torek, 24. september 2013

Torta Dinozaver

Torta Dinozaver - Dinosaur cake fondant

Se še spomnite obdobij kot so Trias, Jura in Kreda. Če ne drugega, so vam ta obdobja omenili pri urah zgodovine v osnovni šoli. V tistem času so med živalmi prevladovale različne vrste zavrov oziroma po domače dinozavrov. Te izumrle živali so tako navdušile sedemletnika, da si je zaželel torto z dinozavrom. In to ne ljubkega dinozavra, ampak takšnega z veliki zobmi in strašnim pogledom. Se sprašujete, kaj nastane, ko se začnem igrati s sladkorno maso in čokolado? Najbolj strašna torta, kar se jim naredil do sedaj. 

Najprej sem poskušal narediti figurico celotnega dinozavra, vendar sem imel cel kup težav narediti strašnega dinozavra z veliki zobmi. Nato sem ubral drugačno pot in si zamisli, da bom naredil torto iz katere bo prilezel dinozaver. 

Prvo je na vrsto prišla glava dinozavra. Poskušal sem narediti obliko glave Tiranozavra ali drugače  T-rex, ki se je zaradi teže, čez noč malo sploščila. Prav tako nisem želel popravljati razpok, saj so le te dodale tisti pravi dinozavrski izgled.

Dinozaver iz tičino mase - Dinosaur fondant
Dinozaver iz tičino mase - Dinosaur fondant
Dinozaver iz tičino mase - Dinosaur fondant
Ostri zobje.
Da ne bo iz torte kukala samo glava, sem naredil še kreplje. 

Kremplji iz tičino mase - Dinosaur fondant

Biskvit je bil spečen iz bio pirine moke, krema je bila nutella s sladko smetano in mascarpone sirčkom z dodanimi bananami. 
Ker je bila torta prelita s čokoladno ganache kremo, sem se odločil, da torto še malo okrasim. Najprej sem se igral s tempiranjem čokolade na "uč" brez termometra. Čokolada je bila čvrsta, vendar pa ni bila dovolj temne barve. Vseeno pa sem jo nalomil in z nalomljenimi deli okrasil obod torte. V nadaljevanju je bilo na vrsti igranje z doma narejeno modelirno čokolado. Najprej sem jo zvaljal, izrezal krog premera torte, narezal sredino, da je izgledala kot luknja skozi katero bo gledala glava dinozavra. Modelirno čokolado sem položil na okrašeno torto, razprl luknjo in v luknjo nastavil glavo dinozavra, nato pa še dodal kremplje.  In tako je nastala torta dinozaver, ki je moja najbolj strašna torta do sedaj.

Torta Dinozaver - Dinosaur cake fondant

Torta Dinozaver - Dinosaur cake fondant

S torto nisem presenetil samo slavljenca, ki je bil nadvse zadovoljen, ker je dobil torto s strašnim dinozavrom, ampak tudi sebe, da sem bil zmožen izdelati takšno torto v prvem poskusu. 



11 komentarjev:

  1. Neverjetno! Čudovit izdelek, umatnost! Skoraj ni besed, res super torta.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res fantastična torta! Ob detajlih, kot je razpokana čokolada iz katere prileze dinozaver, pa tisti kremplji, ma brez besed sem!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ko sem si ogledovala slikice dinozavra, me je kar srh spreletaval... :). Krasno si zopet vse skupaj spekel in izdelal. SUPER, SUPER, SUPER!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  4. Ta torta pa je naravnost fantastična! Noro!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Bravo, zopet en domiseln in inovativen izdelek. Zanima pa me, kje kupujete maso za izdelke.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala za pohvale, sem potihem upal, da vas bo torta očarala.
    Odgovor anonimni komentatorki: Sladkorno maso kupujem v trgovini Žito na Brnčičevi ali pa v Peki.si na Dolenjski cesti v Ljubljani.

    OdgovoriIzbriši
  7. Strašni tiranozaver, ki je raztrgal torto je popolnoma očaral tudi mene.
    Moj triletni vnuk, ki ima obdobje dinozavrov in drugih živali, bi bil sigurno zelo navdušen nad tako torto.
    Čudovito, res.

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala tudi vama. Tale dinozaver je res hud, moram priznat.

    OdgovoriIzbriši