sreda, 28. november 2012

Kostanjeva dobrota


Že dolgo časa sem imel ogledan recept Zdrave kocke iz ajdove kaše, katerega sem zasledil na Kulinariki. Ajdovo kašo sem spoznal, ko sem bil še zelo zelo mlad, saj je moj dedek oziroma stari ata, kot sem ga klical, pri  kolinah izdeloval krvavice in pri tem uporabljal ajdovo kašo. Ko je prišel čas, da sva se z mojo odločila, da ne bova več jedla mesa, sem na ajdovo kašo skoraj pozabil. No, zadnje čase jo spet uporabljava za različne zelenjavne jedi, vendar pa da bi ajdovo kašo uporabil v sladici, pa mi ni prišlo na pamet. Ker sem v soboto očistil pečico v 0, jo je bilo treba v nedeljo itak  takoj preizkusiti.  Kot nalašč, da sem se opogumil in priredil zgornji recept po svoje. Že med izdelavo sem bil deležen kritik s strani moje boljše polovice, da tega peciva pa že ne bo jedla, vendar pa se je s prvim grižljajem  njeno mišljenje spremenilo, saj tako dobre in zdrave sladice (kot jo opisujejo v receptu) še ni jedla. Zadeva je res hudo dobra, saj sem se odločil, da namesto marmelade in čokolade, naredim kostanjevo kremo in z njo okrasim biskvit, saj se mi je zdelo, da se ajdova kaša in kostanjeva krema zelo dobro ujameta.  

Sestavine za biskvit:
- 100 gramov ajdove kaše
- 10 gramov masla
- 100 gramov rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 2 veliki žlici nesladkanega kakava
- 40 gramov polnozrnate moke
- pol žličke vinskega kamna
- žlica nastrgane lupinice bio limon

Krema
- 2 dcl sladke smetane
- 200 gramov mascarpone
- 150 gramov kostanjevega pireja

Ajdovo kašo skuhamo, odcedimo in pustimo, da se ohladi. Penasto vmešamo rumenjake in sladkor, dodamo maslo, ter počasi vmešamo moko, vinski kamen, kakav in limonino lupinico. Nato vmešamo še ohlajeno ajdovo kašo in narahlo še sneg iz beljakov. Prelijemo v tortni model velikosti fi 26 (tokrat sem ga oblekel v peki papir) in pečemo v ogreti pečici 20 minut na 180 stopinjah. Pečen biskvit ohladimo na rešetki in ga ohlajenega  okrasimo s kostanjevo kremo. Tako nastane KOSTANJEVA DOBROTA, kot sem jo sam poimenoval.

Ker je bila tale sladica res zelo dobra, sem jo v dveh dneh naredil kar dvakrat, zato bodo tudi fotke iz dveh "fotošutingov."

Valovi kostanjeve kreme, moral sem se malo igrati.

Upam, da sem vas prepričal, da se tole sladico zeres splača pripraviti, saj je njen okus malo drugačen od navadnih biskvitov in prav popestri celotno zadevo. Tedna pa še ni konec, tako, da obstaja možnost, da bom pripravil še eno.


7 komentarjev:

  1. Tvoja kostanjeva dobrota je res prava dobrota, saj ima same dobre sestavine. Pa še zelo lepa je.
    Jaz kostanj obožujem, vendar se mi ne da delati delat kreme iz njega, ker je veliko dela, kajne? Samo enkrat sem delala kostanjevo torto, že dolgo let nazaj.

    OdgovoriIzbriši
  2. Če ti povem po pravici, s kostanjem letos ni veliko dela, ker kar kupim kostanjev pire ;)
    Kostanj pa je bil letos tako slab, da se mi ga ni splačalo samega pripravljat.

    OdgovoriIzbriši
  3. MMMmmm kostanj! Pa ravno čaka me še nekaj kostanja v škrniclju=)Moram probat! Super recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. "Neja LovelyFood", opravičujem se ker se tvoj komentar ni takoj pokazal, saj ga je dalo v spam folder, pa ne vem zakaj. Tale recept je res za probat, saj so ga pohvalili prav vsi, kateri so degustirali tole tortico

    OdgovoriIzbriši
  5. Par tednov me ni pa se branja nabere za cel koš :).

    Krasna je, niti ne dvomim v okus :). Si uporabil kupljen kostanjev pire, tisti, ki je že sladkan? Jaz sem par tednov nazaj kot nora lupila kostanj za potičko...:). Drugič ga kar kupim, hahaha.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tudi jaz sem letos "prešaltal" na kupljenega. Je pa tale kupljeni res sladkan, vendar nisem bil pozoren koliko, po okusu je pa dober.
    Jaz pa že malo pogrešam, kakšno tvojo novo objavo, vendar pa vem, da bo kakršnakoli že bo, bo spet odlična.

    OdgovoriIzbriši
  7. Izgleda prelepo ali i tesko za izradu. Cim dodze doba kostenja probacemo!

    OdgovoriIzbriši