petek, 18. oktober 2013

Mariniran posušen paradižnik


Sestavine za mariniran paradižnik
Končno sem se spravil da pofotografiram in predstavim pripravo ene izmed mojh najljubših sestavin za malice. Pa ne zato, da bi to skrival, vendar sem se vedno na fotografiranje spomnil šele, ko je bila že narejena in varno spravljena v hladilniku. 
Zgodba se začne v moji mladosti, kjer sem še jedel mesnate izdelke. Takrat so moje malice ali večerje večinoma krojili sendviči s suhimi ali čajnimi salamami. Še sedaj vidim, kako sem se včasih basal s sendviči iz polovice štruce in suhe salame, vendar pa tega ne pogrešam več. Blžnji mi pravijo, da sem zrastel samo zaradi teh različnih sestavin v salamah. Ko sva z mojo prenehala jesti mesnate izdelke, so iz jedilnika izginili tudi moji sendviči. Nekaj časa je trajalo, da sem odkril odličen nadomestek za suhomesnate izdelke in to je mariniran posušen paradižnik. Če ga pripraviš na moj način in ga daš na kruh, je skoraj podobno kot bi jedel suho salamo.
Večina vas verjetno pozna posušen paradižnik v olivnem olju, ki se ga da kupiti v trgovinah. Ta, ki je vložen v olivnem olju je  mehak in je zaradi večinoma slabega olivnega olja, ki ga dajejo zraven, slabega okusa in se ga ne more primerjati z domačim mariniranim posušenim paradižnikom. 

Posušen paradižnik lahko naredite sami z dehidratorjem (da se ga tudi v pečici) ali pa ga kupite. 

Mariniran posušen paradižnik easy-recepti style
- cca 150 gramov posušenega paradižnika
- 6 strokov česna (število lahko prilagodite svojemu okusu)
- 1 žlička provansalskih zelišč (posušena zelišča : bazilika, timijan, origano, rožmarin in sivka)
- 4 žlice olivnega olja (najbolje  domačega)

Postopek je zelo enostaven, treba pa si je malo umazati roke in biti temeljit. V večjo skledo stresemo posušen paradižnik. Nanj izstisnemo 6 strokov česna, dodamo žličko mešanice provansalskih posušenih zelišč in 4 žlice dobrega olivnega olja.
 
Priprava mariniranega paradižnika

Z roko dobro premešamo vse sestavine, nato pa začnemo v vsak paradižnik vtreti dodana zelišča in olje. To pomeni, da vsakemu  posušenemu paradižniku raztegnemo robove, ki so se ob sušenju zvili navznoter, da se tudi rob dobro navlaži z oljem in s tem celoten paradižnik postane mehak.  Celoten postopek je končan v cca 5 minutah. 

Marinirani posušeni paradižniki

Ko smo ves posušen paradižnik zmarinirali, ga spravimo v steklen kozarček, katerega dobro zaprtega hranimo v hladilniku. Ker ne dodamo nobenih konzervansov, je priporočljivo tako pripravljen paradižnik porabiti v 1 do 2 tednih. Koliko časa zdrži vam ne bi vedel povedati, saj tak kozarček paradižnika porabimo v enem tednu.

Marinirani posušeni paradižniki v kozarcu


Za prave sladokusce in odličen nadomestek suhomesnatim izdelkom.




8 komentarjev:

  1. Tole izgleda zelo okusno! Pa dober tek... :)
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. O njam, to pa je nekaj za mene! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Pozdravljen.
    Že nekaj časa iščem recept za sušene vložene paradižnike in moram priznat, da sem danes izjemno vesela, ko sem zasledila tvojo objavo. Imam pa eno vprašanje, glede vsega. Imaš izkušnje, kateri paradižnik je slajši pri sušenju. Mesnat, češnjev, veliki, mali, popolnoma zrel ? Kako dolgo si ga sušil v sušilcu ? So paradižniki tako suhi, da hitro od suhosti poknejo, ali malo manj ?
    Če sem prav razumela, obstoj suhega paradižnika je po tvojem receptu kratkotrajen. Kje potem skladiščiš ostali suhi paradižnik ? Napraviš skodelico sproti ?

    OdgovoriIzbriši
  4. Obstoj suhega paradižnika ni kratkotrajen, saj suhega hranim kar v stekleni posodi. Kratkotrajen je lahko mariniran paradižnik, saj se lahko zaradi dodanih sestavin razvije tudi plesen. To se mi je dogajalo, ko sem ga še kupoval na pokriti Ljubljanski tržnici, včasih se je po 2 tednih razvila plesen in sem ga moral vržti stran.
    Ravno zaradi tega, sem ga začel marinirati sam in mu dodajati večjo količino česna, ki verjetno pripomore, da se na razvije plesen.
    Sušim kar Lušt-a, ki ga dobim direktno iz Renkovcev (II. klasa), ki je zelo poceni, razpolovim, odstranim malo semenja, rahlo solim in v pečici na 50 stopinj 4-5 ur. Niso čisto suhi ampak je še čutiti malo mehkobe.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljen,

      v čem pa shranjuješ suhi paradižnik? Glede na to, da je še malo mehak, je možno, da splesni ali se pokvari?

      Izbriši
    2. Vedno je možnost da splesni, sploh če ni dovolj suh. Večinoma pa ga pripravljam kar sproti in ga hitreje porabimo, kot pa da bi bilo z njim kaj narobe.
      Samo posušenega ne hranim, ampak ga raje kar takoj mariniram in ga v steklenem kozarcu hranim v hladilniku dokler ga ne porabim.

      Izbriši
  5. Pozdravček, zanima me, če bi ga tako mariniranemu v kozarček do vrha dolila olivno olje bi imel daljšo obstojnost?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno bi podaljšalo obstojnost, vendar bi potem bil paradižnik mehek in preveč napit z oljem. Takšne v olju brez česna se jih lahko kupi v trgovini in tisto je samo za v rižoto. Paradižnik pripravljen na način, kot je napisan zgorja, pa lahko jemo samega.

      Izbriši