torek, 29. oktober 2013

Sreča ali nesreča?

Pet peresna deteljica

Današnja objava bo v stilu Keltike iz bloga Čarovnije iz male kmetije, vendar samo zato, ker se je v tem tednu nabralo nekaj fotografij, ki jih želim deliti z vami. Tako lepo kot ona se ne znam izražati, vendar pa se bom vseeno poskušal potruditi.

Kaj je sreča? Vsakdo srečo pojmuje na drugačen način in skoraj nihče na to vprašanje  ne bi odgovoril enako. Nekdo bo srečen, če bo imel materialne dobrine, drugi pa bodo srečo imeli v čutnem zadovoljstvu. Je pa sreča prva stvar, ki so jo vsi želimo, zato je tudi tolikrat omenjena v željah in pozdravih. Jaz sem še iz let, ko sem delal v rudniku za vedno zadržal rudniški pozdrav  SREČNO. Čeprav se komu zdi čudno, pa še vedno vse prijatelje in znance pozdravim ter se poslovim s tem pozdravom. Če sem iskren, se mi zdi to še najbolj posrečen pozdrav. No pa sem spet omenil srečo. 

Kaj pa je nesreča?  Na to vprašanje pa bi verjetno takoj dobili odgovor. Vse stvari ki se nam zgodijo ali pa ne zgodijo so lahko nesreča. In to bom poskušal predstaviti danes med opisom fotografij, kjer bodo omenjeni nesreča in sreča. 

Kot sem že pisal, sem lani ponesreči v enega izmed večjih cvetličnih lončkov vrgel semena in notranost Hokiado buče, ki sem jo čistil. Letos spomladi je bil lonček poln že kar velikih poganjkov hokaido buč, katere sem razsadil v druge lonce in upal, da bom imel srečo ter pridelal prve domače Hokaido buče. In to celo na stanovanjskem balkonu. Večkrat sem moral zjutraj opraviti bučni petelinji zajtrk, da sem z moškimi cvetovi oplojeval ženske cvetove, imel kar precej težav z vremenskimi vplivi, ki so prisotni v betonski džungli, napadi raznih lačnih ptičev, ampak mi je uspelo. Srečno je vse tegobe preživelo 5 hokaido buč, saj  je ostalih 5 pokončalo vreme in ptiči. Dve se nista obarvali do konca, ena pa se je celo malo sploščila. 

Hokaido buče
Hokaido buče

Druga stvar, ki jo bom omenjal je selitev. Na žalost sem tista generacija, ki ji ni nič poklonjeno in se mora za vsako stvar boriti. Biti najemnik je ena izmed stvari, ki jih ne bi želel nikomur, pa čeprav je to način življenja v drugih državah. Naša mala družina je odvistna od lastnikov stanovanj, zato se nikoli ne smemo preveč navezati na trenutno domovanje, saj se lahko stvari spremenijo čez noč. Ja tudi to smo že doživeli. Tokratna selitev pa ni poveazana z nami ampak s starši moje boljše polovice. Zaradi okoliščin, ki jih ne bom omenjal, sta se odločila da zapustita rojstni kraj in sta si v okolici Postojne ustvarila idilično majhno domačijo. Ker se babica ukvarja z urejanjem in zasaditvijo vrtov, je bila okolica njene hiše kot iz pravljice. Prišlo je nesrečno obdobje, ki ju je na nek način prisililo, da se vrneta nazaj v domače kraje. Babica je bila takrat zelo nesrečna, saj je morala zapustiti prečudoviti vrt, ki ga je skrbno obdelovala, saj vseh rastlin iz vrta ni mogla prenesti s seboj. V Zasavju sta našla staro hiško, ki sta jo obnovila in začela z urejanjem okolice hiše. Zaenkrat še ni tako popolno,  vendar pa se že kaže, da ta vrt še lepši od prejšnjega. Babica je zopet srečna, ker preseljene rastline lepo rastejo, vrt pa že pridobiva pravo podobo. 

Cvet rože

Na svetu je preveč zavrženih živali. Ena izmed takih je bila tudi nesrečni mladi muc, ki sta ga babica in dedek našla za cesto.  Ker je bilo razvidno, da gre za zavrženega mucka, saj je bil ves umazan, podhranjen, tehtal le nekaj gramov in bil poln zajedalcev, sta se odločila, da ga vzameta za svojega. Najprej je moral čez temeljit pregled pri veterinarju, kjer so ga očistili vseh zajedalcev in ugotovili, da gre za majhno mucko. Mucka je počasi začela pridobivati na teži in dobila ime Rozi. Izgleda, da je mucka imela veliko srečo, da je bila v tistem trenutku najdena. 

