četrtek, 10. oktober 2013

Kjer se srečata Provansa in Azija

Basmati in kodrolistni ohrovt

Vas zanima zakaj danes objava s tako čudnim naslovom? Verjetno zato, ker sem bil zadnje čase v nekem smislu pod vplivom besed šefa Bineta o fuziji okusov. Tudi sam se odločil, da tokrat naredim nekaj čisto novega. 
Izhodišče je bil zopet Žiberjev kodrolistni ohrovt, ki sem ga to soboto prinesel polno vrečo iz tržnice. Najprej je bila zamisel za rižoto, vendar pa sem se raje odločil, da grem v smeri Azije z basmati rižem. In kje je tukaj provansa? Provansa je v žlički mešanice posušenih želišč, kot so bazilika, origano, rožmarin, timijan in sivka. Ker gre za moja doma vzgojena zelišča, bi lahko imela tudi ime fužinska zelišča. Čisto na koncu za piko na i, pa je prišla še odločitev za četrtinko limete. 
Limeta in riž? Lahko samo napišem, da se odlično ujameta. 
Pred pričetkom, sem s strani moje dobil tudi neke vrste grožnjo, da naj raje ostanem v ustaljenih okvirjih in naj ne eksperimentiram preveč. Grožnja se je izkazala za neupravičeno, saj je bil njen krožnik čez nekaj minut prazen z njenim priznanjem, da pa je bilo to čisto nekaj novega. 

Sestavine, za odlično brez glutena zelenjavno jed:
- skodelica in pol basmati riža
- 3,5  skodelice vode ali pa za močnejši okus - jušne osnove
- 8 večjih listov kodrolistnega ohrovta
- srednje velika rdeča čebula
- 1 strok česna
- polna žlička posušenih provansalskih zelišč (bazilika., origano, timijan, rožmarin in sivka)
- sol, poper, olivno olje
- 2 četrtinke limete


Čebulo nasekljamo, česen zrežemo na tanke lističe. V manjšem loncu segrejemo 3 žlice olivnega olja, prepražimo čebulo skoraj da postekleni in dodamo česen da zadiši. Dodamo basmati riž in ga 1 minuto pražimo, nato pa zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Kuhamo 10 minut, nato pa dodamo polno žličko  posušenih provansalskih zelišč, vse skupaj premešamo, ugasnemo štedilnik in lonec pokrijemo s pokrovko, da se riž zduši in popije vso tekočino (cca 10 minut). 
Kodrolistni ohrovt operemo in liste narežemo na trakove širine 1 cm. Spodnji del, kjer je debelejše steblo samo osmukamo zelenje, steblo pa shranimo za sočenje. V drugem večjem loncu zavremo malo vode in v nastavku za kuhanje na pari (moj je Stabil Dunsteinsatz  - IKEA) pokritem s pokrovko, na pari kuhamo narezan kodrolistni ohrovt 5 minut.
Ko je oboje kuhano, vse sestavine zmešamo skupaj in postrežemo s četrtinko limete. Že brez limete je jed okusna in lahka, če pa jo pokapamo z limetinim sokom, pa dobi rahlo tajski priokus. 

Basmati in kodrolistni ohrovt

Moja je prvo polovico pojedla brez limete, drugo polovico pa je pokapala z limeto in takoj dejala, da ji je žal, da ni že prvo polovico pokapala. Izgleda, da sem našel najin najnovejši priljuben recept. Vsaj dokler bo sezona kodrolistnega ohrovta.


Tudi vi kdaj preizkušate kakšne nove mešanice okusov?



4 komentarji:

  1. Odlična je ta fusion rižota s fužinskimi zelišči. Jaz sem riž poskusila z limonovim sokom, odlično paše skupaj, res.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zmeraj, ko pridem pogledat na tvoj blog, kaj hitro postanem lačna... :). Tale riž, ki si ga pripravil odlično zgleda in ne bi se branila krožnika in vilice...hehehe.
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. Mmm, zagotovo odlično, če je boljša polovica pohvalila. Bo treba probat, čeprav se res na prvi pogled nenavadno zdi, tole z limeto :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hm...tole pa bi se lahko znašlo tudi na mojem jedilniku;)

    OdgovoriIzbriši