torek, 21. maj 2013

Mediteranska solata s kvinojo in bulgurjem


V času mojega posta s sadno zelenjavnimi sokovi se je v naši kuhinji še vedno na veliko peklo, prav tako pa sem kuhal in pripravljal jedi za najino malo princesko. Tortice, ki sem jih naredil med postom, bodo predstavljene v prihajajočih postih. 9 dan mojega posta pa sem naši tamali pripravil mediteransko solato, katera mi je šla tako v nos, da sem se odločil, da si jo sigurno pripravim nekaj dni zatem, ko končam s postom. Mediteranska solata je prav primerna za vroče dni, čeprav jih letos še res nismo deležni. Največkrat si jo pripravimo kar celo skledo in nam to zadostuje kot kosilo. Tokrat pa sem si jo še malo ojačal z mešanico kuhane kvinoje in bulgurja in nastala je mediteranska solata s kvinojo in bulgurjem.

Za 3 dobre jedce zadostuje:
- lonček mešanice kvinoje in bulgurja (lahko naredite brez bulgurja in bo brez glutena)
- 1 velika kumara
- 250 gramov češnjevih paradižnikov
- 2 srednje veliki šalotki
- 15 kalamata oliv
- 100 gramov feta sira
- polovica limone
- sol, poper in olivno olje


Kvinojo in bulgur skuhajte po navodilu proizvajalca in ohladite. Jaz sem tokrat uporabil že pripravljeno mešanico, ki se je kuhala 12 minut v dvojni količini vode. 
Ko se kvinoja in bulgur hladita narežemo paradižnike na četrtine, nasekljamo šalotki, olivam odstranimo koščice in jih narežemo na rezine. Kumaro olupimo, jo narežemo na četrtine, odstranimo semena (sfiliramo) in narežemo na manjše koščke. Feta sir narežemo na manjše kockice. 
Vse sestavine zmešamo v večji posodi, solimo, popramo, izstisnemo sok polovice limone in prelijemo z olivnim oljem ter dobro premešamo. 


Po pravici povedano sem bil takrat že tako lačen, da sem si moral narediti malo skledico te mediteranske solate s kvinojo in bulgurjem, da sem lahko potem počakal, da je prišla moja iz službe na kosilo. Ker gre za preprosto jed, ki ni tako občutljiva in jo lahko uživamo toplo ali pa hladno, se mi zdi, da je primerna tudi kot malica, katero si bom večkrat nesel v službo. 

 

Kot sem že med sestavinami omenil, če želite solato brez glutena, potem dodajte samo kvinojo brez bulgurja.


4 komentarji:

  1. Odlična solata, primerna kot malica, kosilo ali večerja za prihajajoče poletne dni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz imam eno solatko v bazi, te dni jo bom objavila. Malo drugačna od tvoje, pa vendar ... dobra.

    OdgovoriIzbriši
  3. Komaj čakam paradižnik! Občasno sicer nabavimo Lušta, več ali manj se pa kar držimo načela, da kupujemo samo sadje in osnovne stvari. Tvoja solatka je ena izmed njami in lepo si jo poslikal.

    OdgovoriIzbriši