petek, 27. september 2013

Mini presne tortice Pekan

Mini presne tortice Pekan

Po dolgem času spet en presni recept. To ne pomeni, da ne pripravljam presnih dobrot, ampak imam toliko različnih stvari v delu, da ne uspem vsega spisati pravočasno. Prav tako pa morajo vsi moji recepti pred objavo, večkrat čez brbončice mojih dveh strogih preizkuševalk.  Ko opravim ta test, pa je recept odobren za objavo. Lahko samo rečem, da sta zadnje čase obe dvignili svoj kriterij ali pa sem jih že preveč razvadil. 

Ker je večina presnih sladic, ki so narejene z veliko količino oreščkov "težkih", je včasih kar problem pojest cel kos torte, saj so takšne torte precej nasitne. Ker pa sem ravno pekel muffine, sem prišel na idejo, da bi lahko naredil mini presne tortice v papirčkih za muffine. Ko sem malo pregledal fotke na netu, sem videl, da so to že počeli, tako da spet nisem našel nič novega.

In kako narediti preproste in z malo sestavinimi odlične presne tortice? Najlažje je tako, da se veliko improvizira s sestavinami, ki jih imamo doma. Pri nas doma imamo vedno veliko različnih vrst oreščkov in suhega sadja, med oreški pa so nam zadnje čase najljubši pekan orehi. Tokrat so iz pekan orehov, datljev in nekaj drugih sestavin nastale mini presne tortice Pekan.

Sestavine za mini presne tortice Pekan ( 12 mini tortic )
1. plast
100 gramov pekan orehov
75 gramov datljev
2 žlici vode

2. plast - čokoladna krema
100 gramov datljev
2 polni žlici presnega kakava v prahu
25 gramov kokosovega masla
1 dcl vode

3. okrasitev
Pekan orehova jedrca

Pekan orehova jedrca in datlje namočimo čez noč. O razlogih namakanja sem že pisal pri prejšnjih receptih presnih tortic. Naslednji dan jih dobro ocedimo in sestavine iz 1. točke zmeljemo v blenderju, da nastane kepa.

Masa pekan orehov in datljev

Nastalo maso na papirju za peko razvaljamo na 0,5 cm do 1 cm debelo. Za izrezovanje spodnje plasti si najlažje pomagamo s tem da odrežemo plastični lonček na širini enaki spodnjemu delu papirčkov za muffine. Z njim izrežemo 12 krogov - spodnjih plasti in jih položimo v papirčke za muffine. Če se nam plasti zdijo pretanke in nam ostane še kaj mase, jo ponovno pregnetemo in razvaljamo ter še enkrat izrežemo krogce ter jih kar položimo na plasti, ki so že v papirčkih.

Izrezovanje spodnje plasti mini presnih tortic

Za drugo plast - čokoladno kremo v blenderju zmeljemo datlje in vodo, dodamo 2 žlici presnega kakava in kokosovo maslo. Nastalo kremo z žlico razporedimo v papirčke za muffine (cca 1 žlica v vsak papirček) in na vrhu okrasimo s polovičko pekan orehovega jedrca.

Mini presne tortice Pekan neohlajene

V nadaljevanju se lahko odločite za dve varianti, obe sta preizkušeni. Kot skoraj vse presne tortice jih ohladite v hladilniku in to najmanj za 6 ur ali pa preko noči, da se strdijo. Če se vam pa mudi, pa jih lahko zamrznete v zmrzovalniku in bodo po 2 urah že pripravljene za sladkanje.

Mini presne tortice Pekan
Dve sta že izginili v usta preizkuševalk.


Mini presne tortice Pekan


Tortice so ravno pravšnje velikosti za 3 do 4 ugize, če vam pa uspe, pa lahko pa jih lahko pospravite tudi samo v enem ;)


7 komentarjev:

  1. Definitivno za poskusit! Zgledajo fantastično in všeč mi je ideja manjših kosev, ki jih je enostavno prijeti v roke.
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmmmmm, mislim, da jih bom že danes naredila :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Mislim, da bom že danes skočila v trgovino po sestavine in naredila te tortice...zgledajo FANTASTIČNO! Hvala za recept :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ful luštne :). Beležim recept.

    P.s. Kje kupujete pekane? Jaz imam včasih kar težavo, da jih dobim...Svoje čase sem jih kupovala v Lidlu, zdaj pa jih že nekaj časa nisem zasledila.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ana, verjetno ti jih jaz v Lidlu vse pokupim, ker ko jih najdem, poberem po 5 do 10 komadov ;)

    OdgovoriIzbriši