torek, 23. april 2013

Ananas v srajčki - Puerto Rico Pineapple Quesito





Večina od nas, si dela zapiske oziroma si shranjuje linke do jedi ali slaščic, ki bi jih bilo treba nujno sprobati. Tudi jaz imam to svojo tako imenovano "TO DO" listo, med katero se je znašlo pecivo, ki spominja na marelične čolničke, ki ji prodajajo nekatere pekarne pri nas. Ker pri pregledu naših spletnih strani nisem našel nobenega pravega imena, sem jih kar poimenoval ananas v srajčki. V originalu gre za pecivo polnjeno s kremo in sadjem, in izvira iz Puerto Rica oziroma njihove  prodajalne so znane po peki teh peciv.


Za slastne grižljajčke rabimo (moja verzija)
- zavitek listnatega testa
- polovico svežega ananasa
- žlico kokosovega masla
- žlico temno rjavega sladkorja (Dark muscavado)
- strok vanilije
- polovico kremnega sirčka Philadelphia (tega sem imel doma)
- žlica rjavega sladkorja
- jajce za premaz, malo mletega sladkorja za posip

Najprej je treba narezati ananas na majhne koščke. Delo mi olajša Vacu vin rezalnik za ananas s katerim izrežem samo sočni del ananasa, brez notranjega stržena. V ponvi segrejemo kokosovo maslo, dodamo narezan ananas, posujemo z žlico temno rjavega sladkorja in dodamo strok vanilije, kateremu smo postrgali seme na sredini.  Vse skupaj pražimo, da se ananas zmehča in nastane karamelni sirup. 
V skledici zmešamo kremni sirček, žlico rjavega sladkorja in postrgana semena vanilije, da nastane neke vrste "vanilijeva krema".
Listnato testo narežemo na 6 delov, tako, da dobimo 6 manjših kvadratnih kosov. Na vsakega po diagonali nanesemo žlico kreme in nanjo nadevamo nekaj kosov ananasa. Nato druga dva kota po diagonali prepognemo enega čez drugega, tako, da dobimo zavitek. Da pa med pečenjem ne začne iztekati krema, pa spodvihamo ostala dva kota zavitka, tako, da se konca malo dvigneta. Premažemo z zmešanim jajcem in pečemo v ogreti pečici 25 do 30 minut na 200 stopinjah. (moji so bili pečeni v 25 minutah). Na koncu ananas v srajčki še posipamo z mletim sladkorjem.


 Takšno pecivo se najbolj prileže ob dobrem zelenem čaju ali pa ob jutranji kavici. 





Jutri bom sigurno slišal in se smejal, ko bo moj sodelavec izgovarjal "Puerto Rican Kesito" v španščini kot jo le on zmore. Bo treba enkrat nekaj posnet pa objavit za malo smeha.

Katero pa je vaše najbolj priljubljeno pecivo ob čaju ali kavici?


5 komentarjev:

  1. Mmm, kako dobri so videti. Tudi fotografije so zelo lepe.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelooo dobro ... brez dvoma. Ananas imam zelo rada, venda nimam sreče, ko ga kupim, je vedno brez okusa (no, kupim ga poredko, ravno zaradi tega.)
    Kakšno super mašino imaš za lupljenje ananasa.
    Sladica iz ananasa je tudi na mojem seznamu TO DO, vendar je ta seznam tako doooolg ... ne vem, mogoče mi pa rata. Uporabila bom kar ananas iz konzerve, je vsaj dober in sladek.

    OdgovoriIzbriši
  3. Z načinom fotkanja se še malo igram, vendar sem ugotovil, da mi tako najbolj odgovarja, dokler enkrat ne bom na svojem in si bom prilagodil prostor za fotkanje s svojimi pripomočki.
    Jaz ananasa iz konzerve ne bi uporabil, ker mi je tak plastičen po okusu. Tudi če dobiš svež ananas, ki ni dovolj sladek, se bo v ponvi osladkal.

    OdgovoriIzbriši
  4. .. zakaj pa nič od tega ne prileze na PP Center ... :(

    OdgovoriIzbriši
  5. Mojca, nimam nobenega pametnega opravičila.
    Zdej se bo to slišalo, kot da se ponavljam, vendar pa, ko bom imel čas, bo že nekaj prilezlo do tja.

    OdgovoriIzbriši