nedelja, 4. november 2012

Ravioli z ricotto in lososom


Ta teden je bil spet slaščičarsko ustvarjalen, vendar pa bo tista objava počakal na sredino prihajajočega tedna. Ob nedeljah pa si vzamem čas, da pripravim nekaj novega za moji dve oziroma tri, saj je 3 raviole dobila tudi naša psička.

Kot sem že zadnjič napisal, me domače testenine navdušujejo. Že takoj po tistem, ko sem objavil recept za raviole z ricotto in špinačo, sem dobil idejo, da bi lahko raviole napolnil z dimljenim lososom. Za nadev sem si zamislil zmes ricotte, koprca ter dimljenega lososa, zato sem v soboto na tržnici iskal in na koncu tudi dobil svež koprc. Juhej!!! Kaj pa bi drugega počel, kot da si deževno nedeljo zapolnilš za dve uri in pol  z izdelavo naslednje jedi. 

Sestavine za testo
- 200 gramov polnozrnate moke
- 200 gramov bele ostre moke
- 1 jajce in 3 rumenjaki
- žlica oljčnega olja

Nadev
- 300 gramov ricotte
- 3 večje vejice svežega koprca
- poper
- 150 gramov dimljenega lososa

Iz sestavin za testo sem zamesil testo in ga dal na počitek za 1 uro v hladilnik. 
Tri vejice koprca sem osmukal in osmukane dele narezal (nisem sesekljal) ter v skledi zmešal z ricotto in poprom. Ker je ricotta že malo slana, koprc da tudi takšen sladko slan okus, slanost pa povdari še dimljen losos, nadeva ni potrebno dodatno soliti.  


Valjanje testa me je prepričalo, da bom ta teden sigurno šel po strojček po testenine. Sej je fino, da med valjanjem testa "fitnisiraš" ampak fitnesa je bilo preveč, tako, da bo v prihodnje vajanje testa že z vrtenjem ročke. 
Zvaljano testo sem z modelčkom izrezal na kroge, katere sem nato položil na modelček, robove premazal z vodo, napolnil z nadevom in čez nadev položil rezino dimljenega lososa.  Modelček stisnil in nastali so polnjeni ravioli, kateri so čakali na kuhanje.

Iz vseh sestavin je nastalo 53 raviolov.
Tudi danes pa ni šlo brez pomoči, tako, da sem tokrat poslikal postopek, kako to izvede moja pikica.


Sveže raviole sem skuhal v rahlo osoljenem kropu, rabili pa so 6 minut, da so priplavali na površje. Posebne omake tudi tokrat nisem delal, ampak samo malo stopljenega masla in pa moja slabost malo naribanega trdega kozjega sira. Brez tega res ne morem.


Glede na to, da takšnega recepta še nisem našel na slovenskih straneh (al pa se kje skriva) je tole odličen recept za tiste, kateri ne jemo mesa vendar pa jemo ribe. Ja, vem. Grozni smo, ker smo vse pojedli. ;)



2 komentarja:

  1. Bravo! Odličen recept. In odlična izvedba s pomočjo asistentke. Tudi jaz nisem od mesa, ribe imam rada, tudi lososa, pa če tudi dimljenega takole v raviolih. Kozje izdelke sem začela tudi jaz prakticirat v kuhinji, ker mi bolj odgovarjajo od kravjih.
    Zdaj grem pa h kosilu, ker mi takšne dobrote takoj odprejo apetit. Pri nas je danes za kosilo danes mineštrca s kostanji... mogoče objavim recept. Hja, brez raviolov. Pa kdaj drugič.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pri nas smo začeli z kozjimi izdelki, ko so naši tamali postavili diagnozo, da je alergična na mleko. Sedaj uporabljamo večinoma kozje mleko in kozje jogurte, tako, da te sestavine uporabljam tudi v sladicah.

    OdgovoriIzbriši