Najdena mucka Rozi

Ta teden sem delal torto za sodelavca, v kateri sem nameraval uporabiti kremo iz pasiranih malin. Pri  izdelavi kreme sem bil malo nepazljiv in imel majhno nesrečo, pri tem pa se je krema skoraj sesirila. Naredil sem novo kremo, da je bila torta popolna, ponesrečeno kremo pa nisem vrgel stran, ampak sem se odločil, da malo improviziram. Iz 500 gramov malinove kreme, enega jajca (samo tega sem imel doma), 200 gramov polnozrnate pirine moke, malo vinskega kamna in peke 45 minut je nastal na videz malo čuden ampak odličen in sočen malinov kolač. Izgleda, da me sreča v kuhinji še ni zapustila.

Malinov kolač

 Malinov kolač kos


Smo pa letos že pohiteli z izdelavo Halloween buč. Ker je bilo letos nesrečno leto za buče, saj zaradi pomanjkana vode, niso tako zrasle, smo kljub temu izrezljali dve manjši. Ena je bila v halloween stilu, za drugo pa se je moja mala princeska odločila, da ji jo pomagam izrezat v obliki manjše hišice. Med rezanjem mi je dejala, da če tudi nikoli ne bomo imeli svoje hišice, bomo lahko še vedno izrezljali hišico iz buč in se igrali, kot da je to naše domovanje. A te lahko tvoj otrok osreči še na kakšen drug način, kot da razmišlja tako pozitivno?

Halloween buča
Halloween buči
Halloween buča hiška

In sedaj nazaj k sreči. Sreče nikoli ne smeš iskati : srečaš jo spotoma, je misel Isabelle Eberhardt. To je po mojem mišljenju resnica. Kolikokrat ste odšli na travnik z namenom, da poiščete štiri-peresno deteljico, pa jo na koncu  niste našli. Včasih pa je potreben samo pogled v tla in jo že vidiš.  
Kaj pa pet-peresna deteljica? Že štiriperesno je težko najti, pet-peresno pa naj bi bilo še težje. Po pripovedovanu štiri-peresna deteljica prinaša srečo, pet-peresna deteljica pa nesrečo in če jo najdeš jo moraš uničiti. Jaz sem jo našel, vendar tega takrat nisem vedel. Odločil sem se, da je ne bom utrgal, saj mi trganje štiri-peresnih deteljic do sedaj še ni prineslo sreče. 

Pet-peresna deteljica

Ali pa je že to sreča kar imam sedaj?



13 komentarjev:

  1. Iz nesreče se razvije sreča. Vsaj jaz sem tako razbrala iz objave. Izjava princeske pa je nekaj najlepšega. Po otrocih bi se odrastli mogli zgledovat. (:

    OdgovoriIzbriši
  2. SREČA! Absolutno. Ali pa malce pragmatično - vsaka stvar je za nekaj dobra.
    Krasne fotke, torte, recepti, razmišljanja. Delno sva z možem tudi zaradi vas začela še bolj z veseljem jesti sušene paradižnike v olju. Čudežna beseda je bila, da lahko brez problema nadomestijo suho salamo. :)
    Lep pozdrav iz Zagorja!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sreča je trenutek in iz kolaža tvojih fotografij in trenutkov se vidi, da jo znaš začutiti. Ja, mislim, da je sreča to, kar imaš :)) Mi imamo pa srečo, da košček svojega sveta deliš z vsemi :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Lepo je prebrat tako objavo. Sreča je čudna reč, in najbrž lahko o njej govoriš na koncu življenja - ali pa ne. Vmes si lahko srečen, če nimaš preveč nesreče, in imaš trenutke veselja, radosti, zadovoljstva. Moram še prebrat Mit o sreči v knjigi Miti našega časa.

    Kar se tiče najemništva, se strinjam, da je grozno. Midva že pol leta (no, skoraj) čakava na vračilo 1000 eur varščine, od katere bova nazaj dobila verjetno le 300 eur, saj gre enormna količina za pult (2 cm sem ga zažgala s kafetjero), a to ni dovolj, lastnik si je izmislil še stroške, ki si jih na podlagi najemne pogodbe in zakona ne more, mislim, take res absurdne stvari, samo, da bi čimveč pobral. Res res nagravžno. Lahko pač čakava, koliko in kdaj bo vrnil, in potem ga seveda lahko toživa, ampak jasno, da se nama ne splača. Bova morala najbrž pač požreti to, da si bo obdržal kakih 500 popolnoma neupravičenih evrov... Zato ker je pač na poziciji moči. Tako da lepo vas prosim, nikoli ne najemajte česa od Koprivnika, pravzaprav vam odsvetujem vsak posel z njim.

