četrtek, 4. september 2014

Pikantne testenine

Jalapeno pasta - Jalapeno close
Danes pa spet nekaj za ljubitelje pikantne hrane, ampak v blažji varianti, da si jo lahko pripravite tudi tisti, ki niste preveliki ljubitelji čilijev. Sezona čilija je na vrhuncu, čeprav jim letos ni bilo najbolj naklonjeno. Ves ta dež in premalo sonca bodo verjetno posledica  manj pekočih čilijev, saj je pri čiliju tako kot pri grozdju veliko odvistno od vremena. Čili namreč potrebuje veliko sonca in toplote, ki je pa letos ni bilo. Tudi moj čili vrste chocolate habanero, ki je letos zelo poln, je imel do sedaj šele nekaj zrelih plodov, ki so čokoladne barve, ostali pa so še vedno zeleni in čakajo na sonce.

Za tiste, ki niste ljubitelji pikantne hrane je verjetno pravi čas, da se to spremeni, saj strokovnjaki pravijo, da ima čili toliko zdravilnih učinkov, da bi ga morali uživati vsi (razen tistih, ki imajo kakšno rano na želodcu ali pa kakšne druge zdravstvene težave, kjer čili ni priporočljiv).  Nekaj glavnih razlogov tiči v tem, da je čili dober proti migrenam, glavobolu, zavira rak prostate, znižuje visok krvni pristisk, blaži vnetja, ščiti srce, pomaga pri hujšanju, v njemu je tudi velika zaloga vitamina C, prav tako pa vam pogreje celo telo. 
Verjetno ste tisti, ki spremljate Jamie Oliverja opazili, da  v več kot polovici svojih receptih sigurno uporabi čili (poleg koriandra).

Eden izmed dobrih načinov za uvajanje čilija v prehrano so ravno čiliji vrste Jalapeno. Ta vrsta spada med bolj blažje variante, saj je z 2500 do 8000 scovillov na Scovillovi lestvici zelo nizko, nekako začetna ostrina za ljubitelje čilija. Kot sem že v objavi Jalapeno tapas pisal, je možno večji del pekočine odvzeti s tem, da čilijem odstranimo semena in belo membrano, saj se v njih skriva največ delež kapsaicina, ki poskrbi da telo zazna pekoč občutek.

Sveže Jalapeno čilije lahko sedaj dobite ob sobotah na Ljubljanski tržnici pri mojem večkrat omenjenem znancu Gospodar sonca, kmetija Žiber, ki se nahaja nasproti Vodnikovega spomenika. Letos je prvič probal z vzgojo čilija, saj sem mu na začetku spomladi prinesel več različnih semen, tako da lahko pri njemu dobite tudi močnejše vrste, kot so Chocolate habanero (med 300.000 in 420.000 scovilov), Habanero Red Red Savina (okoli 580,000 scovilov) in Naga Morich (okoli 1.000.000 scovilov). Ti zadnji so res za tiste, ki so navajeni pekoče hrane, saj jih ne moremo primerjamo s Tabascom, ki ima do 5.000 scovilov.

Jalapeno pasta Jalapeno cut close

Tokrat objavljam recept, ki sem si ga zamislil že nekaj časa nazaj, ko se mi je zares mudilo, pa sem hotel vseeno pojesti nekaj toplega in svežega. Celotna priprava je hitra, saj ne gre za veliko kuhanja, ampak gre za to, da sestavine ostanejo čimbolj sveže in ne razkuhane.

Pikantne testenine
- 400 gramov testenin (pirini polnozrnati)
- 1 zelen in 1 rdeč jalapeno čili
- polovica manjše rdeče čebule
- 2 stroka česna
- 2 sesekljana paradižnika
- limeta
- olivno olje in sol

Jalapeno pasta jalapeno red close

Testenine skuhamo v vreli in rahlo osoljeni vodi, jih odcedimo in splahemo z mrzlo vodo, da se ne razkuhajo.
Med kuhanjem si pripravimo sestavine, tako da nasekljamo čebulo, česen in paradižnika (ki jih lahko olupite). Čilija razpolovimo in polovičke narežemo na ozke trakce. Če želimo naj pekoče, pred rezanjem odstranimo semena in belo membrano.
V ponvi segrejemo  2 žlici olivnega olja, dodamo čebulo, katero na kratko prepražimo (cca 1 minuto) in ji dodamo česen, da zadiši. Ko česen zadiši, dodamo čilije in nasekljan paradižnik, ter vse skupaj pokuhamo (cca 2 minuti). Ponev odstranimo iz štedilnika in v omako stisnemo sok ene limete, solimo  ter dobro premešamo. 
Dodamo še testenine ter vse skupaj previdno premešamo. 

Jalapeno pasta close

Enostavne in hitro pripravljene pikantne testenine s čilijem vrste Jalapeno.




5 komentarjev:

  1. Njami!
    Mi bomo uporabili recept, a žal brez tega nadvse zanimivega čilija. Sama ga obožujem, a meni po njem ni dobro, en ga ne mara, ena pa je še premlada :)
    Naj vas ogreje:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V bistvu lahko čili zamenjaš s papriko in bo čisto vredu.

      Izbriši
  2. Dobra paštica, le da ni premočna. Veš kaj, DB, tudi jaz imam v mojem mini vrtičku grmiček Chocolate habanero. Spomladi sem iz radovednosti kupila dve različni sadiki, eno sadiko (katere ne se ne spomnem imena, na slikici je bila enake oblike kot Chocolate habanero, vendar rdeča) so živalice (ne vem kakšne) vso oklestile, tako, da sem jo izruvala, ta sadika pa je veselo rastla in nič ji ni prišlo do živega. Sedaj ima debele plodove čokoladne barve, nekateri so še zeleni, kot pri tebi. Kaj bom z njo . . ne vem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tudi jaz imam doma chocolate habanero in je poln čokoladnih plodov. Počasi jih bom porezal, potem pa pride na vrsto kuhanje omakce, vlaganje v šnops ipd.
      Ti cchocolate habanero so kar precej močni, tako da niso ravno za tiste, ki nimajo radi pikantne hrane.
      Če ne drugega jih lahko posušiš in zmelješ v prah. Tako imaš darilo za koga, ki pa je ljubitelj čilija. Moja objava o tej vrsti čilija pride kmalu, čakam, da se mi večina plodov popolno obarva, potem pa ga poslikam.
      So pa ti plodovi eni lepših, saj je ta njihova čokoladna barva tako zasvoljiva, da bi ga kar ugriznil, če ne bi vedel, da je hudo pekoč.

      Izbriši
    2. Tvoj nasvet se ujema z našimi domačimi pogovori, to je da bi jih posušila in zmlela v prah. Če bo prej mraz zunaj, preden vsi dozorijo, bom grmiček presadila v posodo in dala v prostor, kot sem naredila lani z malimi rdečimi. So pa res čisto čokoladne barve. Tudi jaz sem poslikala, da bi ti jih pokazala, vendar tukaj nisem uspela prenesti fotografije, ne vem ali se da ali ne.
      Mogoče jih ob priliki tudi jaz pokažem na blogu.

      Izbriši