četrtek, 19. julij 2012

Hokaido pirini rezanci ter pesto iz vijolične in zelene bazilike


Danes pa zadnji del Hokaido triologije. Kot vidim na ostalih blogih, katere spremljam, zadnje čase vsi probavamo oziroma izumljamo neke nove jedi oziroma kombiniramo različne sestavine. Preden sem se odločil, da naredim domače Hokaido pirine rezance, sem kar dosti preverjal strica Googla, če je kdo že naredil kaj podobnega. Zadetkov, da bi kdo delal rezance iz Hokaido buč na slovenskih straneh nisem našel, na tujih pa so uporabljali bučke, ampak ne Hokaido buč. Lahko bi  se reklo, da sem spet naredil nekaj novega. Če pa se motim, pa naj mi bo oproščeno. 

Rezanci so bili ustvarjeni iz:
- 250 gramov Hokaido buče
- 400 gramov polnozrnate pirine moke
- žlica olivnega olja
- 1 dcl vode

Hokaido bučo sem narezal na rezine in jih popekel v pečici cca 10 minut. Nato sem jih narezal na koščke in jih z vilico pretlačil. V manjši skledici sem jim nato dodal 1 dcl vode in z paličnim mešalnikom zmiksal, da je nastal neke vrste bučni pire. 


Tokrat pa je težaško delo opravil multipraktik (priznam, da se mi ni dalo na roke zamesti testa) v katerega sem nasul 400 gramo polnozrnate pirine moke, dodal žlico olivnega olja in dolil bučkin pire. Multipraktik je zamesil testo, katerega sem na koncu še sam malo zmesil, nato pa ga zavil v folijo in ga dal na hlajenje v hladilnik. 


Na vrsto je prišla izdelava pesta. Odločil sem se, da naredim mešani pesto iz zelene in vijolične bazilike. Na žalost v soboto ni bilo mamce na tržnici, da bil dobil svežo vijolično baziliko, tako, da sem uporabiti vijolično baziliko, ki jo imam shranjeno v steklenem glažu v zmrzovalniku (tista za hude čase).

Sestavince za pesto:
- 3 žlice vijolične bazilike - na žalost zmrznjene (čeprav tako shranjena v zmrzovalniku obdrži okus)
- 10 večjih listov zelene bazilke
- 5 strokov česna
- 3 žlice pinjol
- sol, poper in cca 1 dcl domačega oljčnega olja
Res bo že čas, da si nabavim večji terilnik (možnar), ker je bilo sestavin preveč za enkratno obdelavo, sem moral delati pol-pol. Dober izgovor za krepitev mišic. Na koncu sem vse skupaj zmešal v skledici in pustil, da se okusi premešajo med seboj.

Pesto iz vijolične in zelene bazilike.
Na vrsti je bil zopet sokovnik Omega 8006, na katerega sem nastavil nastavek za široke rezance in začel z izdelavo domačih Hokaido pirinih rezancev. Tokrat izdelave nisem fotografiral, je pa identična kot v tej objavi. Ko so bili izdelani vsi rezanci, sem jih še sveže vrgel v lonec in skuhal v rahlo osoljeni vodi 4 minute.
Rezance sem odcedil, v loncu segrel pesto in rezance dodal nazaj v lonec in vse skupaj dobro premešal. 

Serviral v velike krožnike za testenine, ter čez testenine naribal trdi ovčji sir.


Če bi jed ocenjeval, bi povedal, da je bila jed kot celota zelo okusna, manjkala pa je oranžna barva Hokaido buče v rezancih, saj je rjava barva polnozrnate pirine moke prevladala.  Kljub vsemu, pa sem zadovoljen, saj je nastala nova zelo zdrava jed, katero smo vsi trije z veseljem pojedli.

4 komentarji:

  1. Ti rezanci so pa res videti super in pesto ravno tako. Vse je zelooo njammm.
    Moje hokaido bučke že rastejo. Ko bodo dozorele, naredim tudi jaz kaj takega kot ti (če me ne premami prej kakšna hokaidovčica iz polic v trgovini ali stojnice, hehe...)
    Rdečo baziliko sem imela na oknu celo zimo, vsake toliko sem ji porezala vršičke in listke in kar nisem porabila, spravila v škatlici v zmrzovalnik kot dragocenost. Res ostanejo čisto v redu in okus tudi.

    OdgovoriIzbriši
  2. No ta teden je pa prišla mamca na tržnico in sem dobil rdeče bazilke toliko, da sem napolnil 1 literski in 1 3/4 litrski kozarec, ki sta že v zmrzovalniku. Tole je res "must have", ker na takšen način je še najbolši približek sveže bazilike. Posušena bazilika se ne more primerjati z njo. Domači rezanci so pa čista zmaga, pa še cenejši kot kupljeni.

    OdgovoriIzbriši
  3. Tale recept mi je "pisan na kožo", če lahko tako rečem. Ampak bučke Hokaido sem šele včeraj posadila tako da se v kratkem odpravim na tržnico in si pripravim tele rezance ... komiiiii čakam :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, naše hokaido bučke so še tudi v fazi rasti - sicer pa komaj čakam, da preizkusim sokovnik Omega še za testenine! In pirine imamo vsi radi, tako da bo tale recept zelo dobrodošel!
    lp ;)

    OdgovoriIzbriši