torek, 29. april 2014

Kolački z malinami

Raspberry cupcakes close

Zelo sem vesel, da imamo družinske prijatelje, ki nas večkrat povabijo na kosilo in to na pravo ribjo gostijo. Gostitelj je namreč stasten ribič, ki vsake toliko časa napolni skrinjo z nalovljenimi morskimi ribami, katero pa je potrebno redno prazniti, saj je treba vsake toliko časa narediti prostor za nov ulov. Ker pa smo bili pri praznjenju skrinje udeleženi že večkrat, smo se dogovorili, da za ribjo jed poskrbijo oni, jaz  pa poskrbim za sladico. 

Tokrat sem se odločil, da pripravim malinove kolačke oziroma cupcakes. Najlažje bi mi bilo narediti čokoladne kolačke iz recepta popolne Hershey čokoladne torte (z manj sladkorja), vendar pa sem se odločil za recept za popolne vanilijeve kolačke, ki sem ga našel na strani http://www.glorioustreats.com, katerega je prevedla tudi Ana v svoji objavi o diplomskih kolačkih. 

Popolni vanilijevi kolački z malinami (za cca 16 komadov)
- 160 gramov pirine moke
- žlička in četrt vinskega kamna (pecilni prašek)
- pol žličke sode bikarbone
- pol žličke soli
- žlica in pol vanilijevega akstrakta (postrgana semena stroka vanilije)
- 150 gramov rjavega trsnega sladkorja
- 2 jajci
- 125 ml olja
- 125 ml mleka, ki mu dodamo pol žličke limoninega soka ali jabolčnega kisa in počakamo 5 minut

Krema, polnilo in preliv
- 250 ml sladke smetane
- 250 gramov mascarpone sirčka
- 100 gramov malin (lahko tudi zmrznjene)
- 2 polni žlici rjavega trsnega sladkorja
- 32 malin za polnilo

Raspberry cupcakes close up
Najprej se lotimo peke kolačkov. V posodi zmešamo suhe sestavine (moko, vinski kamen, sodo bikarbono in sol).
V drugi posodi na hitro stepemo jajci s sladkorjem, dodamo vanilijo in olje ter zmešamo.
Med stalnim mešanjem dodamo polovico suhih sestavin in polovico mleka, nato ponovimo s polovico suhih sestavin in mleka, da se vse zmeša.
Z nastalo mešanico napolnimo papirčke za kolačke do 2/3 in pečemo v ogreti pečici 15-20 minut na 175 stopinjah. Če so kolački pečeni preverimo z zobotrebcem. 

Pečene kolačke odstranimo iz pekača in jih pustimo na zunanji rešetki, da se ohladijo. 

V tem času pripravimo malinovo kremo, tako da maline v manjši kozici zmešamo skupaj z dvema polnima žlicama sladkorja in segrevamo, da iz malin in sladkorja nastane gosta masa. To malinovo maso precedimo čez gosto cedilo (pomagamo si z žlico), da ločimo malinov sok od majhnih koščic. Sok pustimo, da se ohladi. Če imate doma kakšno injekcijsko brizgo, si vanjo shranite nekaj soka, za kasnejšo okrasitev kreme ali pa ga shranite v manjšo šalčko.
V mešalniku stepemo sladko smetano skoraj do čvrstega, nato pa ji dodamo mascarpone in skupaj premešamo. Med mešanjem vlijemo ohlajen malinov sok, ter mešamo še nekaj sekund, da nastane malinova krema. 

Nato se lotimo polnjenja kolačkov z malinami. Luknjo v kolačke je najlažje narediti z velikim nastavkom za dresiranje (zvezda 12 ali 14 mm). Postavite ga na sredino kolačka in z nežnim pritiskom in vrtenjem izdolbete luknjo. V vsako luknjo potisnemo dve večji malini. 
S pomočjo dresirne vrečke in nastavka zvezda 12 mm na kolačke nabrizgamo malinovo kremo ter po kremi z brizgo ali pa z žličko nakapamo nekaj kapljic malinovega soka. 

Raspberry cupcakes





7 komentarjev:

  1. Lepi, lepi, lepiiii! Maline so res super za kreme, ker imajo tako bogat, svež okus.

    OdgovoriIzbriši
  2. tole moram poskusit ... ker se berejo cudoviti ...

    OdgovoriIzbriši
  3. odlični, baš sam tako nešto i tražila

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, kako so lepi! Tole bom pa probala, mam tut js za izpraznit skrinjo, ker je not še veliko malin :D

    OdgovoriIzbriši