sobota, 30. marec 2013

Limonin puding presenečenja


To pa je do sedaj eden izmed najbolj neverjetnih receptov, ki sem se jih spravil preizkusiti. Če ne bi bili zraven, ko se tale sladica dela in ne bi vedeli iz česa je nastala, potem tudi ne bi verjeli, ko bi vam povedal iz česa je narejena, dokler tega ne bi naredil pred vami. 
Že kot otrok sem nekako vzljubil limone. Mama mi je vedno kot preventivo pred prehladom olupila limono, mi jo narezala na koščke in mi jo ponudila na krožniku skupaj s sladkorjem. Takrat ni bilo boljšega, kot da sem pomakal koščke limone v sladkor in jih jedel, nato pa še polizal krožnik, na kateremu je ostal sladkor natopljen z limoninim sokom. Čez čas sladkor ni bil več pomemben in sem limono jedel kot mandarino oziroma pomarančo. To prakticiram še sedaj. Ko vidim, da se me poskuša lotevati prehlad, takoj olupim 2 do 3 limone in jih brez problema pojem. Pri brskanju na netu sem našel prav zanimiv recept za limonin puding brez laktoze. Ko sem prebral, iz česa je narejen, sem se odločil, da to pa res moram preizkusiti. Podal sem se na tržnico iskal ta pravo sestavino. 

In vas že zanima kaj to je? No, tudi če vas ne bi zanimalo, vam povem, da je glavna sestavina tega pudinga cvetača. Cvetača? Ja res neverjetno, vendar pa je res cvetača.

Ker vem, da ni veliko ljubiteljev cvetače oziroma cvetača ni ravno najbolj priljubljena zelenjava, poleg tega med kuhanjem oddaja zelo specifičen in močanj vonj, je tale recept za tiste najbolj pogumne oziroma za tiste ki ne smejo uživati laktoze (pravilno, osebe z laktozno intoleranco).

Za 3 večje oziroma 4 normalne skodelice potrebujemo:
- 350 gramov cvetače (najboljše je čisto sveža mlada - majhna glavica)
- 2 dcl domačega mandljevega mleka
- 2 žlici vanilijega ekstrakta (še boljše je pravo vanilijo skuhati v mandljevem mleku)
- 2 žlici sladkorja
- limonina lupinica ene bio limone
- sveže izstisnjen sok ene limone
- in zelo dober mikser


Cvetačo očistimo, narežemo na majhne koščke in jo dobro speremo. Da pripravo skrajšamo (čas kuhanja cvetače), oprano cvetačo zmeljemo v multipraktiku na čisto majhne koščke. Če tega ne storite, je potrebno čas kuhanja podaljšat, dokler se cvetača ne skuha. 
Nato v srednje veliko kozico oz. lonec stresemo zmleto cvetačo, ji prilijemo 2 dcl domačega mandljevega mleka, dodamo 2 žlici sladkorja, 2 žlici vanilijevega ekstrakta in pa naribano lupinico bio limone. Vse skupaj dobro premešamo in zavremo. Ko masa zavre, zmanšamo temperaturo in kuhamo še 5 do 7 minut oziroma toliko časa, da  se cvetača skuha. Skuhano zmes vlijemo v mikser, počakamo, da se malo shladi, nato dolijemo limonin sok in vse skupaj zelo dobro zmiksamo. Čas miksanja je odvisen od mikserja, saj miksamo toliko časa, da nastane zmes podobna pudingu, ki nima grudic. (jaz sem v mojem mikserju pustil kar 5 minut na polnih obratih). Nastalo zmiksano zmes prelijemo v posodico s pokrovom in jo damo v hladilnik za najmanj 18 ur. V tem času se zgodi čudež iz limoninega soka in cvetače. Naslednji dan z nastalim limoninim pudingom napolnimo skodelice in postrežemo osebi, ki ne ve iz česa je narejen ta limonin puding.
To sem napisal zato, ker me je moja že isti, dan, ko sem začel s kuhanjem cvetače prepričevala, da pa tole ne more biti dobro in da celo stanovanje smrdi po cvetači. 


Čeprav so bila mnenja drugih, ki so ga že pripravljali,  o okusu tega limoninega pudinga različna, lahko povem, da sem tale puding pojedel brez problema in še odličen je bil. Mojo sem na začetku  moral prepričati, da ga je probala, vendar pa je tudi ona potem dejala, da se cvetače v njemu ne čuti.

Včasih je potrebno biti malo drzen in poizkusiti tudi kakšno neobičajno izvedbo sladice.

8 komentarjev:

  1. Res neverjetno. A absolutno za sprobati;-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Vau, kdo bi si mislil, da za puding lahko uporabi[ tudi cvetačo, na koncu pa še ne veš, da je sploh v pudingu... Res bi bilo dobro preizkusit... :).

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimivo, nikoli ne bi pomislila na cvetačo! Kakšna kombinacija:) Najbrž bo res treba poskusit in potešit radovednost.

    OdgovoriIzbriši
  4. V bistvu je problem, če veš kaj je notri, potem skušaš to okušati. Če ga pa dobiš pred sebe, pa ne bi nikoli uganil.

    Še link do strani kjer, je še več takšnih norih receptov.

    http://www.healthfulpursuit.com/2013/03/vegan-lemon-pudding/

    OdgovoriIzbriši
  5. Cvetača? Si me uspel presenetiti;)
    Ampak imam rada tako cvetačo kot limone, tako da bo kmalu na sporedu. Zelo zanimivo, res.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tole je pa res zanimiv recept :). Bo treba poskusit. Ko sem vidla naslov, sem pomislila na limonin puding Donne Hay (ima samo 3 sestavine, sicer ne tako zelo zdrave, hahaha). Sem ga ravno zadnjič videla na tv-ju in je izgledlo res dobro.

    OdgovoriIzbriši
  7. oo kak nor recept.... Moram probat :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jaz ga naredim iz riževe moke :).lp asja

    OdgovoriIzbriši