petek, 1. november 2013

Špageti puntarelle

Pasta Puntarelle

Zadnje čase sem zaplaval v stare recepte  italijanske kuhinje, zato vam danes predstavljam recept za špagete puntarelle oziroma Pasta puntarelle.

Prav veseli me, da me "ata" Žiber zalaga s takšno zelenjavo, katere prej sploh nisem poznal, prav tako pa pri nas ni razširjena oziroma dovolj znana. Med njo sodi tudi zelenjava, ki jo imenujejo Puntarelle in  sem jo predstavil že v objavi Puntarelle alla Romana. Tokrat pa sem v receptu uporabil zunanji del te zelenjave, to so suličasti listi, ki izgledajo kot cikorija. 

Puntarelle


Špageti Puntarelle:
- 400 gramov špagetov iz polnozrnate moke (za brezglutenske vzamete koruzne ali 100 % ajdove)
- zunanjih listov puntarelle cca 300 gramov
- 2 stroka česna
- 5 inčunov
- 1 čili
- sok polovice limone
- olivno olje, sol in poper
- sveže nariban parmezan

Špagete skuhamo al-dente. Zunanje liste puntarelle operemo in jih narežemo na cca 4 cm kose ter jih namakamo v ledeni vodi vsaj pol ure.  
V večjem loncu zavremo malo vode in v nastavku za kuhanje na pari (moj je Stabil Dunsteinsatz  - IKEA) pokritem s pokrovko, na pari kuhamo narezane liste puntarelle 5 minut.
V tem času v večji ponvi segrejemo olivno olje in v njej počasi pražimo inčune, da razpadejo. Dodamo narezan čili in na tanke lističe narezan česen ter počakamo, da česen zadiši. Dodamo zdušene/kuhane liste puntarelle, izstisnemo sok polovice limone, popramo, solimo in vse skupaj kuhamo 2 minuti. Primešamo odcejene špagete ter vse skupaj dobro premešamo. Na postreženo jed naribamo malo parmezana.

Pasta Puntarelle


Zunanji listi puntarelle so rahlo grenkega okusa kot radič, vendar pa limonin sok omili grenkobo, čili in česen pa dasta jedi pikantnost. 



5 komentarjev:

  1. Mnjami,tole pa izgleda prav slastno :)
    lp Urška

    OdgovoriIzbriši
  2. Zelo okusno izgleda!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole itgleda pa slastno. Te zelenjave pa nisem poznala. No, pa sem se zopet naučila nekaj novega. Hvala.

    OdgovoriIzbriši
  4. Njami! Človek bi kar šel v kuhinjo pripravljat špagete! :)

    Visit me: http://keepingupwithmarcela.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši