila tale sirup narediti brez sladkorja, pa da vidimo, če bo uspel, brez, da zavre... :) Srečno!

      Izbriši