sreda, 29. maj 2013

Mojito torta - Mojito cake

Mojito torta - Mojito cake

Zamisel so tole torto se je prikradla v moje misli že lansko leto, ko sem doma za žejo velikokrat naredil  deviški mojito. Ves ponosem, da sem se spomnil narediti torto po okusu mojito, sem se odpravil na net in ugotovil, da je bila ta moja "veleumna" ideja že zdavnaj izvedena, kot jih je že večina različnih receptov, ki si jih zamislimo. V današnjem času je res težko narediti nekaj novega oziroma nekaj takšnega, da tega na netu ne najdeš. Razlike v receptih so samo v sestavinah, njihovih izvedbah ter končnemu izgledu in pa okusu. Letos pa je prišla prava priložnost za tole mojito torto. Sodelavci so me prosili, da za našega glavnega šefa naredim torto za njegov rojstni dan. Tale torta je prišla ravno v pravem času, saj sem moral opraviti že prvo žetev moje posajene mete, ki se je že zelo razrasla. Prav tako pa sem vedel, da bo praznovanje daleč od civilizacije, kar pomeni, da bodo vsi na varnem (da se nobenemu ne bo treba vozit domov) zato sem se odločil, da naredim alkoholno verzijo torte. Tokrat recept za pravo mojito torto, lahko pa v receptu izpustite alkohol pa bo deviška mojito torta, primerna tudi za otroke.


Biskvit:
- 7 jajc
- 300 gramov rjavega sladkorja
- 300 gramov polnozrnate moke
- 1,5 dcl vode
- 1,5 dcl olja
- žlička in pol vinskega kamna

Krema:
- 300 ml sladke smetane
- 300 gramov mascarpone sira
- 2 žlici vanilijega sladkorja (domačega)
- naribana lupinica ene limete (bio in še namočena ter oprana v kopeli sode bikarbone)

Namočena z:
- 2 polni žlici temno rjavega sladkorja Dark muscavado
- 4 žlice vode
- 30 listov mete
- iztisnjen sok dveh limet
- 2 dcl belega ruma

Okrašena:
- 200 ml sladke smetane
- 200 gramov mascarpone sira
- 2 žlici vanilijega sladkorja (domačega) 
- naribana lupinica ene limete (bio in še namočena ter oprana v kopeli sode bikarbone)
- 8 četrtin narezane limete
- par lističev mete

Biskvit že vsi vemo kako se speče. Če pa še ne veste, pa na hitro ena kratka predstavitev. Ločimo beljake in rumenjake. Rumenjakom dodamo sladkor in jih na veliki hitrosti mešalnika stepamo cca 10 minut, da se ves sladkor razstopi, krema pa naraste. Hitrost zmanjšamo ter dodamo vodo in olje. Ko je vse premešano v nastalo zmes presejemo moko in jo z lopatico vmešamo, da se vsa moka zmeša z jajčno zmesjo. Iz beljakov stepemo trd sneg, najprej dodamo eno tretjino snega, da se sneg in zmes razljahljata, nato pa dodamo še ves ostali sneg in ga narahlo vmešamo, toliko, da izgine sled beljakov, zmes pa je še vedno rahla in puhasta. V namaščen in pomokan pekač za torto (moj je bil premera 28) zlijemo nastalo zmes in pečemo v pečici okrog 45 do 50 minut na 180 stopinjah. Čas peke je odvisten od vaše pečice in pa velikosti modela, ki ga boste uporabili. Biskvit je pečen takrat, ko v sredino zapičimo zobotrebec in pride ven suh, brez da bi se nanj kaj prijelo. Iz nastale mase je spečen biskvit višine 6 cm, katerega lahko dvakrat prerežemo.

V manjši kozici počasi kuhamo vodo, temno rjav sladkor in nasekljane lističe mete. Ko se začne tekočina gostiti in začne nastajati metin sladkorni sirup, ga precedimo v skodelico in pustimo, da se malo ohladi. Lahko bi v torti uporabil tudi lističe sveže mete, vendar nisem bil prepričan, če jim bo to všeč, zato sem igral na varen način (playing safe) in meto uporabil samo v sirupu. V ohlajen sirup zmešamo sok dveh limet in 2 dcl belega ruma in že skoraj nastane mešanica za instant mojito, kateremu lahko dodamo samo še mineralno vodo, pa je mojito pripravljen. 

