petek, 26. september 2014

Posušen čilijev prah / Crushed chili pepper

Chocolate habanero chili green
Še zadnja objava o čiliju ta mesec, potem pa se malo umirim. Vseeno pa se moram držat sezonske zelenjave in zaenkrat je sezona pobiranja čilijev, zato tudi toliko objav o čiliju. Tudi tokrat bo namreč  pisanje o mojem ljubljencu Chocolate habanero čiliju, vendar pa v malo bolj žalostni luči. Čeprav pa je potrebno iz vsake slabe stvari potegniti tudi nekaj dobrega, sem tudi tokrat profitiral, saj je končni rezultat odličen.   V zadnjih dveh objavah sem predstavil čili vrste Chocolate habanero in potem še izdelavo domače čili omake, danes pa predstavljam, da se da tudi iz nedozorelega čilija, narediti čilijev prah oziroma kar čilijeve kosmiče, ki poskrbijo, da nas ne zebe. 

Pred cca mescem dni, ko se je po Sloveniji razbohotilo tisto neurje, ki je povzročilo veliko škode, ni prizaneslo tudi mojemu čiliju. Moj čili Chocolate habanero sem imel celo poletje na terasi in po tej burni noči, naslednje jutro opazil, da je močan veter ponoči odlomil eno večjih vej. Verjetno se veja ne bi odlomila, če na njej ne bi bilo 48 plodov, ki še niso dozoreli in so bili še zelene barve.

Chocolate habanero chili backChocolate habanero chili broken front

Vejo sem previdno odstranil in odlomljen del na rastlini zalil s tekočim voskom, da se ne bi izsušila. Na srečo je čili preživel in uspešno poskrbel, da me vsakih nekaj dni pričaka več dozorelih in ljubko čokoladno obarvanih plodov. 

Iz nedozorelih plodov, ki pa vseeno "pečejo kot hudič", sem se odločil, da jih prvo posušim, nato pa iz njih naredim čilijev prah oziroma kosmiče. Čilijev prah oziroma kosmiče lahko uporabljamo kot začimbo, s katero jedi dodamo pikantnost (zeloooo pikantno). 

Chocolate habanero chili flakes top
Posušeni chocolate habanero kosmiči

Kljub vsem elektronskim napravam, ki jih imam doma, mi še vedno manjka sušilec sadja, zelenjave in zelišč, še bolje pa bi bilo, če bi imel dehidrator. Evo, si bom zapisal še na listo želja "Nabavi si dehidrator!" 
Zaenkrat sušim zelišča kar tako, kot so počele naše stare mame, na mrežici ali papirju v topli sobi, kar pa traja nekaj dni, da se zelišča posušijo. 

Chocolate habanero chili diff choco
Razlika med dozorelim in obarvanim ter nedozorelim in še vedno zelenim.
 Pojdimo najprej k izdelavi čilijevega prahu oziroma kosmičev. 
Če doma nimamo električnega sušilca ali dehidratorja in nočemo  čakati več dni, da se čili posuši,  lahko improviziramo kar s pečico, ki  jo ima skoraj vsak dom. 

OPOZORILO!
Pri pripravi čilijev močnejših vrst (kot so Jolokia, Habanero, Moruga, Naga ipd.) uporabljajte rokavice. 

Plodovom čilija odstranimo peclje, nato pa jih razpolovimo. Za manj pekoč okus lahko odstranite semena in belo membrano. Razpolovljene plodove zložimo na peki papir. 

Chocolate habanero chili half on plate
Razpolovljeni in pripravljeni na sušenje
Pladenj s čiliji postavimo v pečico, nastavimo temperaturo 60 stopinj, vratca pečice pustimo priprta (najlažje je da na vrhu vratc pečice vstavimo kuhalnico) in vklopimo ventilator. Sušenje traja cca 4 do 6 ur, odvistno od vrste in velikosti čilijev. Najbolje je, da med sušenjem, večkrat pogledate v pečico in preveriti ali so čiliji že dovolj suhi. 

Chocolate habanero chili dry close
Posušeni čiliji.
Ko so čiliji suhi pride na vrsto mletje. Zmeljemo jih lahko s strojčkom za mletje zelišč ali pa lahko kar z  električni blenderjem. Zmeljemo jih na željeno velikost, lahko zelo fino, da nastane prah lahko pa jih pustite v malo večjih kosih in dobimo čilijeve kosmiče. 

Chocolate habanero chili flakes close up
Čilijevi kosmiči
Tudi če ostanemo letos brez kurjave, nas sigurno ne bo zeblo.



4 komentarji:

  1. S čilije sta čisto na 'ti'. Res tako vsestransko kulinaričen. In vedno z natačnimi opisi...da še tak nemojster lahko obvlada :)
    Uživajte v sladki jeseni!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Sabina. Se trudim stvar predstaviti čim bolj enostavno, da ostajam v svojem "izi" elementu.

      Izbriši
  2. enkraten članek! Bo v veliko pomoč. Hvala lepa Matjaz

    OdgovoriIzbriši