četrtek, 17. april 2014

Bešamel brez glutena in laktoze

Bešamel brez glutena in laktoze

Ta moja pogrutavščina si zasluži čisto svojo objavo, pa čeprav je bil recept narejen za jed, ki bo objavljena v naslednji objavi. 
Na spletu sem iskal nadomestek za bešamel, ki ne bi bil narejen iz navadnega masla in moke, vendar  uspeha ni bilo. Zato sem se odločil, da poskušam sam narediti bešamel iz sestavin, ki ne vsebujejo glutena in laktoze. 

Bešamel brez glutena in laktoze
- 75 gramov kokosovega masla
- 3 žlice riževe moke
- pol litra riževega mleka oziroma napitka
- sol, poper in četrt žličke muškatnega oreščka

V kozici stopimo kokosovo maslo, dodamo riževo moko in z metlico mešamo, da zmes postane gladka. Postopoma dolivamo riževo mleko (po cca 1 dcl) in na srednjem ognju počasi kuhamo cca 5 minut. Na koncu, ko dosežemo željeno gostoto, bešamel solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom. 

Če ga boste slučajno naredili pregostega, bo izgledal kot lepilo, ki smo ga včasih uporabljali oziroma ga naši otroci še vedno uporabljajo v šoli.  Rešitev je dodajanje še malo riževega mleka, da pride do prave gostote. 

Čeprav nima istega okusa, kot navaden bešamel, pa je tole odličen nadomestek za tiste, ki imate težave z glutenom, saj z njim lahko pripravite tudi lazanjo oziroma kakšno drugo jed, pri kateri je bešamel ena izmed sestavin.  


5 komentarjev:

  1. Dandanes je res veliko ljudi, ki v hrani ne prenesejo glutena ali laktoze, zato je tale recept zelo dobrodošel. Hvala...
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Fajn! Mogoče ga bom kdaj naredila, čeprav nimam problemov z moko (vsaj mislim;))

    OdgovoriIzbriši
  3. Super za tiste, ki imajo težave, vendar je še vedno bolje uporabiti navadno pšenično moko ali še bolje pirino, če teh težav nimaš, saj imata nižji glikemični indeks od riževe. Riževo mleko in riž sta OK, ostali predelani izdelki iz njega pa ne toliko.

    Moje mnenje ;D

    LP! A.S!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Se popolnoma strinjam. Sploh ne vem, če sem kdaj prej delal bešamel iz bele moke, vedno iz polnozrnate ali pa pirine. Če pa je problem gluten, potem pa je tole odlična varianta za nadomestek navadnega bešamela.

      Izbriši
  4. Tvoji bešameli so zelo podobni mojim, uporabljam brezglutenske moke in rastlinske napitke namesto mleka. Odlični so ti bešameli, kremasti in okusni.

    OdgovoriIzbriši