Mojito torta - Mojito cake
Kremo za med plasti ter kremo za premaz in okrasitev naredimo tako, da stepemo sladko smetano skoraj do čvrstega, ji dodamo vanilijev sladkor, mascarpone in pa naribano lupinico limete ter vse skupaj dobro premešamo. Iz tega nastane krema, ki ima malo okusa po limetah, v kremi so vidni koščki limetine lupinice, večina okusa bo pa tako ali tako prišla iz sirupa s katerim bo navlažena torta. 

Sirup rezdelimo na tri dele ali pa lahko vlažimo biskvit po občutku, da nam ni treba mazat treh skodelic. Položimo prvo plast biskvita, katerega navlažimo z 1/3 sirupa in namažemo s polovico kreme. Nanj položimo drugo plast biskvita, ga navlažimo z 2/3 sirupa in premažemo še z drugo polovico kreme ter zaključimo s tretjo plastjo biskvita in navlažimo s 3/3 sirupa. 

Na koncu celo torto premažemo s kremo, katero probamo čim bolj zravnati oziroma zgladiti, z ostankom kreme pa napolnimo dresirno vrečko, s katero torto okrasimo. Torto dodatno okrasimo z narezanimi četrtinami limete in nekaj lističi mete. 

Mojito torta - Mojito cake

Tale tortica je verjetno prava poslastica za prihajajoče poletne dni, če jih bomo glede na vreme sploh deležni. Kot sem že zgoraj omenil, lahko alkohol izpustimo in je torta primerna tudi za otroke, saj je zelo osvežilnega okusa.

Mojito torta - Mojito cake

Malo za hec, pa sem se zopet poigral z tičino maso in za šefa naredil modelček notranjosti računalniškega diska. 

Disk iz tičino mase - Disk from fondant

Tale tortica je nastajala v času mojega posta. Verjetno ne boste nikoli vedeli, kako težko je izdelat torto, pa biti tako trden v prepričanju, da niti ne probaš kreme oziroma sirupa.

Po pravici povedano, pa bi se mi sedaj prilegel kakšen kos te tortice.



7 komentarjev:

  1. mmmm krasen izgled torte in verjamem, da je bila tudi dobra....čeprav si kar ne morem predstavljati okusa, bo treba probat :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaz je na žalost nisem mogel probat, so pa vsi ostali povedali, da je bila super in prav osvežilna.
    Če še nisi pila mojito, potem ga probaj. V kozarec daš žlico temno rjavega sladkorja, nekaj lističev mete in limeto narezano na četrtine, zmečkaš s primernim pripomočkom (nekakšen mečkalec za agrume), da se sladkor, limetin sok in okus po meti zmešajo. Dodaš poln kozarec drobno mletega ledu, beli rum po korajžnosti (drugače 0.3), nato pa samo doliješ do vrha kozarca mineralno vodo. Super pijača za poletne dni. Drugače se temu s temno rjavim sladkorjem reče dirty mojito, z belim je navaden mojito, brez alkohola pa deviški mojito oziroma virgin mojito. Obstajajo še druge variante, vendar so te tri najpogostejše, nekateri pa namesto minerlane vode, dajo Sprite.

    OdgovoriIzbriši
  3. mmmmmmmm,še ena poslastica. Bravo. Aja, pa čestitke, da je bil blog izbran za enega najboljših kuharskih blogov. :) Ga redno spremljamo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Čudovito izgleda, res si mojster! In prav fino je, da obstajajo blogi in, da lahko uživamo, se učimo in delimo veščine med seboj. Mojito še nisem nikoli pila, sem si pa zapisala tvoj recept za deviškega, za vroče dni :) Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  5. tale mojito torta na zunaj izgleda zelo virgin, znotraj pa je sigurno pregrešno dobra in ne tako "nedolžna".
    Tvoji sodelavci so pa srečkoti, ko takole večkrat na leto poskušajo različne vrste tort in to domačih, narejenih izpod rok ... lahko rečem mojstra tort.

    OdgovoriIzbriši
  6. ravnokar delam tole...madona kok se mi sline cedijo!!
    ampak...kako zaboga navlazis tazadnjo plast in jo pol mokro zvrnes na torto? :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne vem na kakšen način ti vlažiš biskvit, jaz imam način, da jih vlažim med sestavljanjem. Spodnjega postavim in ga navlažim s širokim silikonskim čopičem. V bistvu kapljam po njemu. Potem krema, jo poravnam, postavim drugo plast biskvita in zopet navlažim. Pa krema in zadnja plast biskvita in zopet vlaženje.

    Na takšen način mi ni treba zvrnit biskivta na torto.

    Vseeno pa verjamem, da ti je supelo.

    OdgovoriIzbriši