    Čeprav smo se preselili k staršem mojega partnerja in tos eveda pomeni VELIKO manj zasebnosti, se mi je vseeno odvalil kamen s srca, res velik kamen. Samo, da mi ni treba več bit v najetem stanovanju. No, pa babice in dedki so zlata vredni za otroke (in starše, ki potrebujejo varuško...).

    Vam pa želim, da bi našli dom, itak je tam, kjer je srce, ampak tudi takega bolj dobesednega, kjer bi si lahko oddahnili od norih stanodajalcev itd. Skratka, srečno! ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Krasna objava..ko tako dobro pomislimo je več sreče kot nesreče, le s pozitivnimi očmi moramo gledati in se veseliti :-)

    OdgovoriIzbriši
  6. Objava, ki ti da misliti. Tudi sama imam danes precej nesrečen dan, ampak sem ob tvojih besedah začela razmišljati, če sploh lahko to trdim ... Lepe fotke, predvsem Rozi je fantastična. Upam, da se bo vse dobro izteklo, saj veš kaj pravijo - če ni dobro, potem še ni konec.

    OdgovoriIzbriši
  7. Sreča je sto in ena stvar,in ni daleč,je kar v nas.Prelep zapis,fotografije,prisrčna Rozi!Hvala za delitev in srečo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sreča je trenutek, zato sama je ne iščem, se pa je zelo veselim, ko jo občutim;)
    Osebno si želim predvsem notranjega miru, zadovoljstva in veselja nad malimi stvarmi.

    Kar se tiče najemnin...hm.. .midva sva tudi že kar dolgo v najemniškem stanovanju. To sicer niti ne bi bilo tako hudo, če bi trg funkcioniral kot v tujini. Žal ne in zato te popolnoma razumem. Morda pa nam kdaj rata priti do lastniškega stanovanja;)

    Hvala za vse kar deliš z nami;)


    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala vsem za vaše komentarje. Zelo sem vesel vašega odziva in vaših razmišljanj.

    Da ne bo pomote glede sedanje najemodajalke. Zaenkrat je vse u redu in nič ne kaže, da bo kaj narobe. Selitev sem izpostavil, ker smo se morali pred tem kar nekajkrat seliti "nenapovedano". Sploh zadnja selitev je bila najtežja, saj sva imela majhnega dojenčka in še psičko. To je šele problem, ker nihče ni hotel v svojem stanovanju mlade družine s psom. Kot prvo je bil problem dojenček, kot da bodo zaradi tega vsi sosedi imeli probleme. Če je pa že to šlo skozi, pa se je ustavilo pri psički, saj po njihovem psi vedno vse uničijo v stanovanju. Na srečo smo le našli stanovanje, kjer to ni bil problem.

    Res sem zelo vesel vaših misli, tako da se sedaj vračam nazaj k receptom in ustvarjanju, mogoče pa spet kdaj objavim podobno objavo, ko se naberejo slike, ki jih bom delil z vami.

    Hvala

    OdgovoriIzbriši
  10. Ob prebiranju današnje objave pa imam velik cmok v grlu in rosne oči... Za srečo res ni potrebno veliko, le če smo ljudje zadovoljni z malim in si zastavljamo majhne cilje. Je pa res, da v okolju, kakršnem živimo danes, je to kar težko. Vsi se trudimo po najboljših močeh in nam ob tem uspeva biti celo srečen, s tem kar imamo! Seveda pa nas ne more noč bolj osrečevati kot nam ljubljene osebe s katerimi živimo naše življenje na zemlji!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  11. Čudovit zapis. Prav krasno znaš sukati besede. Všeč mi je, kako si skupaj s fotografijami in besedo (ne)sreča, zajel bistvo vsega. Mislim, da je resnično bogat tisti, ki ga, tako kot tebe, razveseljijo na videz majhne stvari, ki si jih opisal.Si mi dal misliti. Hvala ti.

    OdgovoriIzbriši
  12. Zelo zelo lepa objava! Že zato, da opaziš vse te trenutke, ki osrečujejo (in tiste druge) imaš srečo. P ne morem mimo sladke male Rozi. Če to ni najbolj luškana muca na svetu! Aja, še to... stari rek pravi 'Srečno oko, ki uzre štiriperesno deteljico, nesrečna roka, ki jo utrga.' Če ne drugega je namenjeno temu, da še kdo za nami vidi štiriperesno deteljico; ne rabimo je nosit domov, ne rabimo je ujet, moramo delit. Lepo bodi in želim ti, da boš še naprej sposoben uzret srečo, ki je vse okoli nas.

    OdgovoriIzbriši
  13. Hvala tudi vam trem (Simko, Martina in veverca). Vidim, da sem s to objavo zadel "žebljico na glavico".

    OdgovoriIzbriši