torek, 10. september 2013

Ajdova kaša in šitake

Ajdova kaša s šitakami

Ne, nisem pozabil kuhat. Še vedno kuham, kljub temu, da je bilo več zadnjih objav napisanih v zvezi s tortami, sladicami in vodo z okusom. 
Ker se je zaradi tega deževja začela sezona gobarjenja, danes en recept z gobami, ki pa so žal gojene. Že dolgo časa nazaj sta me starša od moje navdušila nad gobami vrste ŠITAKE. Te gobe izvirajo  iz vzodne Azije in jih večkrat najdemo v različnih azijskih jedeh. Nekateri jim pravijo tudi dišeče gobe, saj odajajo zelo specifičen vonj. Glede njihovih zdravilnih učinkov,  je bilo narejenih več raziskav, v katerih so zaključili, da šitake znižujejo raven holesterola v krvi, uravnavajo krvi pritisk in krvni sladkor, krepijo imunski sistem, zavirajo rast bakterij in tumorjev ter blagodejno vplivajo na jetra in ledvice.

Gobe Šitake

Takrat, ko vsega tega še nisem vedel, smo jih večkrat pripravljali panirane in ocvrte. Šele kasneje, ko sva z mojo odšla na svoje, sva jih začela pripravljati bolj v natur varianti. Zato vam danes predstavljam en preprost recept oziroma moj  način priprave na hitro. 

Ajdova kaša s šitakami
- 250 gramov bio ajdove kaše (zrna morajo biti zelena)
- 400 gramov šitak
- 2 mladi čebulici z zelenjem
- večji strok česna
- nekaj vejic svežega timijana
- sol, poper in olivno olje
- trdi kozji sir

Narezane šitake, mlada čabulica in timijan

Ajdovo kašo skuhamo po navodilu proizvajalca oziroma, vsaj pri meni je kuhana v 20 minutah. Šitake operemo in narežemo na malo debelejše rezine. Mlado čebulico narežemo z zelenjem na kolobarje, česen narežemo na tanke lističe in osmukamo nekaj vejic timijana. V ponvi segrejemo olivno olje, na hitro prepražimo mlado čebulo (45 sek do 1 minute), dodamo na lističe narezan česen da zadiši in dodamo narezane šitake. Zmanjšamo jakost plošče/štedilnika (indukcijski iz 9 na 7) in pražimo cca 4 minute, da se gobe zmehčajo. Solimo, popramo in dodamo timijan, dobro premešamo, nato pa dodamo kuhano ajdovo kašo in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Po serviranju na krožnik čez vse skupaj naribamo malo zorjenega trdega kozjega sira.

Ajdova kaša s šitakami

Pa je še eno brezglutensko kosilo na mizi.

Katere gobe pa vi najraje nabirate (v naravi ali pa v trgovini)?


8 komentarjev:

  1. Oooo, tudi mi smo imeli včeraj ajdovo kašo - po sto letih, ker tamalčka nista fena;-) Gob sicer še letos nismo imeli, imamo pa najraje jurčke, ajdovke...
    Sigurno je bila odlična!!!

    OdgovoriIzbriši
  2. mmm, to bi jaz danes za večerjo...
    kar se gob tiče pa najraje nabiram marele - iz več razlogov:
    ker jih res težko spregledam :), ker so ene izmed redkih, ki jih poznam, in ker božansko dišijo...

    OdgovoriIzbriši
  3. OOO super!
    Jaz naredim zelo podobno, namesto mlade čebulice pa dam zraven raje še polovico glavice česna:)) in moram priznati, da je to moje daleč najljubše kosilo!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlican prijedlog; svi sastojci su mi dragi i izgleda odlicno!

    OdgovoriIzbriši
  5. jaz najraje segam po šampinjonih... :). Me je pa pritegnil tvoj recept in bi morala tudi kaj takšnega poskusit... :). Kaj, če je to zopet samo recept za mene v naši hiši... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  6. Pozdravljen,
    prosim za povratno informacijo. Kje lahko kupim SITAKA gobice ? (Štajerska?)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tinci za štejersko,ti res ne vem povedati. Mogoče jih imajo na Mariborski tržnici. Lahko pa jih probaš najti v trgovinah Spar, v hladilniku na oddelku sadje zelenjava (vsaj v Ljubljani jih imajo tam shranjene). Pa tudi v Mercatorju sem jih že videl. Pakirane so v plastičnih posodicah po 250 gramov ali 500 gramov.

      Izbriši