sreda, 4. december 2013

Presna ananasova tortica / Raw ananas cake

Presna ananasova tortica - raw ananas cake - pina colada cake

Ker so presne tortice še vedno IN, je danes spet čas za  nov recept, ki nas je doma takoj prepričal. Že nekaj časa sem se igral z idejo, kako narediti presno ananasovo tortico, saj  je ananas sedaj veliko lažje dobavljiv, kot nekoč. Problem je samo v tem, da dobimo že dovolj zrel in sladek ananas, drugače ga je treba doma  še malo mladiti. Prav tako sem ugotovil, da so presne torte precej nasitne, zato sem začel delati manjše tortice, ravno dovolj velike, da jo kar hitro zmanjka. 

 Presna ananasova tortica - raw ananas cake - pina colada cake
 Presna ananasova tortica:
1 plast
- 150 gramov mandljev
- 100 gramov datljev
- 2 žlici vode

2. plast - krema
- 50 gramov datljev
- 100 gramov indijskih oreščkov
- 100 gramov kokosove moke
- 1 žlica agavinega sirupa
- 25 gramov kokosovega masla
- 2 dcl vode

3. plast
- tanke rezine ananasa

Mandlje, datlje in indijske oreščke čez noč  namočimo v vodo. Naslednji dan sestavine odcedimo in dobro speremo.  
V blenderju najprej zmeljemo mandlje in jih odstanimo iz posode. Nato v blenderju  zmeljemo datlje z dvema žlicama vode v datljevo pasto ter ji dodamo zmlete mandlje. Raztegljiv tortni obroč nastavimo na mero 18, kar pomeni premer 18 cm in ga nastavimo na krožnik. Nastalo maso stresemo v obroč in jo s pritiskanjem z ravnim dnom kozarca poravnamo. Mase pride v višino cca 7-8 mm. Če vas zanima, zakaj najprej meljem mandlje in jih odstranim, je to zato, ker se še nisem obdaril z dobrim blenderjem, ki bo imel moč zmleti vse skupaj v zelo fino pasto.
V nadaljevanju v blenderju zmeljemo indijske oreščke in datlje ter prilijemo 2 dcl vode. Med mešanjem dodamo kokosovo moko, žlico agavinega sirupa in stopljeno kokosovo maslo. Vse skupaj zelo dobro zmeljemo in zmešamo, tako da nastane kokosova krema. Kremo zlijemo v tortni model in jo zravnamo. Na začetku bo krema bolj mehka, vendar pa se bo čez čas v hladilniku dovolj strdila, da jo bomo lahko okrasili. Torti obroč postavimo vsaj za 4 ure v hladilnik, da se krema utrdi. Kreme pride v višino cca 2,5 cm.
Ananas razpolovimo in polovičko ananasa očistimo (odrežemo zunanji del in stržen) ter iz očiščenega kosa ananasa zrežemo tanke rezine (2 do 3 mm debeline). Dekoriramo po želji, jaz pa sem se odločil za obliko sonca.   
Presna ananasova tortica - raw ananas cake - pina colada cake
 
Tortica je odličnega okusa, lahko bi jo poimenoval tudi kot pina colada tortica.

Presna ananasova tortica - raw ananas cake - pina colada cake

Edino stvar ki bi jo popravil je to, da v kremo naslednjič ne bi dal datljev ampak raje še dve dodatni žlici agavinega sirupa, saj bi s tem krema ostala bolj bele barve, z datlji pa je postala bolj umazano bela.

13 komentarjev:

  1. MMM; to bom pa poskusila prav kmalu. Ponavadi te presne tortice vedno delam s čokoladnim okusom...

    OdgovoriIzbriši
  2. No, tudi meni je cuker padu ;). Krasna. Jaz upam, da mi kmalu uspe kako presno narediti :).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tebi tudi ;)
      Se kar mal bojim tvoje stvaritve, ker bo sigurno preveč lepa na fotkah (za okus pa ne dvomim).

      Izbriši
    2. Mislim, da si ti trenutno kar "kraljevič" kar se tiče presnih tort, resnično :)!

      Izbriši
    3. Hahaha, to je pa verjetno vračilo na tiste komentarje na Tininem blogu.

      Izbriši
    4. :)

      Ko sva ravno "na vezi". Delam prvo presno tortico....potrebujem nasvet: ali moram, ko vlijem maso v kalup, le tega s čim obložiti? Peki papir, folija? Ker mi ni jasno, kako bo kalup šel dol, hahaha :). No zdaj sem tako ali tako že vlila brez česarkoli...

      Izbriši
    5. Jaz vlivam kar brez. Preden pa razklenem obroč pa grem z ozkim nožkom okrog, da se slučajno kaj ne prime. Nekateri pa res oblagajo obroč s peki papirjem in folijo.

      Izbriši
  3. Krasno! Tole moram posredoat prijateljici, ki rada dela presne tortice, krasen recept! Slike so pa itak za dol past!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja, res bo treba naredit kakšno presno tortico iz tvojega repertoarja. Ta je res lepa. Ananas na vrhu čudovito izgleda.

    OdgovoriIzbriši
  5. O njami! Lepa, sončna, sočna, mmm. Jaz sem enkrat hotela naredit bananino-kokosovo, mislim, da sem naredila skoraj enako kremo (no, namesto datljev je bil agavin sirup), ampak ni bila posebej impresivna - mislim, da banane niso dale dovolj okusa. Ananas pa je eksplozija okusa, tako da je ta kombinacija ziher svetovna!

    OdgovoriIzbriši